Praktijkkennis naar de Universiteit brengen

  • Rob de Maat
  • 05 oktober 2017
Rob

Academische opleidingen hebben een grote uitdaging in het balanceren van praktische en bijdetijdse informatie aan de ene kant en het juiste academische en wetenschappelijke niveau aan de andere kant. Sinds 2008 geven Consultants van Deloitte Consulting op uitnodiging van Prof. Frans Feldberg gastcolleges aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. De betreffende cursus “Digital Business & Information Systems” poogt de studenten een antwoord te helpen formuleren op de vraag: “Hoe kunnen digitale innovaties en informatie systemen bijdragen aan het creëren van waarde?”

De cursus bestaat uit een vijftal colleges, Een belangrijk doel is het overbruggen van theorie en praktijk, en daartoe worden dan gastdocenten van Deloitte uitgenodigd om over een aantal van de besproken onderwerpen hun visie, en vooral hun praktijkervaring met de studenten te delen. De onderwerpen die Deloitte specifiek behandelt zijn:

  • Innovation & Digital Business
  • ERP Implementations and Challenges
  • Service, Architecture and Design Thinking
  • Blockhain en Chain of Trust
  • Data Information Systems 

De studenten worden voorafgaand gevraagd om een bijpassend onderwerp te onderzoeken en hun bevindingen te presenteren gedurende dit gastcollege.

Goede dynamiek

De bijdrage van de Deloitte docenten is in de afgelopen jaren onverminderd hoog gewaardeerd door de studenten. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de passie van de gastdocenten, maar de verhalen uit de praktijk spreken de studenten het meeste aan. Per slot van rekening zijn zij, behalve met de stof, ook bezig met de vraag wat te gaan doen ná de studie. En dan wil je daar wel een goed beeld bij hebben.

En voor ons als gastdocenten is het ook een feestje. Al vertellende kom je tot de ontdekking hoeveel je weet, en in welk dynamisch vak we in werkzaam zijn. Alle betrokken Deloitte collega’s zijn onverminderd enthousiast over deze gelegenheid de ervaringen te delen en de interactie met de studenten aan te gaan.

Dragons' Den

En het hoogtepunt is dan de Dragons’ Den-achtige workshop bij Deloitte in huis, waarmee de cursus wordt afgesloten. De studententeams presenteren dan op professionele wijze een product of dienst die ze gedurende de cursus ontwikkeld hebben aan een Deloitte jury. Deze geeft dan uitgebreide en constructieve feedback aan de teams. Na het aanwijzen van het winnende team wordt dan afgesloten met een hele geanimeerde en gezellige borrel.

Veel van de studenten blijven dan in contact met Deloitte over een afstudeerstage of dienstverband, wat we natuurlijk verwelkomen. Op deze wijze hebben veel sterk gemotiveerde studenten na hun studie al de overstap naar consulting in het algemeen, en Deloitte in het bijzonder gemaakt.

Praktijk en Universiteit: mits juist gedoseerd een belangrijke bron van energie en inspiratie.

Rob de Maat

Senior Manager at Deloitte and Information Technology and Services Consultant

Rob has over 25 years of experience in the Consulting world, mainly focusing on IT technology and ERP implementations. He is a passionate consultant and presenter who has served dozens of (Inter)national customers

Nationale Broer en Zus dag: Deze broers en zussen werken bij Deloitte

  • 30 september 2017
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven