Promotieonderzoek en Consulting

  • Rick Aalbers
  • 04 oktober 2012

“Hora est!”. De afgelopen jaren heb ik naast mijn werk als manager bij Deloitte Consulting met veel plezier kunnen werken aan wetenschappelijk onderzoek. In mijn geval als buitenpromovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen. En alhoewel bedrijfskundig onderzoek en consulting een nauwe link met elkaar hebben, is het zeker niet zo dat er elke maand een onderzoeker in spe in een dergelijk traject van start gaat. Maar het kan zeker! Ik heb de afgelopen jaren alle steun gekregen vanuit Deloitte en mijn directe collega’s om naast mijn reguliere werk de link tussen wetenschap en bedrijfsleven verder vorm te geven.

In mijn dagelijks werk adviseerde ik organisaties rond strategische verandering, met name binnen de financiële sector. Een mooie rol waarvoor ik in verschillende Europese landen werkzaam ben geweest. In de avonduren en in de door Deloitte beschikbaar gestelde tijd schreef ik mijn proefschrift.

Mijn onderzoek kijkt naar de relatie tussen de formele en informele samenwerking binnen organisaties, vanuit een intra-organisationeel netwerk perspectief. Een onderwerp dat nauw verweven is met ons dagelijks werk. Het verkent onder meer de meest geëigende manieren om als management in dergelijke organisatienetwerken te interveniëren. Interventie wordt daarbij bekeken vanuit verschillende gezichtspunten, zoals een gerichte taskforce-interventie maar bijvoorbeeld ook een grootschalige reorganisatie. Het onderzoek biedt daarmee diepgaand inzicht in de kenmerken van individuele betrokkenheid bij intra-organisationele innovatieve kennisoverdracht en geeft een originele invalshoek voor discussie rond organisatieverbetering – de basis van ons adviesvak.

De wisselwerking tussen theorie en praktijk was daarbij altijd zeer verfrissend. De meest geëigende oplossing is er vaak één die gebaseerd is op een zorgvuldige fact-based onderbouwing met gedegen analyse met voldoende draagvlak: dit geldt uiteindelijk zowel in de theorie als in de praktijk.

En inmiddels is het dus zover: “Hora est!”, mijn Doctor titel is binnen, mijn dissertatie is met succes verdedigd. Een mooi resultaat en een zichtbaar teken van Deloitte eminence.

Rick Aalbers

Manager Technology

Rick Aalbers is manager bij Deloitte Consulting en onderzoeker bij de vakgroep Strategie & Innovatie van de Rijksuniversiteit Groningen

Maak het verschil tijdens je oriëntatie op de arbeidsmarkt!

  • Sandra van Herpen
  • 01 oktober 2012
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven