Peter Kits van Deloitte Legal: 'Compliant worden en blijven is een uitdaging voor organisaties'

  • Peter Kits
  • 27 juli 2017
Peter

Binnen Deloitte Legal ben ik het hoofd van het IP/IT & Commercial team. Het team, dat momenteel bestaat uit 11 juristen, houdt zich vooral bezig met vraagstukken rondom de waarde en structurering van intellectueel eigendom (IE) en data, ICT-contracten en compliance kwesties in de digitale wereld.

Data wordt gezien als de nieuwe olie: iedereen is op zoek naar een manier om er iets van te maken. Het probleem met data is echter dat het vluchtig en ongrijpbaar is. Omdat je het eenvoudig kan kopiëren, kan het heel veel waard zijn of juist helemaal niets als je het niet goed beschermt. Tegelijkertijd spelen er compliance-vraagstukken op het gebied van privacy en gegevensbescherming, als gevolg waarvan organisaties forse boetes kunnen krijgen tot wel €20 miljoen of 4% van de omzet. Voor alle organisaties is het daarom uiterst belangrijk om op de juiste manier met data om te gaan. Wij benaderen dat soort vraagstukken altijd vanuit een geïntegreerd, technisch, organisatorisch én juridisch perspectief. We werken daarbij steeds nauw samen met onze collega’s van Tax, Risk Advisory, Consulting en Financial Advisory Services.

Technologie

Voor deze werkzaamheden maken we steeds meer gebruik van technologie. Met behulp van Deloitte’s ‘Technology Analytics Engine’, bijvoorbeeld, analyseren we de IE portfolio’s van bedrijven en de markttrends en onderzoeken we of niet-gebruikte onderdelen interessant zijn voor andere partijen. Gemiddeld genomen zien we dat 40% van het IE-portfolio van bedrijven niet wordt gebruikt. Dit deel kan te gelde worden gemaakt door het te verkopen of aan derden in licentie te geven, wat extra inkomsten oplevert of nieuwe samenwerkingen tot stand kan brengen. Een ander technologisch hulpmiddel waar we gebruik van maken, is de Deloitte Regulatory Visualizer. Deze tool houdt wereldwijd de wijzigingen in wetten en regels bij en monitort handhavingsactiviteiten van toezichthouders. Hierdoor kunnen juridische afdelingen van organisaties, vooral van multinationals, makkelijk zien aan welke regelgeving ze al voldoen en waar ze nog follow-up aan moeten geven. We bieden echter niet alleen de software aan, maar leveren een managed service waarbij onze juristen er wereldwijd voor zorgen dat de inhoud up-to-date blijft en dat de vertaalslag naar de impact op de organisatie wordt gemaakt.

De cloud

Organisaties willen meer en meer gebruik maken van de mogelijkheden die ‘de cloud’ biedt, zodat gegevens en applicaties altijd en overal eenvoudig toegankelijk zijn en er zelf geen dure hardware meer hoeft te worden aangeschaft. Samen met onze collega’s van Risk en Consulting beoordelen we in zo’n geval de juridische en compliance-aspecten: welke wetten en regels zijn van toepassing, hoe wordt de juiste omgang met IE-rechten en data gewaarborgd en ingeregeld en hoe worden afspraken contractueel efficiënt en effectief afgehecht? We opereren hierbij voornamelijk in de meer gereguleerde industrieën, zoals de telecom-, financiële en de gezondheidssector.
Een voorbeeld van een aandachtspunt: in Rusland is het verboden om financiële data of persoonsgegevens van Russische staatsburgers het land uit te brengen op straffe van hoge boetes of zelfs gevangenisstraf – wij zijn er voor om dat soort problemen te signaleren en daarop de juiste acties in te zetten.

Groei

Binnen ons team hebben we een ambitieuze groeiagenda: we zijn klein begonnen om groot te worden. We moeten nu kiezen waar we in willen investeren. Op dit moment focussen we ons op gereguleerde sectoren waar in snel tempo technologische ontwikkelingen plaatsvinden, zoals de telecom-, healthcare en financiële sector. Binnen deze sectoren zie je naast een toenemende activiteit rondom het verwerven en vermarkten van data, ook een toenemende druk van wet- en regelgeving, zowel op het gebied van gegevensbescherming en privacy als op het gebied van specifieke wet- en regelgeving. In dat kader is de nieuwe privacyverordening, de GDPR, iets waar we nu veel over adviseren. Bedrijven in de Technologie, Media en Telecom (TMT) sector zijn de zogenaamde enablers voor de ontwikkelingen in andere markten. Die bedrijven maken digitalisering mogelijk en moeten nakomen wat hun klanten in bijvoorbeeld de gezondheids- of financiële sector beloven aan hun afnemers. Door middel van ons internationale TMT Legal netwerk ondersteunen wij deze bedrijven bij het nakomen van de extra verplichtingen die hier wereldwijd mee gepaard gaan. 

Trots

Ik ben er trots op dat we in korte tijd veel hebben neergezet: in anderhalf jaar tijd zijn we gegroeid naar een hecht team van 11 man. Het allerleukste aan mijn werk vind ik om jonge, enthousiaste mensen te zien groeien in de dingen die ze doen. Het geeft een kick om samen met het team het beste resultaat te bereiken, zowel voor de klant als voor jezelf. 
 

Peter Kits

Partner IP/IT & Commercial bij Deloitte Legal

Ik ben werkzaam bij Deloitte Legal als partner bij het IP/IT & Commercial team. In deze functie adviseer ik klanten op het gebied van IP asset management, big data, e-commerce, IT contracting, cloud computing en Regulatory Compliance in de digitale wereld. Het bieden van een geïntegreerde service is hierbij onze unique selling point.

AIM'ing at doing analytics & having fun

  • Moustapha el Marini
  • 11 juli 2017
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven