TOP: je eigen koers varen

  • Nick Crama
  • 18 juni 2014

Het was begin 2011 toen ik voor het eerst in contact kwam met Deloitte. Ik studeerde toentertijd aan de Universiteit Utrecht en ik zat in het derde jaar van de bachelor Rechtsgeleerdheid. Ik wilde die zomer per se stage lopen bij één van de Big 4. Een aantal vrienden van me gingen die zomer namelijk stage lopen en ik wilde natuurlijk niet achterblijven. Ik besloot dus om er maar een paar open sollicitaties uit te doen. Het duurde niet lang voordat ik gebeld werd door één van de recruiters van Deloitte, Rosa Ordelman.

Ideale Bijbaan

Rosa vertelde dat Deloitte geen zomerstages aanbiedt en ze vroeg waarom ik niet gesolliciteerd had op de Ideale Bijbaan: één jaar lang, één dag per week werken voor vijf verschillende afdelingen binnen Deloitte Tax. Dit klonk goed, vooral aangezien ik dan m’n zomer niet hoefde op te offeren. Het enige probleem was dat ik natuurlijk niet de enige sollicitant was. Verspreid over een aantal weken volgden er een IQ-test, een persoonlijkheidstest en een persoonlijk gesprek met Rosa en iemand uit de praktijk. Na nog een spannende week wachten op het verlossende woord, kreeg ik te horen dat ik was aangenomen.

Wat mij het meest is bijgebleven van de Ideale Bijbaan zijn vooral de wisseldagen. Dat zijn de dagen waarop alle ideale bijbaners vanuit heel het land samenkomen voordat ze door rouleren naar de volgende discipline. Deze dagen gaan gepaard met hard werken en eindigden altijd in de late uurtjes ergens in de kroeg. Verder is me bijgebleven dat je niet alleen een kijkje in de keuken krijgt van de verschillende afdelingen, maar dat je ook een goed beeld van jezelf krijgt. Elke periode wordt afgesloten met een beoordelingsgesprek met iemand van de afdeling waar je gewerkt hebt. Na vijf van deze gesprekken in een jaar tijd weet je goed waar je sterke punten liggen en waar je wellicht nog aan moet werken.

De laatste periode van het Ideale Bijbaan traject is een zogenoemde keuzeperiode. Je mag dan zelf kiezen op welke afdeling je de laatste periode graag door wil brengen.

Werkstudentschap

Mijn periode als ideale bijbaner heb ik dan ook afgesloten bij de afdeling Real Estate. Vastgoed heeft in mijn ogen toch een bepaalde allure en ik wilde dat graag eens first hand meemaken. De Real Estate afdeling houdt zich voornamelijk bezig met het adviseren van projectontwikkelaars, bouwbedrijven en vastgoedfondsen.

Dit is ook de afdeling waar ik na de Ideale Bijbaan twee dagen per week als werkstudent aan de slag ben gegaan. Het grote onderscheid tussen de Ideale Bijbaan en een werkstudentschap is toch dat het vakinhoudelijke sterker aan bod komt. Waar de Ideale Bijbaan vooral focust op wederzijdse kennismaking, moet je bij een werkstudentschap ook laten zien of je fiscaaltechnisch en communicatief goed uit de voeten kan.

TOP-programma

Het is nu halverwege 2014 en ik ben net begonnen aan mijn tweede periode binnen het TOP-programma. Zoals wel blijkt uit de Ideale Bijbaan zet Deloitte volop in om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen. Het TOP-programma is in dat opzicht als een sluitstuk te zien. In twee jaar tijd, drie keer acht maanden op drie verschillende afdelingen werken. Daarna maak je een keuze voor een bepaalde richting.

Je komt er dan niet alleen achter welke discipline binnen tax jou het beste ligt, maar je bouwt tegelijkertijd een flink intern netwerk op en je kan je eigen carrière volledig vormgeven. Op elke afdeling waar je begint moet je jezelf natuurlijk wel opnieuw bewijzen, maar dat is in mijn ogen ook het leuke van het TOP-programma.

Nick Crama

Analyst - Tax & Legal

Nick Crama heeft zowel Internationaal en Europees Belastingrecht als Bedrijfsrecht gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam respectievelijk de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na zijn afstuderen in de zomer van 2013 is Nick als analyst in dienst getreden bij Deloitte Tax & Legal. Hij neemt deel aan het TOP-programma en is nu werkzaam voor de afdeling Indirect Tax te Amsterdam.

Schaarste

  • Ronald Kruidhof
  • 11 juni 2014
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven