Secondment in Parijs

  • Frans Heijs
  • 07 december 2011

Binnen Deloitte Pension Advisory is het mogelijk om een secondment van twee maanden te doen bij de afdeling actuariaat op de hoofdkantoren van Deloitte UK in Londen of Deloitte Frankrijk in Parijs. Ik heb van deze mogelijkheid gebruik gemaakt om twee maanden te gaan werken en wonen in de lichtstad Parijs. Ik ben ondertussen al vier weken in Parijs en de tijd lijkt hier nog sneller te gaan dan waar ook ter wereld. Naast de ervaring van het werken met goede Deloitte professionals in het buitenland is de stad Parijs nog indrukwekkender dan ik vermoedde.

Elke dag wanneer ik mijn appartement, gelegen in het levendige en bruisende Montmartre, verlaat om richting het Parijse Deloitte kantoor te gaan, sta ik in een mooie karakteristieke Parijse straat. Statige panden met Franse balkons links en rechts met de geur van versgebakken brood komend vanuit de boulanger een paar deuren verderop. Elke dag geniet ik weer van de tocht naar kantoor.

Voordat ik naar Parijs vertrok zei mijn opa tegen me: “Let op, want in Frankrijk is alles anders, zelfs een hond blaft er nog anders”. Natuurlijk zijn er veel verschillen tussen Nederland en Frankrijk maar op het Franse Deloitte kantoor merk ik daar zelf weinig van. Sinds mijn eerste dag binnen de muren van het kantoor voel ik me hier prima thuis tussen mijn collega’s. Binnen de afdeling actuariaat ben ik goed begeleid en snel opgenomen in het team. De Fransen hier werken hard en er is altijd wel even tijd voor een grapje en een grolletje. Mijn Franse collega’s zijn inhoudelijk sterke professionals die alles weten over het Franse pensioen. Ik hoop ik de aankomende weken nog veel van mijn actuariële collega’s te leren.

Naast dat ik hier nog steeds enige Nederlandse Deloitte klanten bedien, ben ik ook aangehaakt bij enkele Franse Deloitte opdrachten. Vaak beperkt dit zich tot wat kleinere uitzoek werkzaamheden, maar daardoor leer ik wel veel van het Franse pensioen mechanisme. Ook het samenwerken met de Franse collega is af en toe een uitdaging op zich. Zeker het taalverschil vormt regelmatig een hindernis. Ondanks deze hindernissen hebben we goede discussies om de Deloitte klant te helpen. Want ook hier in Frankrijk is veel onrust in de gehele pensioensector, waar wij als Deloitte een verschil kunnen maken.

Een behoorlijke beheersing van de taal is noodzakelijk om je staande te houden in het Franse bedrijfsleven, wanneer je hier voor langere tijd zou verblijven. Ik merk hier op kantoor ook dat Fransen heel goed weten dat ze slecht Engels spreken en daarom uit angst de fout maken niets te zeggen. Ze praten in mijn aanwezigheid of zelfs tegen mij gewoon door in het Frans, ondanks dat ze weten dat ik daar niet zo bedreven in ben. Noem het arrogant, maar ergens is het ook schattig, ze willen allemaal graag contact maken, maar weten soms gewoon niet hoe. Wanneer ik zelf op mijn beste Frans ze probeer aan te spreken en het gesprek open, ontdooien de meeste, wat leidt tot de meest interessantste gesprekken.

Naast werken zijn er in Parijs nog genoeg andere dingen te doen en te beleven, teveel om te beschrijven. De Eiffeltoren blijft indrukwekkend, hoe vaak je ‘m ook gezien hebt. Het Louvre, de Tuilerieen, de Place de la Concorde, het Hotel des Invalides, de Sacre Coeur, Notre Dame en het paleis van Versaille, het blijven prachtige toeristische trekkers. Ook ik heb een lijstje gemaakt met alle hotspots die ik zeker wil gaan bezoeken tijdens mijn secondment in Parijs.

Voordat ik vertrok naar Parijs las ik de volgende zin: “Als je eenmaal in Parijs hebt gewoond, ben je ongeschikt voor welke stad dan ook'”. Nu heb ik niet de illusie dat ik na 8 weken ook daadwerkelijk in Parijs heb gewoond, het voelt immers meer als een verblijf, maar ben toch benieuwd of bovenstaande zin ook in wellicht mindere mate op mij van toepassing zal zijn.

Frans Heijs

Consultant

Pension Advisory | Deloitte | Networking | Horses | Hockey | Opposites views | Social Media | Bakery |

En de Deloitte Rob Slot scriptieprijs gaat naar…

  • Deloitte Nederland
  • 01 december 2011
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven