Snel leren in een inspirerende omgeving

  • Dave Kerstens
  • 28 juli 2015

Sinds 1 november 2014 ben ik werkzaam bij Deloitte op de afdeling Transaction Services. Tijdens mijn afsluitende sollicitatiegesprek werd mij al verteld ‘dat ik nog heel veel moest leren’ (iets dat ik alleen maar kon onderstrepen), maar ook dat men ‘erop vertrouwde dat dat wel goed zou komen’. Als ik terugkijk hoe ik negen maanden geleden binnenkwam en dat vergelijk met waar ik nu sta, dan is dat al een wereld van verschil. En er valt nog zoveel meer te leren. Bij ieder nieuw project loop ik weer tegen nieuwe dingen aan, krijg ik te maken met een ander type business of een ander doel van de opdracht. ‘Learning on the job’ en ‘steile leercurve’ zijn veelgehoorde kreten als je gaat solliciteren, maar in mijn eerste maanden heb ik al gemerkt dat het echt mogelijk is bij Deloitte.

Due dilligence
Bij Transaction Services houden we ons bezig met due diligence onderzoeken (kortweg: boekenonderzoek). Gedurende één van mijn eerste projecten stortten we ons op een productiebedrijf, dat een grote investering nodig had om een nieuwe productielijn op te zetten. Als onafhankelijke partij brachten wij de financiële prestaties van de onderneming in kaart en toetsten wij de verwachtingen die het management had met betrekking tot de resultaten in de komende jaren. Met ons rapport onder de arm kon het bedrijf vervolgens langs de banken in een poging om de benodigde financiering los te krijgen.

Tijdens dit project moest veel werk worden verzet in relatief korte tijd, iets wat niet ongewoon is bij deze job. Dit resulteerde in een aantal korte nachtjes, maar overwerken doe je hier gelukkig niet alleen, maar met het hele projectteam. Hoe laat het ook werd, de consultant en manager met wie ik samenwerkte namen altijd uitgebreid de tijd om mij dingen uit te leggen en te leren. Daardoor werd het niet alleen een heel intensief, maar ook een zeer leerzaam project.

Collega’s zijn altijd bereid te helpen
Sowieso zijn de collega’s altijd bereid om te helpen. Vakinhoudelijk natuurlijk, maar verder hebben hun Excel-tips mij al veel tijd bespaard en is het fijn om te horen ‘hoe het werkt binnen de afdeling’. Denk daarbij aan wat de belangrijke punten zijn waarop je wordt beoordeeld, maar ook aan zaken als hoe het nu precies zit met je urenverantwoording en declaraties. Daarnaast wordt je kennis bijgespijkerd met cursussen, die worden gegeven door collega’s die al een paar jaar meedraaien. Zij weten dus precies waar je als beginner tegenaan loopt en kunnen je van veel handige tips voorzien.

Jouw ontwikkeling
Na elk project evalueer je met je team hoe de opdracht is verlopen. Wat ging er goed? Wat kan er beter? Dit is tevens een goed moment om bij jezelf na te gaan wat je hebt geleerd en waar je in het vervolg op moet letten. De evaluatie gebeurt aan de hand van een aantal targets en competenties die horen bij je functieniveau. Deze worden zo concreet mogelijk gemaakt, omdat de projectevaluaties meewegen in je overall beoordeling en zo van invloed zijn op eventuele promotie. Tijdens de officiële beoordelingsmomenten word je bijgestaan door een collega, die je zelf als jouw mentor kunt aanwijzen. Op die manier ben je heel bewust met je eigen ontwikkeling bezig en kun je bespreekbaar maken wat er nodig is om de volgende stap vooruit te zetten.

Uiteindelijk blijf je natuurlijk zelf verantwoordelijk voor je eigen groei, maar zoals je merkt word je daarbij niet aan je lot overgelaten. Bovendien krijg je vanaf je eerste dag een buddy toegewezen, die je wegwijs maakt op de afdeling en als eerste aanspreekpunt dient voor allerlei vragen. Dit alles zorgt ervoor dat je snel je draai weet te vinden en uit de startblokken kunt schieten.

Meet weten over M&A? Meld je nu aan voor de inhousedag.

Dave Kerstens

Business Analist M&A Transaction Services

Dave Kerstens (24) heeft Financial Economics gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Per november 2014 is hij in dienst getreden bij Deloitte Financial Advisory Services, als Business Analyst op de afdeling Transaction Services.

De audit experience 2015

  • Desmond van den Bouwhuijsen
  • 15 juli 2015
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven