Tax: Leren door ‘Training on the job’

  • Elise van der Rest
  • 05 maart 2014

Het werk bij IETS bestaat voornamelijk uit het verwerken van de payroll voor diverse (middel) grote internationale bedrijven. Een veelvoorkomende situatie is dat bedrijven werknemers vanuit het buitenland op uitzending naar Nederland sturen, waardoor er in Nederland loonheffingen moeten worden betaald. Aan ons de taak om te berekenen wat de werkgever vervolgens aan loonheffingen dient af te dragen aan de Belastingdienst. Het is erg uitdagend en afwisselend werk aangezien wij vaak de buitenlandse salariscomponenten dienen te herleiden naar Nederlandse maatstaven. Daarnaast houden wij vaak rekening met verschillende regelingen waarvoor werknemers in aanmerking kunnen komen (bijvoorbeeld de 30% procent regeling).

Voor een aantal klanten doen wij een schaduw payroll. Ik zal kort uitleggen wat dit inhoudt. Hierbij gebruik ik de volgende situatie: “Een Britse man woont met zijn gezin in Londen en hij is werkzaam bij een groot internationaal sportmerk. Hij krijgt van zijn werkgever de kans om een leuke opdracht in Nederland te gaan doen. Hiervoor zal hij ongeveer 60% per maand in Nederland wonen/werken en 40% in het Verenigd Koninkrijk." Hierbij blijft hij nog steeds inwoner in de UK en zijn loon krijgt hij ook gewoon in de UK uitbetaald. Aangezien hij 60% in Nederland werkt, dienen er wel loonheffingen te worden betaald in Nederland. De werknemer houdt een elektronische agenda bij waarin hij noteert in welk land hij werkzaam is. Aan de hand van zijn agenda, bepalen wij welk deel van zijn loon in Nederland wordt belast en welk bedrag aan loonheffingen aan de Belastingdienst afgedragen dient te worden.

De eerste twee maanden
In mijn eerste week heb ik een eigen klantenpakket gekregen. Onder begeleiding van een manager, zorgen we er als team voor dat de payroll tijdig wordt afgerond met inachtneming van de afgesproken deadline met de klant. Het is een ontzettend leuke uitdaging om de salarisstroken van werknemers te begrijpen die uit Brazilië, Frankrijk, China of waar dan ook ter wereld vandaan komen. Wij moeten er dan achter zien te komen wat elk looncomponent op de loonstrook betekent, zodat we kunnen bepalen of het deel (niet) belast of (niet) aftrekbaar is. Het is altijd een interessante puzzel om uit te zoeken wat er met een looncomponent moet gebeuren. Ik merk ook dat mijn Engelse taalvaardigheid zich sterk aan het ontwikkelen is, doordat het contact met de klant vaak in het Engels is.

Het leuke van instromen in de maand december is dat er veel activiteiten bij Deloitte worden georganiseerd. Het kerstdiner was georganiseerd in het wereldmuseum in Rotterdam en zo heb ik tijdens het kerstdiner de kans gekregen om op een informelere manier al mijn collega’s van GES Rotterdam snel te leren kennen. De nieuwjaarsborrel vond plaats op onze eigen verdieping in de Maastoren in de koffie lodge. Naast het harde werken wordt er dus ook tijd gemaakt om te ontspannen. Zo wordt er ook jaarlijks een skitrip naar Serfaus georganiseerd en gaan de mannen binnenkort met een voetbalteam naar Praag om tegen andere teams van Deloitte te gaan strijden.

In januari heb ik de landelijke Deloitte Introductiedag gehad op de 44ste verdieping van de Maastoren. Door middel van de Deloitte Game, werden er een aantal vragen over Deloitte gesteld, waarbij we in ingedeelde teams gelijk moesten proberen informatie op te zoeken op Insite (interne informatiepagina). Ook heb ik samen met een andere collega die per 1 december is begonnen een Tax introductie gehad op het kantoor in Amsterdam.

Opleidingen
In februari ben ik begonnen met de opleiding PDL, die ik in juli zal afronden. Door alle externe/interne opleidingen en het ‘training on the job’ proces, wil ik me zo snel mogelijk ontwikkelen tot een volwaardige ‘Expat Payroll professional.

Elise van der Rest

Junior Business Analyst

Ik ben Elise van der Rest (25 jaar) en kom uit Capelle aan den IJssel. Ik heb een HBO opleiding International Business Management Studies gevolgd en per 1 december 2013 ben ik werkzaam bij International Employment Tax Services binnen de afdeling Global Employer Services bij Deloitte.

‘Deloitter’. Identiteit of werkwoord?

  • Erik Kleyweg
  • 28 februari 2014
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven