Op de bank zitten is ook werk!

  • Pieter Bot
  • 22 januari 2014

Het beeld dat veel mensen van consultancy hebben en wat ook ik had toen ik startte bij Deloitte, was dat van snelle, ambitieuze professionals die van project naar project vliegen om oplossingen te leveren voor het gigantische scala aan problemen waar bedrijven mee zitten. En eerlijk gezegd, als ik kijk naar waar mijn collega’s mee bezig zijn, dan klopt dit beeld redelijk. Een aantal van mijn collega’s werken op dit moment voor een grote bierbrouwer in België, anderen vliegen wekelijks op en neer naar Denemarken en terwijl ik dit schrijf zitten de twee collega’s naast me hun vluchten te boeken voor een kort project in Mexico. Maar toch zijn er vaak momenten tussen de projecten in, of wat mij betreft voor de start van mijn eerste project, waarin je ‘op de bank’ zit en even niet direct voor een klant werkt. Wat doe je dan?

Als je denkt dat je dan lekker achterover kan leunen en thuis kan gaan zitten wachten tot je volgende project begint, vergeet het maar. Allereerst liggen er voor de mensen die net van een project af komen vaak nog allemaal zaken waar ze eerder niet aan toe gekomen zijn; dit zijn vaak iets minder urgente maar niet onbelangrijke klusjes die juist mooi gedaan kunnen worden op het moment dat een project afloopt. Maar ook als je deze zaken hebt afgerond hoef je je op de bank niet te vervelen.

Trainingen en e-learnings
Als professional bij Deloitte zijn er ontelbaar veel (klassikale en online) trainingen beschikbaar waarvoor je je kunt (en in sommige gevallen, moet) inschrijven. Bepaalde trainingen zijn verplicht als je promotie wilt maken maar andere zijn optioneel en hier kun je voor kiezen als je jezelf op een bepaald vlak wilt ontwikkelen. Om je een idee te geven van de hoeveelheid trainingen waaruit je kunt kiezen: het meest complete PDF-bestand met daarin de course descriptions van een groot aantal (maar zeker niet alle) trainingen beslaat 388 pagina’s! Oftewel, waar je je ook in wilt ontwikkelen, het kan…. Als je de training die je zoekt tenminste kunt vinden tussen alle opties.

Non-billable werk
Op het moment dat je niet aan een project werkt ben je ‘non-billable’. En hoewel het daardoor klinkt alsof de uren die je maakt dan simpelweg niet meer meetellen, is dit zeker niet het geval. Eén van mijn eerste lessen bij Deloitte was dat je als starter het beste met zoveel mogelijk verschillende Deloitters kan samenwerken. Hoe meer klusjes je doet voor verschillende mensen, hoe meer je bekend wordt binnen het bedrijf en hoe eerder je wordt gevraagd voor een nieuw project. Zo heb ik op de achtergrond meegewerkt aan het oprichten van de nieuwe Deloitte Legal afdeling, heb ik een analyse uitgevoerd op de verkochte projecten die Deloitte in het afgelopen jaar heeft uitgevoerd en heb ik aan verschillende project proposals meegewerkt. Allemaal ontzettend interessant werk dat niet direct voor een specifieke klant is maar waarmee je wel veel ervaring op doet en een sterk netwerk binnen Deloitte mee op bouwt!

Wees dus niet bang dat je je tussen de projecten door hoeft te vervelen, want met al de mogelijkheden die je geboden worden krijg je het zonder dat je het merkt, ook op de bank nog erg druk!

Pieter Bot

Business Analyst - Supply Chain Strategy

Pieter (23) is na zijn MSc. Supply Chain Strategy aan de Rijksuniversiteit Groningen gestart bij Deloitte en werkt momenteel als Business Analyst binnen de Supply Chain Strategy service line.

Geef je carrière een boost bij Deloitte

  • Mehmet Aktas
  • 20 januari 2014
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven