‘Tax is veel populairder en sexyer aan het worden!’

  • Ahmet Soyturk
  • 19 december 2013

Nadat ik mijn Master Accounting, Auditing en Control had afgerond ben ik begonnen als accountant. Mijn interesse ging echter al snel uit naar de fiscale wereld en zodoende ben ik de opleiding fiscaal recht gaan volgen. Toen ik eenmaal iets had gelezen over de TMC praktijk op de website van Deloitte, wist ik direct dat dit precies is wat ik interessant vind. Deloitte TMC houdt zich namelijk bezig met meer dan alleen fiscale wet- en regelgeving. Dat fiscale wetgeving veel aan verandering onderhevig is, wisten we al langer, maar nu verandert ook de wijze waarop organisaties met hun fiscale verplichtingen omgaan. TMC is de afdeling die op deze veranderingen inspeelt. Of het nu te maken heeft met Tax Compliance, Tax Data Analytics, Tax Technology of Tax Control Framework, binnen TMC houden we ons bezig met al deze onderwerpen. Met mijn economische achtergrond heb ik op verschillende gebieden hieraan kunnen bijdragen.

Eerste maanden
De eerste maanden bij Deloitte was tax redelijk nieuw voor mij, maar ik werd al snel betrokken bij de (tax) audit van een multinational in Luxemburg, waar we ook elk kwartaal een bepaalde periode op de locatie zitten. In de begin periode werd mijn bekwaamheid met technologie/software en mijn analytische vermogen opgemerkt waarna ik ben gevraagd om deel te nemen in het Tax Accounting Analytics team.

Tax Accounting Analytics
Een gemiddelde multinational heeft te maken met vele rapporterende entiteiten uit verschillende jurisdicties, elk met hun eigen fiscale wetgeving (en regelgeving) op het gebied van accounting. Door toenemende werkdruk komen de multinationals nauwelijks toe aan het analyseren van al hun tax data. Daarom heb ik mij de laatste tijd vooral bezig gehouden met het bouwen van een ‘Tax Accounting Analytics’ dashboard. 

Vanaf de allereerste dag heb ik dit project met beide handen aangegrepen en de uitdaging aanvaardt om tax, accounting en technologie te combineren. Daarin zijn we naar mijn mening goed geslaagd. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een Tax Accounting Analytics dashboard, waarbij alle relevante tax en accounting data wordt ingeladen. Vervolgens wordt de data waar de gebruiker behoefte aan heeft uitermate goed gevisualiseerd. Ze kunnen nu diepere analyses uitvoeren en ze worden niet beperkt door vooraf gedefinieerde criteria. Vanaf het begin is dit project goed gevallen zowel bij onze collega’s als bij onze klanten. Dit blijkt ook uit presentaties die ik heb gegeven bij verschillende klanten in binnen- en buitenland.

Sexyer
Dat ik snel gegroeid ben, heb ik ook aan de ontwikkelingen in de markt te danken. Het ‘vak’ tax ondergaat een enorme verandering. ICT krijgt steeds een grotere rol binnen Tax. Klanten willen dat je met bepaalde systemen komt om het taks gerelateerde werk sneller, gemakkelijker en efficiënter te laten verlopen. We hebben nu dus ook meer te maken met technologie, processen enz. Voorheen zat men slechts met een wetboek achter een bureau, dat is bij TMC echt verleden tijd. Tax is veel populairder en ‘sexyer’ geworden.

Ultiem doel
Eigen initiatief en creativiteit worden altijd gewaardeerd bij Deloitte. Als je gretig en leergierig bent ligt de weg voor je open. Er zit ook een gevaar in dat je jezelf voorbijloopt natuurlijk, niet alles kan, en zeker niet tegelijk. Omdat bij dit soort projecten veel komt kijken en dit veel werk met zich meebrengt moet ik soms andere projecten af stoten. Maar ik heb er hard voor gewerkt en heb er met veel plezier ook veel tijd in gestoken.

Hoe ik de toekomst zie bij Deloitte? Ik zou graag willen doorgroeien binnen Deloitte en daarbij is mijn grootste wens dat het Tax Accounting Analytics dashboard wereldwijd uitgerold wordt. We zijn al aardig op weg, want we hebben momenteel al contacten gelegd met onze Deloitte collega’s in Duitsland, Denemarken, België, Italië, en de Verenigde Staten. Dus dat gaat de goede kant op!

Ahmet Soyturk

Senior Consultant - Tax Management Consulting

Ahmet Soyturk (31) werkt sinds anderhalf jaar voor Deloitte en sinds 1 oktober 2013 als senior consultant bij de afdeling Tax Management Consulting (TMC).

'Verantwoordelijkheid vanaf het eerste moment!'

  • Thomas de Bruijn
  • 13 december 2013
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven