Serious business

  • Denise Valkering
  • 29 februari 2016

Ik weet nog goed hoe ik 14 maanden terug in mijn nieuwe hakken stapte: ik ging met een gezonde dosis spanning op weg naar mijn sollicitatiegesprek! Ik wilde een Bijbaan met inhoud binnen het ‘Governance, Risk & Compliance’ team van Deloitte Risk Services. De opdracht was duidelijk: ik zou een onderzoek gaan doen en een evenement organiseren op het gebied van Compliance. In de tussentijd zou er alle ruimte zijn om mee te gaan naar klanten en vooral veel te leren. Hier werd ik direct enthousiast van: het klonk als de perfecte gelegenheid om de consultancy wereld al tijdens mijn studie te leren kennen.

Gelukkig waren de interviewers net zo enthousiast als ik en kon ik een maand later beginnen bij Deloitte. Mijn werk begon met een onderzoeksproject naar Corporate Governance Structuren binnen de beursgenoteerde bedrijven van Nederland. Hoe is de governance structuur ingericht? Hoe lopen de rapportagelijnen? Is de RvC wel echt goed op de hoogte van wat er speelt binnen de organisatie? Op basis van een jaarverslagenanalyse van zo’n 40 bedrijven heb ik de best practices in kaart gebracht. Daarbij kreeg ik alle vrijheid van mijn begeleider: ik kon mijn eigen tijd indelen en helpen de onderzoeksvragen op te stellen.

Tegelijkertijd was de jaarlijks terugkerende Corporate Compliance Benchmark gestart. Een vergelijkend onderzoek over de inrichting van compliance binnen de grote (beursgenoteerde) ondernemingen in Nederland. Het project wordt ieder jaar afgesloten met een evenement waarbij zo’n 60 Compliance Officers vanuit verschillende sectoren aanwezig zijn. Dit jaar organiseer ik het event al voor de tweede keer en is dit uitgegroeid tot een projectmanagementrol.

Als werkstudent mocht ik mij verdiepen in de onderwerpen die ik leuk vind en kreeg ik alle tijd om uit te pluizen hoe dingen in elkaar steken. Naast de al genoemde interne opdrachten mag ik ook regelmatig mee naar een klant. Dan zit je zomaar aan tafel bij een van de grote bedrijven die je daarvoor alleen van de beurs kende en mag je bijvoorbeeld je presentatie geven tijden een MT vergadering. Echt heel gaaf! . Een greep uit de opdrachten die ik heb kunnen doen binnen zowel de financiële sector, de corporate als de (semi)publieke sector: het opstellen van een control framework, third party screening, een fraude- en integriteitsrisicoanalyse, Risk Assessments en een informatierisicoanalyse.

Wat ik vooral leuk vind aan Deloitte en aan ons team is dat bij Deloitte altijd net iets meer van je wordt gevraagd dan dat waarvan je al wist dat je het kon: je wordt echt uitgedaagd jezelf te overtreffen. Bovendien is er veel vertrouwen in je kunnen en wordt je serieus genomen. Je werkt aan vernieuwende projecten samen met intelligente mensen met diverse achtergronden: financieel, juridisch, bedrijfs- en bestuurskunde, maar bijvoorbeeld ook psychologie of criminologie. Deze gemixte groep zorgt ook voor een heel gezellige sfeer: we hebben regelmatig borrels, gaan een weekend weg of samen op wintersport.

Als ik nu terugkijk op hoe ik nog maar 14 maanden geleden begon, is er een wereld van verschil. Als werkstudent binnen ‘Governance, Risk & Compliance’ heb ik echt de diepte in kunnen duiken en ontdekt welke praktische obstakels sommige wet- en regelgeving oplevert voor organisaties. Origineel was mijn plan om na een half jaar verder te gaan kijken en ook nog een stage of bijbaan in de publieke sector te gaan doen om echt alle opties uit te proberen voor ik mijn Masterdiploma op zak zou hebben. Dit is er niet meer van gekomen. Het team en het werk bleken zo leuk te zijn dat ik er nu, 14 maanden later, nog steeds werk.

Wat ik je voor nu wil meegeven is dat je meer kunt dan je zelf denkt. Dus solliciteer vooral op die functie van bijbaan met inhoud, je kan er nog veel talenten mee ontdekken!

Denise Valkering

Werkstudent Governance, Regulatory & Compliance, Risk Services

Denise komt uit een klein dorp in Noord-Holland en woont momenteel in Utrecht. Ze heeft daar, naast haar bachelor Notarieel recht aan de Universiteit Utrecht, een bestuursjaar bij studentenconsultancybedrijf UniPartners Utrecht en vrijwilligerswerk voor de Rechtswinkel Utrecht gedaan. Tegenwoordig werkt zij 2 dagen per week aan haar scriptie voor de master Bestuurskunde en werkt zij 3 dagen per week als werkstudent bij ‘Governance, Risk & Compliance’. Binnen dit team heeft zij al op verschillende projecten meegewerkt aan compliance-, risico- en governance-vraagstukken voor zowel de corporate, de financiëler als de (semi)publieke sector.

Kleine meisjes worden groot

  • Laurien Overakker
  • 26 februari 2016
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven