Sebastiaan over Deloitte Legal: ‘een avontuurlijke onderneming’

  • Sebastiaan van Dugteren
  • 17 augustus 2017
Sebastiaan

Toen ik hoorde dat Deloitte Legal werd opgezet, was mijn nieuwsgierigheid meteen gewekt. Een nieuwe club waar ik zou kunnen ondernemen sprak me erg aan. Na werkzaam te zijn geweest bij gerenommeerde law firms in Nederland en New York, bouw ik binnen Deloitte Legal met collega’s aan een grote internationale praktijk.

Samenwerking met collega's

Ik houd me bezig met het ondernemingsrecht in brede zin, van herstructureringen en grensoverschrijdende fusies tot vragen over bestuurdersaansprakelijkheid. Veel van het werk komt bij mij terecht via het (internationale) Deloitte netwerk. Bij Deloitte Legal zijn we niet gebonden aan de regels van de Orde van Advocaten en mogen onze fiscalisten en juristen naast elkaar in hetzelfde dossier werken. Dat zorgt voor een nauwe samenwerking, meer dan ergens anders zou kunnen of mogen. Een deel van ons werk komt vanuit de fiscale of consultancy praktijk, meestal grote herstructureringen waarbij meerdere landen betrokken zijn. Zo heb ik gewerkt aan een herstructurering waarbij we niet alleen de juridische structuur moesten wijzigen, maar ook het hele business model tegen het licht moesten houden. Hierdoor was het werk inhoudelijk veel breder dan puur juridisch en bevatte het bijvoorbeeld aspecten van transfer pricing. Omdat we de klant adviseerden vanuit verschillende invalshoeken was het een groot project, het duurde anderhalf jaar en besloeg 14 landen. 

Daarnaast werk ik regelmatig met collega’s van Risk Advisory, onder andere op het gebied van compliance. Een grote bank worstelde bijvoorbeeld met haar klantacceptatiebeleid en wilde weten of dit aan de WWFT-normen voldeed. Met experts van Risk Advisory en Legal hebben we een analyse gemaakt en de klant geadviseerd. 

Geïntegreerde dienstverlening

De geïntegreerde dienstverlening die Deloitte biedt heeft zowel voor ons als voor de klant voordelen. De lijnen zijn kort, we sparren snel met collega’s om consequenties van adviezen vanuit meerdere invalshoeken te beoordelen. Klanten geven regelmatig aan dat ze het belangrijk vinden om één aanspreekpunt te hebben binnen Deloitte, niet alleen voor verschillende diensten, maar ook voor de verschillende landen. Deloitte heeft immers een wereldwijd netwerk, waarvan ik de slagkracht pas echt begreep toen ik begon bij Deloitte Legal. We kregen een opdracht van een Hongaarse bank waarbij een advies moest worden gegeven over zekerheidsrechten voor meerdere landen in Midden-Europa. Binnen de kortste keren hadden we een team met collega’s uit de betreffende landen klaar staan om aan de slag te gaan.

Technologische ontwikkelingen

De juridische diensten die Deloitte Legal levert, worden ondersteund door state-of-the-art technologische ontwikkelingen. Dat geldt intern voor wat betreft de software waar we mee werken, maar ook extern richting de klant. We hebben verschillende tools tot onze beschikking, zoals bijvoorbeeld voor het monitoren van corporate compliance, het berekenen van ontslagkosten voor werknemers in diverse landen en het in kaart brengen van IP-rechten. Daarnaast merk je dat veel collega’s een grote interesse hebben voor technologische ontwikkelingen en de toepassing binnen de juridische praktijk. Collega’s zijn ondernemend en staan open voor nieuwe manieren van werken. Dat brengt een bepaalde energie met zich mee.

"Mijn werk hier is heel uitdagend, er zijn zo veel kansen die op ons pad komen. Het voelt voor mij echt als een avontuurlijke onderneming."

Jong en energiek

Deloitte Legal is relatief jong, zowel qua jaren dat we bestaan als qua gemiddelde leeftijd. Er zijn veel starters bij ons aan de slag gegaan en er is, doordat we nog niet lang bestaan, geen sprake van een éminence grise zoals je bij andere kantoren wel eens aantreft. Hier werken heeft iets fris: er heerst een energieke sfeer en je merkt dat mensen echt hun schouders eronder willen zeten. Je krijgt dan ook veel kansen om jezelf te ontwikkelen, bijvoorbeeld door op een project bij een klant te zitten of een tijd in het buitenland te werken. 

Dat er nog zo veel kansen voor Deloitte Legal zijn, brengt met zich mee dat we keuzes moeten maken en niet overal achteraan kunnen hollen. Zo hebben wij bijvoorbeeld geen mededingingsrechtelijke praktijk, maar hebben we gekozen voor rechtsgebieden die zoveel mogelijk aansluiten bij andere diensten die door Deloitte verleend worden. Op die gebieden kunnen we geïntegreerde services verlenen en echt meerwaarde creëren voor de klant.

Ik kan wel stellen dat de verwachtingen die ik van tevoren van Deloitte Legal had, helemaal zijn uitgekomen. Mijn werk hier is heel uitdagend, er zijn zo veel kansen die op ons pad komen. Het voelt voor mij echt als een avontuurlijke onderneming.

Sebastiaan van Dugteren

Director bij Deloitte Legal

Na mijn studie Notarieel recht in Groningen heb ik gewerkt bij Baker & McKenzie en Loyens & Loeff, zowel in Amsterdam als in New York. In 2014 ben ik bij Deloitte Legal begonnen als Director binnen het Corporate team. Ik houd me in deze functie bezig met internationale transacties waaronder herstructureringen, financieringen en corporate governance. 

Process & IT Consulting (n)iets voor mij?!

  • Chris McDonald
  • 11 augustus 2017
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven