Over het woelige leven van een scriptie-stagiair: whisky, workshops & writersblocks

  • Tjerk Molenaar
  • 06 juni 2013

“Als de rest van de week net zo is, kan ik me nog mooi even storten op een paar e-learning cursussen”, hoor ik mezelf nog zeggen na mijn eerste twee dagen. Ik had er niet meer naast kunnen zitten.

Mijn eerste twee dagen in Amstelveen als stagiair bij de Public Strategy groep (Consulting) begonnen vrij rustig. Laptop ophalen, links en rechts wat handjes schudden en wat paperassen doorwerken over op welke terreinen Deloitte nog meer actief is. Dag twee bracht niet veel meer spanning met zich mee; rustig wat literatuur verzamelen voor mijn scriptie (onderwerp ‘voortijdige schoolverlaters’) en nog een paar keer vertellen wie ik nou eigenlijk was en wat ik zoal kwam doen. De laatste paar uurtjes sleet ik door op virtuele speurtocht te gaan door de immense catacomben van het digitale Deloitte netwerk, alwaar ik stuitte op een reeks cursussen waar ik mijn Microsoft Office-skills goed mee zou kunnen opvijzelen. Met de gedachte deze de komende week eens nader te gaan bestuderen, mocht ik tegen een prematuur writersblock aanlopen, sloot ik mijn computer af en vertrok naar huis.

Woensdagochtend ging opeens, terwijl ik in allerijl nog mijn ontbijt naar binnen aan het werken was, mijn telefoon en hing de senior manager uit mijn team aan de andere kant van de lijn. Of ik ook zin had om naar Utrecht te komen, om hem te assisteren bij een project? Primair ben ik eigenlijk bij Deloitte aangenomen om mijn scriptie te schijven, maar een dergelijke invitatie is natuurlijk een mooie gelegenheid om een kijkje te kunnen nemen in de keuken van de consultancywereld. Echter, voor ik het wist zwom ik in het diepe en was ik verwikkeld in hoogdravende gesprekken over zaken waarvan ik het bestaan de dag ervoor slechts had kunnen gissen. Wel bleek het even schakelen tussen de studentikoze “Het was donker in de bar”- en “Hé lul!”-prietpraat, naar een conversatie met twee senior managers die beiden aan een half woord genoeg hadden. Gelukkig werd mij dit halve woord, zo nodig, met (soms wel bijzonder veel) plezier uitgelegd en werd ik volledig betrokken in zowel de gesprekken als de uitvoerende taken. Zo was ik krap een uur na mijn aankomst in Utrecht al een presentatie in elkaar aan het zetten voor de opdrachtgever, die twee dagen later tijdens een workshop gepresenteerd zou worden. Gezien ik ook daar een helpende hand kon bieden, en we vrijdag zeer vroeg zouden beginnen, was er geen andere mogelijkheid dan dat ik samen met mijn manager de vierde nacht van mijn stageperiode in een hotel doorbracht. Aldaar rondden we de presentatie af en zette ik, onder het genot van een goed glas whisky, omstreeks middernacht nog de puntjes op de i. Tot mijn verbazing bleek, bij mijn vraag of het stuk tot zover akkoord was, dat ook mijn managers het Lullo-repertoire nog uitstekend beheersten, na een uitgesproken “’s góéd!”.

Vrijdagavond waren we, ter afsluiting van de geslaagde conferentie, door de opdrachtgever nog uitgenodigd om een vorkje mee te prikken van het mediterraans buffet. Terwijl ik met vereende krachten een gamba uit zijn schil poogde te werken, dacht ik opeens weer aan de e-learning cursussen: die kunnen nog wel even wachten…

Tjerk Molenaar

Stagiair - Public Strategy

Tjerk Molenaar is na zijn master General Linguistics aan de Radboud Universiteit zijn blik gaan verbreden en een tweede master in de Bestuurskunde gaan volgen. Een bestuursjaar bij studentenadviesbureau UniPartners bracht hem in contact met de consultancywereld en in het kader van zijn afstuderen schrijft hij nu zijn scriptie bij Deloitte Consulting, op de afdeling Public Strategy.

Een accountant is zeker niet stoffig!

  • Jeffrey de Roock
  • 03 juni 2013
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven