Projectontwikkeling in Mumbai

  • Siddharth Khandekar
  • 25 juni 2012

Samenwerking draait om vertrouwen. Als adviseur bij Deloitte Real Estate Advisory help ik Nederlandse ontwikkelaars, corporaties en overheden samenwerkingen vorm te geven. Tijdens mijn MBA-opleiding heb ik echter (freelance) anderhalve maand een opdracht gedaan voor een projectontwikkelaar in Mumbai, India. Dat gaf interessante perspectieven die ik graag met jullie deel.

Deze Indiase projectontwikkelaar ontwikkelde uitsluitend kantoorgebouwen; vooral voor huurders in de zakelijke dienstverlening en de IT-sector. De ontwikkelaar had echter een grondpositie die meer geschikt voor appartementen was. Met woningbouw had de ontwikkelaar geen ervaring dus de directie ging op zoek naar een partner. Je zou verwachten dat de ontwikkelaar een partner zou kiezen die haar sporen al had verdiend in de woningbouw; een partij die de lokale markt goed kent, die de risico’s kan overzien en managen. Niets bleek echter minder waar want twee weken later had de directie al een nieuwe partner gevonden; een ontwikkelaar die eveneens gespecialiseerd was in kantoorgebouwen. Deze partner had wel wat ervaring met appartementen maar woningontwikkeling was zeker geen specialiteit.

Ik was verbaasd en vroeg de CEO om een toelichting. Zijn antwoord was verassend. Hij had voor deze partner gekozen omdat hij de CEO van dit bedrijf al jaren kende. Hij wist dus zeker dat het een betrouwbare organisatie was, die hem geen oor zou aannaaien. Dat die partner niet de allerbeste woningontwikkelaar van India is, was van secundair belang. De aanpak die ik opperde (een inhoudelijk sterke partij kiezen en, als je die niet helemaal vertrouwt, het contract laten opstellen met een goede adviseur en een scherpe advocaat) was geen optie. Waarom niet? Omdat het Indiase rechtssysteem totaal verstopt zit. Een rechtszaak aanspannen tegen een (ex-) zakenpartner kan je zomaar 15 jaar kosten. En dan nog is de uitkomst zeer onvoorspelbaar. Dan liever een partij die minder capabel is, maar wél volledig betrouwbaar. Ja, dan kies je al gauw een partij die je al jaren kent en volledig vertrouwt.

Liever geen loopgravenoorlog
De Nederlandse gebieds- en vastgoedontwikkeling praktijk staat (gelukkig!) ver af van de situatie in India. En toch is vertrouwen ook in de Nederlandse context van groot belang. Samenwerking op basis van gedeelde uitgangspunten en compacte geformuleerde werkafspraken is veel efficiënter en prettiger voor alle betrokkenen. Want ook in Nederland wordt, behalve de advocatuur, niemand beter van een juridische loopgravenoorlog.

Ben je geïnteresseerd in een functie binnen dit vakgebied bekijk dan de volgende vacature: Junior Consultant Real Estate Development.

 

Siddharth Khandekar

Senior Consultant

Siddharth Khandekar is senior consultant bij Deloitte Real Estate Advisory. Hij adviseert projectontwikkelaars, overheden en corporaties over strategie- en organisatievraagstukken. Hij heeft gestudeerde in Delft (bouwkunde) en Oxford (MBA).

Deloitte in de regio – kantoor Middelburg

  • Johan Louwerse
  • 22 juni 2012
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven