Solliciteren is niet eng!

  • Rosa Ordelman
  • 06 september 2012

Je wordt wakker. Er bekruipt je een wat onbehagelijk gevoel. Wat staat er te gebeuren vandaag? Oh ja, een selectiedag. Een selectiedag bij Deloitte om mee te mogen op business course naar Istanbul. Daarom ben je gespannen! Wat draag je eigenlijk op zo’n dag? Trek je een pak aan? En zo ja, met of zonder das? Dit lijken fundamentele beslissingen op een dag als vandaag. En dan natuurlijk de rest van de voorbereidingen. Een selectiedag voor een business course heeft veel weg van een sollicitatiegesprek. Of eigenlijk is het nog pittiger dan een sollicitatiegesprek. Met een business course gaan tenslotte alleen de allerbeste studenten mee. Al deze gedachten schieten op de vroege morgen door je hoofd en plotseling ben je nog zenuwachtiger dan je al was. Voorbereiding, voorbereiding, voorbereiding! Ze gaan natuurlijk naar je motivatie vragen. En je studieresultaten. En naar je goede en minder goede eigenschappen. Die laatste vraag, dat is nog de meest vervelende…

Aan de andere kant van de tafel
Als recruiter voer ik regelmatig sollicitatiegesprekken. Niet als sollicitant, maar vanaf de andere kant van de tafel. Dat is mijn werk. Daarom vergeet ik af en toe hoe een kandidaat het gesprek kan ervaren. Het is natuurlijk best spannend om een sollicitatiegesprek te hebben bij een van de grootste kantoren van de wereld, van Nederland. Zeker als je student bent. Waarschijnlijk ben je nog niet zo vaak binnen geweest bij zo’n imposant gebouw waar honderden mensen in pak rondlopen en ‘belangrijk’ zijn. Ja, dat is indrukwekkend. En ja, ook zij zijn ergens begonnen zoals jij nu op het punt staat te beginnen. Bijvoorbeeld door mee te doen aan een selectiedag voor een business course.

Tijdens sollicitatiegesprekken (voor een business course, een stage of een startersfunctie) vind ik het vooral belangrijk dat ik een goed beeld krijg van de kandidaat. Ik wil een oprechte interesse zien in Deloitte als bedrijf, een goede motivatie om deel te nemen aan de business course en af en toe een schittering in je ogen. That’s all it takes. Uiteraard stellen ‘wij recruiters’ het wel op prijs wanneer je goed voorbereid ten tonele verschijnt en ons met verve weet te overtuigen van je kunnen. Het doel van een sollicitatiegesprek is niet om jou het vuur aan de schenen te leggen. Het doel is om inzicht te krijgen in wie jij bent en wat jij belangrijk vind in je studie en carrière. Dat beeld krijg ik niet als jij je ongemakkelijk voelt. Dat beeld krijg ik wanneer je ontspannen bent en jij je zo op je gemak voelt, dat je jezelf kunt zijn. Uiteindelijk willen we allebei toch ontdekken of we bij elkaar passen?

Blijf jezelf
Zenuwen op een moment als dit zijn normaal. Gezond zelfs. Je wil jezelf van je beste kant laten zien. Maar vergeet vooral niet jezelf te blijven. Wees open en eerlijk, dat brengt je het verst. En ja, ik ga zeker vragen naar je goede en minder goede eigenschappen. Die kun je dus alvast voorbereiden ;-).

Rosa Ordelman

Recruiter

Rosa studeerde Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Werkzaam als recruiter voor Deloitte Tax. Houdt van reizen, festivals en veel tijd doorbrengen met vrienden en familie.

Een internationale aanpak voor Veiligheid & Justitie

  • Lennart Snoeijer
  • 05 september 2012
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven