Ons rapport in het Financieele Dagblad

  • Rik Nijhuis
  • 16 december 2013

Aan het begin van de zomer rondde ik net een groot project af voor een beursgenoteerd bedrijf en de volgende opdracht stond alweer klaar om te beginnen. “Het bepalen van de impact van schaliegas in de Verenigde staten op de chemische industrie in Nederland”. Schaliegas is een controversieel onderwerp. Het is bijna elke dag is het in het nieuws, en het is dan ook erg interessant om er meer over uit te zoeken.

Schaliegas is namelijk gewoon aardgas, het spul waar we al tientallen jaren op koken en onze huizen mee verwarmen. Het verschil tussen aardgas en schaliegas is dat het in een moeilijk bereikbare aardlaag zit opgesloten. Door verbeterde technologie zijn we sinds enkele jaren in staat om het uit de bodem te halen. Deze technologische ontwikkeling is begonnen in de Verenigde Staten en heeft voor een revolutie gezorgd in de gasprijzen. Gas in de VS is vandaag de dag drie tot vier keer goedkoper dan in Nederland. Aangezien gas een belangrijke grondstof en energiebron is voor de chemische industrie, heeft deze sector een groot voordeel in de VS. De vraag van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) aan Deloitte: “hoe groot is deze impact en wat betekent dat voor ons?”.

Een zeer complex vraagstuk. Vanaf dag één hielp ik mee met het verzamelen van de data, het opzetten van de analyses en het rapporteren van mijn bevindingen in PowerPoint. Gelukkig kon ik dagelijks vragen stellen aan en brainstormen met mijn collega’s en experts om er een goed en volledig product van te maken. Het is erg gaaf om direct met een senior manager en een partner samen te werken en te leren van hun ervaring en kennis. Binnen vier weken hebben we een voorstudie gedaan om de schaliegas-situatie inzichtelijk te maken en de consequenties te bepalen. De snelheid waarmee je in korte tijd efficiënt leert werken, leert nadenken en ervaring opdoet is ongelofelijk. Consulting is echt een snelkookpan, bijzonder uitdagend!

Deze voorstudie naar de schaliegas situatie was de basis om in verschillende interviews gericht te kunnen discussiëren met de top van de Nederlandse chemische industrie. De resultaten van de voorstudie en van de interviews vormen de kern van het rapport dat naar de minister van Economische Zaken is gegaan en waar het FD en diverse andere media over hebben bericht.

Het volledige rapport is te vinden op de website van de VNCI en van Deloitte: The shale gas revolution and its impact on the Dutch chemical industry.

Met plezier en trots kijk ik terug op dit prachtige resultaat. Met name op het gebied van de industrie, projectmanagement en economische impact analyse, heb ik bijzonder veel geleerd.

En nu weer door naar de volgende opdracht!

Rik Nijhuis

Business Analyst - Consulting

Rik is na zijn studie Scheikundige Technologie gestart bij Deloitte en werkt momenteel als Business Analyst binnen Strategy.

'Verantwoordelijkheid vanaf het eerste moment!'

  • Thomas de Bruijn
  • 13 december 2013
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven