Sollicitatietips - part 1

  • Desirée Markus
  • 09 augustus 2012

Tip: Bekijk ook onze video's met sollicitatietips.

Als recruiter draait mijn werk om solliciteren, alleen dan aan de andere kant van de tafel dan een sollicitant. Ik ontvang denk ik zo’n honderd sollicitanten per week in mijn inbox en de kwaliteit van deze sollicitaties verschilt altijd ontzettend! Ook krijg ik regelmatig telefoontjes van studenten, die op het punt staan te solliciteren maar het nog wel lastig vinden hoe ze hun documenten moeten opstellen. Ze vragen zich af waar wij nu op letten. Dit heeft mij vorig jaar doen besluiten een aantal keer een sollicitatietraining te geven via studieverenigingen waar wij contact mee hebben. De animo voor deze trainingen bij zeer uiteenlopende studieverenigingen was hoog en de training viel goed in de smaak. Het viel mij op dat studenten, die op het punt staan te gaan solliciteren toch wel heel veel vraagtekens zetten bij hoe ‘het’ nou moet. Een paar kleine tips en het waarom, in deze blog!

Waar begin je?
Je hebt je georiënteerd en na een aantal vacatures gevonden te hebben, die jouw interesse hebben getrokken, is het belangrijk kritisch te kijken of je op basis van je achtergrond op het gestelde profiel past. Als je daarover twijfelt, kan je beter eerst even bellen met de recruiter voordat je veel werk gaat verzetten voor niets! Het kan sowieso nooit kwaad even te bellen met de recruiter om je vragen te stellen en te vragen wat het bedrijf belangrijk vindt in een sollicitatie. Stel uiteraard dan geen vragen over zaken die al duidelijk in de vacature of op de algemene site van het bedrijf staan. Kijk ook eens in je linked-in netwerk of je iemand kent die bij het bedrijf waar jij wilt gaan solliciteren werkt! Wellicht dat hij of zij ook nog tips voor je heeft en je van meer informatie kan voorzien. En dan gaat het gebeuren dat je de stap zet en gaat solliciteren!

Je CV, je leven op 2 A4’tjes…
Wanneer je solliciteert, is het CV het document waar iemand het eerst naar kijkt… Bij iedere nieuwe kandidaat speur ik in een paar minuten het CV af op zoek naar alle harde eisen, zoals deze in de vacature vermeld staan. Zorg er dus voor dat deze punten in je CV overeenkomen met het gewenste profiel. Denk aan je studieachtergrond, je nevenactiviteiten, je werkervaring, etc. Maar ook wat was je scriptieonderwerp, wat waren belangrijke vakken die je hebt gevolgd die aansluiten bij de functie en wat waren precies je werkzaamheden tijdens je bijbaan? En ook, hoeveel uur heb je per week gewerkt tijdens je studie, wat er wellicht voor heeft gezorgd dat jij niet alleen maar hoge cijfers hebt behaald, maar wel andere ervaringen hebt opgedaan en van hard werken houdt. Zorg er ook voor dat je CV compleet is. Zijn er geen gaten? Staan echt je relevante bijbaantjes erop? Vermeld ook bijbaantjes die voor jou wellicht minder relevant lijken maar vanuit een ander perspectief wellicht anders gezien zouden kunnen worden. Want, in andermans ogen laat bijvoorbeeld twee jaar horecaervaring en dat jaartje bijles dat je hebt gegeven, wel zien dat jij dienstverlenend bent en dat jij complexere vraagstukken helder kan uitleggen.

Last but absolutely not least: Wees bereikbaar tijdens je procedures en ga niet solliciteren als je direct daarna met vakantie gaat. Voorkom spelfouten, let op je taalgebruik, zorg ervoor dat je personalia compleet zijn en zorg voor consistentie in je opmaak. Is je CV ook eenduidig met je linked-in profiel en heb je je Facebook met je privé foto’s afgeschermd voor onbekenden? Succes!

I’ll be back…
Deze ‘digitale sollicitatietraining’ wordt vervolgd en zal ingaan op een aantal tips met betrekking tot het schrijven van een goede motivatiebrief!

 

Desirée Markus

Recruiter

Desiree studeerde Psychologie van de Arbeid en Gezondheid in Organisaties aan de Universiteit Utrecht. Na haar studie is ze gaan reizen en is begin 2010 als Campusrecruiter voor Tax begonnen. Daarna werkte ze als Recruiter binnen Financial Advisory Services.

TEDxAward Challenge, een podium voor ideeën

  • Geertje van Keulen
  • 07 augustus 2012
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven