Soepel je carrière weer oppakken bij Deloitte

  • Katalijn Ritsema van Eck
  • 11 april 2019
Katalijn

Voor wie wil herintreden kan de stap terug naar de werkvloer best groot lijken. Dat vond Katalijn Ritsema van Eck ook, toen ze in 2013 na een ‘carrièrepauze’ van drie jaar bij Deloitte weer aan de slag ging als consultant. Inmiddels werkt ze weer met veel plezier als Senior Manager bij Deloitte.

Katalijn is bij Deloitte Senior Manager Consulting Human Capital. Als psycholoog ligt haar focus op de ‘zachte kant’ van cultuurveranderingen binnen organisaties. Ze heeft samen met haar man twee zoons van twaalf en tien.

Tandje lager, tandje hoger

Katalijn werkte tot 2010 met veel succes als consultant, en bleef dat doen nadat ze moeder werd. Maar toen haar jongste een jaar oud was, verruilde ze de consultancy voor een minder uitdagende parttime baan dicht bij huis. Drie jaar later - beide kinderen zaten inmiddels op school - was er weer ruimte voor meer uitdaging. Ze solliciteerde als consultant bij Deloitte, en werd aangenomen. ‘Het was een leuk gesprek. Maar spannend vond ik het wel,’ zegt ze. ‘Zou ik die scherpte nog wel hebben? Klanten zouden een hoog tarief voor mij betalen, zou ik dat wel waar kunnen maken?’

Powervrouw

‘Ik heb de lat altijd best hoog gelegd voor mezelf. Ik voelde me van binnen stiekem een loser dat ik de combinatie consultant én moeder op een gegeven moment niet trok,’ bekent Katalijn. ‘Toen ik terugkwam hoopte ik stiekem dat ik niet zou komen te werken voor zo’n powervrouw die haar hand daar niet voor omdraaide. Dat zou mij met mijn neus op mijn eigen falen zou drukken.’

En ja hoor, haar nieuwe projectleider bleek zojuist bevallen van een tweeling. ‘Inderdaad een krachtige vrouw, maar vooral een hele goede en gezellige collega, met wie het heel prettig samenwerken was,’ vertelt Katalijn. Ook door andere collega’s werd ze warm onthaald. ‘Ik had het consultancyvak al in de vingers en was snel ingewerkt.’

Meer flexibiliteit voor ouders

In de tussenliggende drie jaar had de maatschappelijke discussie over de balans tussen werk en privé niet stilgestaan. ‘Er zijn steeds minder collega’s met een partner die de kinderen helemaal “doet”,’ legt Katalijn uit. ’In sommige projecten heb je dagstart, een conference call waarin we iedere ochtend als team de lopende zaken doornemen. Deze werd traditioneel om acht uur ‘s morgens gehouden. Maar als de helft van het team inbelt vanuit de auto op weg naar school, met een kind op de achterbank, kan je ook met elkaar besluiten het een uurtje later te plannen. Daar wordt niet moeilijk over gedaan.’

Deeltijdwerk is bij Deloitte ook breed geaccepteerd. Katalijn werkt net als vele andere managers 32 uur per week. ‘In die tijd kan ik prima mijn taken invullen, zeker omdat ik flexibel werk, deels vanuit huis,’ zegt Katalijn. ‘Ik ga op kantoordagen standaard om half vijf weg, en werk nog even door in de trein. Dan kan ik thuis met mijn kinderen eten. En dat is geen probleem, want bij Deloitte tellen niet de gemaakte uren, maar de resultaten die je behaalt.’

"Ik ga op kantoordagen om half vijf weg en werk nog even door in de trein. Dan kan ik thuis met mijn kinderen eten. En dat is geen probleem want bij Deloitte tellen niet de gemaakte uren, maar de resultaten die je behaalt."

Rediscover your Career

Ervaren managers die na een carrièrepauze van een jaar of meer weer aan de slag willen, kunnen nu bij Deloitte instromen in het Rediscover Your Career programma. Ze krijgen een jaarcontract van tenminste 24 uur, een rol binnen de organisatie en een opfriscursus waarin zowel technische vaardigheden als ‘soft skills’ aan bod komen. Katalijn vindt dat een goede zaak. ‘Voor de toekomst moet je alles op alles zetten om jonge ouders binnenboord te houden, bijvoorbeeld met extra zwangerschapsverlof boven de wettelijke norm. Een jaar zou ik geen overbodige luxe vinden! Maar voor nu is het belangrijk om uittreders terug te halen, en dit programma kan de stap net iets gemakkelijker maken dan het voor mij was.’

‘De sfeer bij Deloitte is resultaatgericht, maar in mijn beleving ook warm en zacht,’ vindt Katalijn. ‘Dat merk je als je er een tijdje werkt. Ik krijg veel vrijheid, ook waar het gaat om de onderwerpen waar ik me mee bezig houd. Ik leid nu een consultancyproject over cultuurverandering met Deloitte zelf als klant. Verder zit ik in de interne coachingpool, en ben ik ook betrokken geweest bij projecten van Deloitte Impact Foundation, waarin we onze kennis inzetten voor maatschappelijke doelen. Die ruimte die ik krijg om mijn talenten te ontplooien, daar word ik gelukkig van.’

Katalijn Ritsema van Eck

Senior Manager Consulting Human Capital

Kinderen helpen bij het maken van duurzame keuzes met de Digitale Duurzaamheidsposter

  • Emma van Buuren
  • 04 april 2019
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven