Power to the dresscode!

  • Jeroen Huizer
  • 03 februari 2012
Jeroen

It’s a beautiful day, zin om te gaan werken, uitdagende agenda, en dan… wat trek ik aan vandaag?

Vanuit mijn functie binnen Recruitment Events heb ik de kans(en) gehad om tijdens Business Courses een aantal mooie locaties te bezoeken; Hong Kong, Mumbai, London, Milaan, Boston is slechts een kleine greep. Tijdens deze Courses worden deelnemers vooraf geïnformeerd over het programma en de bijbehorende dress-codes. Simpel vertaald; klant meeting is business, werk je samen in je groep dan is het business casual, heb je een basic avondprogramma dan is het casual en heb je een upscale avondprogramma dan is het weer stylish chic (soms met een twist).

Maar ja, als fashion ‘niet jouw ding is’, wat doe je dan? En wat doe je als je na een kennismaking tijdens een Business Course ook daadwerkelijk start bij Deloitte?

Mij is ooit een briljante quote voorgedragen: “You never get a second chance to make a first impression”. Dat geldt bij de klant en dat geldt ook binnen het team op je eerste dag bij de start van je carrière. Het gaat niet om het label dat zichtbaar aan de buiten- of binnenzijde is gestikt. Wel om een goed zittend pak, een mooi shirt met of zonder matching das. En natuurlijk: de schoenen. Voor een acceptabel bedrag heb je tegenwoordig mooie (en comfortabele) Italiaanse stappers.

Eén ding is for sure: overdressed kun je (bijna) nooit zijn. Met een goed pak voel je al snel aan of je de das om kan houden of achterwege kunt laten. Aanpassen aan de omgeving is in dit geval binnen 1 minuut geregeld. En om je voor te zijn: een black tie/ smoking is het ándere uiterste. Dit staat naar verwachting in de uitnodiging vermeld.

Heb je een meeting bij de klant, afspraken op kantoor of werk je aan een onderzoek of klant proposal? En ben je net nieuw bij Deloitte? Check dan eens bij collega’s wat normaal is. Maak even een ronde over de afdeling en zie wat er gedragen wordt.

Ga je op bezoek bij een hands-on ondernemer in de regio dan is het raadzaam om een afweging te maken tussen nette casual kleding (=geen gaten en slierten aan je jeans) met bijvoorbeeld een jasje in plaats van een pak. En ga je met een team naar een corporate klant, dan ook kun je even navraag doen aan je teamgenoten wat zij die dag aantrekken. Dit betekent natuurlijk niet dat je allemaal een donkerblauwe das met greendot draagt; houd het bij jezelf. Draag waar jij je fijn in voelt. Dan straal je ook zelfverzekerder. Werk je een dag op kantoor en sluit je die bijvoorbeeld af met een vrimibo, dan staat een jasje met casual broek super cool.

Een bezoek aan Deloitte Milaan heeft laten zien hoe heren zich kunnen kleden. Maar goed, misschien moeten we in Nederland met kleinere stapjes beginnen. Laat je inspireren door wat collega’s dragen en inspireer elkaar. Kijk eens om je heen. Of vraag de shirtmaker of verkoper in de kledingwinkel om advies. Daar zijn ze voor!

Ben je onzeker over een dresscode of tips; google even. Kost je 3 minuten, maar daarmee kun jij wel een perfecte first impression achterlaten!
 

Jeroen Huizer

Senior Client Learning Consultant at Deloitte Academy

Jeroen is Senior Client Learning Consultant bij Deloitte Academy en is daarnaast actief lid van GLOBE, een initiatief binnen Deloitte dat mensen verbindt die affiniteit hebben met LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual en Transgender).

Spido vs. BA

  • Thomas de Bruijn
  • 02 februari 2012
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven