Personeel, belasting, crisis..?!

  • Charissa Schutte
  • 16 mei 2013

Personeel
Na mijn start op de afdeling Global Employer Services (onderdeel van Deloitte Belastingadviseurs) werd mij al snel duidelijk dat er uiteenlopende vraagstukken voorbij komen over loon- en inkomstenbelasting. Ik ben al heel snel met een ervaren collega mee naar klantbesprekingen geweest. Tijdens die besprekingen is duidelijk geworden dat veel bedrijven, zeker in deze tijd, op zoek zijn naar creatieve financiële oplossingen en dus ook voor hun personeel. Het blijkt voor veel bedrijven helaas niet altijd mogelijk om de medewerkers aantrekkelijk te belonen. Dit speelt niet alleen bij grote bedrijven, maar ook zeker bij startende ondernemingen, die het beschikbare geld nodig hebben voor het opzetten van een succesvolle business.

Belasting
Eén van de creatieve oplossingen is het belonen van personeel in aandelen in het bedrijf. Hierdoor hoeft een bedrijf het beschikbare geld nu niet te besteden aan hoge salarissen, maar kunnen de medewerkers wel goed cashen als het bedrijf meer waard wordt en te zijner tijd wordt verkocht. Precies het moment waarop het bedrijf dit geld beschikbaar krijgt dus!

Door de medewerkers te belonen in aandelen, kunnen zij zelf invloed uitoefenen op de hoogte van hun beloning, afhankelijk van hun inzet en bijdrage aan het succes van het bedrijf. Fiscaal kan dat tegen een aantrekkelijk belastingtarief, waardoor de medewerker van dezelfde beloning honderden euro’s meer over kan houden dan wanneer hij “gewoon” salaris had ontvangen.

Natuurlijk wil een bedrijf het personeel goed belonen, maar wel zelf de zeggenschap over de aandelen behouden. Om dit goed voor elkaar te krijgen, is een goede combinatie van fiscale motieven en juridische mogelijkheden nodig. Juist tijdens de besprekingen word ik geprikkeld om mee te denken over een fiscaal gunstig beleid, zonder de andere belangen van het bedrijf uit het oog te verliezen. Natuurlijk kom je als starter ook voldoende kennis te kort om iedere vraag direct te kunnen beantwoorden, maar soms levert mijn frisse blik juist een betere discussie of aanpassing van de strategie op! En tevens oriënteer ik me breder dan alleen loon- en inkomstenbelasting.

Crisis..?!
Ondanks het feit dat vakken als omzetbelasting en vennootschapsbelasting op dit moment razend populair zijn op de universiteit, blijkt loonbelasting zeker in deze tijd niet onbelangrijk. Een gunstig vestigingsklimaat bestaat niet alleen uit gebouwen en cijfers, maar ook zeker uit mensen. Ik vind het dan ook fijn dat innovatieve bedrijven hun gemotiveerde personeel kunnen behouden, door een beloningsbeleid waarover ik heb meegedacht.

Charissa Schutte

Analyst - Global Employer Services

Na het afronden van mijn studie Fiscaal Recht aan de Universiteit van Tilburg ben ik in september 2012 begonnen bij Deloitte. In het dagelijkse werk houd ik mij voornamelijk bezig met de (internationale) loon- en inkomstenbelasting, om ’s avonds en in de weekenden te kunnen ontspannen bij mijn paarden.

Exclusieve internationale RA opleiding

  • Joy van Eck
  • 15 mei 2013
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven