Sollicitatietips - part 3

  • Desirée Markus
  • 11 februari 2013

Tip: Bekijk ook onze video's met sollicitatietips.

Je sollicitatie is goed ontvangen en je wordt uitgenodigd voor een gesprek! Dat is natuurlijk fantastisch, maar aan de andere kant kijk je er als een berg tegen op… Mijn advies; kom beslagen ten ijs!

Op basis van je CV, cijferlijsten, brief en wellicht de al gemaakte assessments is er voldoende aansluiting gezien om kennis te maken. Dat is natuurlijk al een hele overwinning, want blijkbaar heb je met jouw achtergrond voldoende bagage om de functie te kunnen vervullen en heb je jouw motivatie in je brief ook goed onder woorden kunnen brengen.

Nu nog dit in ‘real life’ weten over te brengen tijdens zo’n zenuwslopend gesprek met meerdere ogen op je gericht. Je kunt je sollicitatiegesprek zéker voorbereiden en in deze blog zal ik hierop ingaan.

Het eerste gesprek: het makkelijkste of juist het moeilijkste?

Bij ieder bedrijf zijn de sollicitatiegesprekken weer anders, altijd krijg je vragen die je totaal niet had verwacht. Maar in ieder gesprek zijn er ook vragen en onderwerpen waarvan de kans zeer groot is dat deze ter sprake komen. Bijvoorbeeld, vragen over het bedrijf, de functie, maar ook vragen over je persoonlijkheid en competenties.

Je bent bij een bedrijf op bezoek, dus zorg dat je bent ingelezen over hoe de organisatiestructuur in elkaar zit, welke diensten ze leveren, wat voor soort klanten ze bedienen, etcetera. Veel is uiteraard gewoon allemaal online te vinden. Schrijf bij je voorbereiding ook een aantal vragen op die je zelf hebt met betrekking tot het bedrijf.

Als het goed is heb je in je motivatiebrief een toelichting gegeven waarom jij de functie inhoudelijk ambieert (tips hiervoor vind je in mijn vorige blog). Ook weet je dan al wat van de afdeling waar binnen je wilt werken. Denk hier eens verder over en ga na wat je nog niet weet. Dit kan je dan mooi gebruiken om jouw interviewers te vragen en dat zo jouw beeld duidelijker wordt.

Misschien heb je ook een persoonlijkheidstest gemaakt voor het gesprek. Hier kan je dan ook vragen over verwachten. Hierop kan je je ook voorbereiden. Denk eens na over waar jouw krachten liggen en waar jij nog wel ontwikkeling in nodig hebt. Deze punten zal je in het gesprek vast ook moeten onderbouwen met voorbeelden, dus heb die klaar! Wees hier eerlijk in, naar jezelf en naar je gesprekpartners. In een gesprek wordt er namelijk ook naar gekeken of jij qua persoon in het bedrijf past. Doe jezelf daarom niet anders voor dan je bent, want uiteindelijk wil jij ook niet komen te werken in een bedrijf waarin je je draai niet kunt vinden.

Tenslotte ter voorbereiding, ga eens koffie drinken met iemand die je kent en werkzaam is bij het bedrijf. Zorg er ook voor dat die persoon een referentie voor jou achterlaat bij de recruiter. Stel jouw vriend/vriendin/kennis ook alle vragen die jij zelf hebt. Hij of zij kan jou wellicht veel vertellen over de sfeer, het bedrijf, ontwikkelmogelijkheden, etcetera. Doordat de drempel hier lager ligt, is dit makkelijker te doen. Wellicht dat hij of zij ook nog wel tips voor je heeft en je meer kan vertellen over zijn of haar sollicitatie.

Je vervolggesprekken: is jouw beeld van de functie helder?

Je eerste gesprek is achter de rug en je krijgt een telefoontje dat je door mag! Wat kan je verwachten bij deze vervolggesprekken? Stel deze vraag ook aan de persoon die jou  terugkoppeling geeft, hoe kan jij je hebt best voorbereiden op wat komen gaat?

Ook dit is bij ieder bedrijf weer anders, maar vaak heb je naast een motivatiegesprek ook een gesprek waarop je dieper ingaat op de inhoud van de functie. Dit kan aan de hand van een case zijn als onderdeel van de procedure. Dit is uiteraard lastig voor te bereiden, maar vraag hier natuurlijk wel altijd naar.

Last but not least

Praktisch, maar belangrijk! Zorg ervoor dat je formeel gekleed bent, je kunt beter ‘overdressed’ zijn dan  ‘underdressed’. Geef een stevige handdruk bij kennismaking, maak aantekeningen, kijk je gesprekspartners in de ogen aan, probeer je zenuwen te onderdrukken zodat je een ontspannen indruk wekt en wees op tijd! Mijns inziens is het belangrijk zeker van jezelf te zijn, ook een bedrijf zal in het gesprek zichzelf verkopen dus wees ook kritisch en stel veel vragen. Succes!

Desirée Markus

Recruiter

Desiree studeerde Psychologie van de Arbeid en Gezondheid in Organisaties aan de Universiteit Utrecht. Na haar studie is ze gaan reizen en is begin 2010 als Campusrecruiter voor Tax begonnen. Daarna werkte ze als Recruiter binnen Financial Advisory Services.

Dag uit het leven van… Arnold van der Drift

  • Arnold van der Drift
  • 04 februari 2013
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven