Ook een consultant in pak kan homoseksueel zijn

  • Deloitte Nederland
  • 20 juli 2020
Deloitte

Het is tijd om op te komen voor inclusie. Om de wereld te laten zien dat we elkaar aanvullen door anders te zijn. Samen zijn we sterker en beter. We kunnen veel van elkaar leren. Vandaar dat vijf Deloitte-collega’s hun ervaringen delen over ‘Diversity & Inclusion’. Kanak Chowdhary (31), MuleSoft specialist bij Deloitte Consulting, vertelt over het belang van rolmodellen.

“Zeven jaar geleden woonde ik in India met mijn ex-vriendin en zij werkte voor Deloitte. In India is uit de kast komen zo goed als onmogelijk. Maar op een dag kreeg ze een uitnodiging voor een event van werk, voor haarzelf en haar ‘plus-one’. Tot dan toe nodigden bedrijven alleen wettelijk gehuwde stellen uit. Maar de uitnodiging van Deloitte was open en gastvrij. Het maakte veel indruk op me en het was zelfs het moment waarop ik besloot naar het buitenland te vertrekken. Naar een land waarin ik mezelf zou kunnen zijn. Jaren later, toen ik in Nederland woonde, zag ik een vacature bij Deloitte voorbij komen. En dat deed me opnieuw denken aan de inclusiviteit die Deloitte eerder had uitgestraald. Een bedrijf dat mensen accepteert zoals ze zijn, daar wilde ik graag deel van uitmaken.”

Inclusie is erg belangrijk, zegt Kanak. “Niet alleen voor de LGBT+-gemeenschap, maar voor iedereen. Iedereen moet zich prettig voelen op werk. Het maakt je gelukkiger en haalt het beste uit jezelf naar boven. Maar voor LGBT+-leden kan het extra belangrijk zijn. Velen van hen worstelen en hebben thuis onenigheid. Een werkplek die inclusief is en je laat zijn wie je bent, is dan essentieel. Bij Deloitte is er verbondenheid. We hebben een LGBT+-ondersteunende gemeenschap genaamd GLOBE en Deloitte is onlangs uitgeroepen tot beste werkgever voor LGBT+-ers . Zelfs in Nederland is deze mate van openheid zeldzaam. Rolmodellen zoals Deloitte zijn nodig om de wereld te veranderen en het inspireert mij ook om een ​​rolmodel te zijn.” 

Op haar eerste werkdag bij Deloitte zag Kanak een presentatie door een van de partners, Leon Pieters. En dat maakte veel indruk. “Op het podium sprak hij openlijk over homoseksualiteit en dat hij wilde dat we ons allemaal thuis zouden voelen. Ik had drag queens en extravagante homo's gezien. Maar Leon Pieters heeft me doen inzien dat je geen hanenkam nodig hebt om homo te zijn. Je kunt ook een pak dragen, consultant zijn en homoseksueel zijn. Sindsdien vertel ik mijn vrienden zo vaak mogelijk dat ze ambitie moeten hebben, een belangrijke positie kunnen bekleden en dat ze het verschil kunnen maken. Deloitte heeft veel mogelijkheden voor impact en groei, iets waar mijn vrienden ook behoefte aan hebben. Ik laat hen zien dat ik een gelukkig en krachtig leven leidt. En dat inspireert hen om dat ook na te streven. ” 

"Een rolmodel hoeft soms alleen maar aanwezig en zelfverzekerd uit de kast te zijn."

Een rolmodel hoeft soms alleen maar aanwezig te zijn en zelfverzekerd over zijn of haar eigen seksualiteit, gaat Kanak verder. “Praat over je ervaringen en wees sterk. Iemand zei ooit tegen mij: 'Ik ben homo, maar durfde het nooit toe te geven. Door jou te zien, krijg ik de kracht om ook mezelf te kunnen zijn.' Dat is natuurlijk geweldig. Deloitte organiseert regelmatig activiteiten voor GLOBE, om ons thuis te laten voelen. Maar omdat we in Nederland niet meer echt hoeven te vechten voor onze homorechten, vergeten mensen soms het belang van aanwezig en betrokken zijn. Toch moeten we nog steeds laten zien wie we zijn. Een kleine moeite kan al groot genoeg zijn. De LGBT+-gemeenschap heeft de extra moeite moeten doen om uit de kast te komen. Heteroseksualiteit is en blijft de standaard. Depressies en zelfmoord komen veel voor in de homogemeenschap omdat de strijd eenzaam kan zijn. Het is onze taak om hen te laten zien dat ze niet alleen zijn.”

Deloitte Nederland

We hebben elkaar nodig

  • Deloitte Nederland
  • 20 juli 2020
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven