Tussen de wachtwoorden door het bos niet meer zien

  • Ronald van Etten
  • 23 januari 2012

Wachtwoorden, een uitermate goede uitvinding, ideale te visualiseren sleutels om ergens binnen te komen. Het wordt echter problematisch als de bos met sleutels veel te groot wordt of zelfs kwijt raakt. Voor alle internetsites hetzelfde wachtwoord gebruiken wordt ongeveer in alle internet beveiligings ‘tips and tricks’ adviezen afgeraden, omdat dit een te groot veiligheidsrisico vormt. Een gevolg van deze handeling zou kunnen zijn dat met individuele personen hetzelfde gebeurt als wat enige tijd geleden bij de overheid gebeurde, door het in zee gaan met het (inmiddels) alom bekende beveiligingsbedrijf.

Een toepassing van een dergelijk beveiligingslek, het verliezen van de controle over de inloggegevens, is als er bijvoorbeeld over de schouder wordt meegekeken bij het invoeren van een wachtwoord tijdens het inloggen. Dit meekijken wordt vaak als onethisch gezien, hoewel Bon Jovi het daar waarschijnlijk niet mee eens zou zijn maar de BeeGees of Oasis uit respectievelijk de 70s en 90s zeer zeker wel. Blijft de optie over om af te wachten totdat, via een vaak bureaucratisch ingericht proces, de toestemming komt om een eigen set inloggegevens te verkrijgen. Hoewel dat bureau dan natuurlijk niet op slot moet zitten is dit is voor dergelijke momenten wel vaak het devies. Doordat de werkzaamheden via deze weg vaak op een wat (zo lijkt) omslachtige manier uitgevoerd worden, zal het niet heel nuttig zijn om daarop te gaan zitten wachten. Beter is om door te gaan met andere werkzaamheden, daarvan zijn er immers voldoende uit de put van Egypte te halen.

Na de benodigde formulieren (geen internet form helaas) ingevuld te hebben komt het dan toch weer aan op dat ene persoonlijk puntje: geduld hebben. Des te meer er gewacht moet worden, des te groter de tolerantie ten opzichte van wachten ooit zal moeten worden natuurlijk. Gelukkig wordt het leed qua wachten enigszins verzacht doordat ‘Consulting In The Snow’ aan de wacht-queue kan worden toegevoegd. Over 3 weken wordt er immers, met een gezellige hoeveelheid collega’s, 1024 (we rekenen natuurlijk altijd met ronde getallen) kilometer richting oosten gereden! De toestemming om hiervoor te registreren was al verlopen, maar door een uitzondering was het gelukkig toch nog mogelijk als een van de aller-(aller-)laatste deelnemers toch nog de sleutel tot succes (op de piste) te verkrijgen!

 

Ronald van Etten

Consultant

Afgestudeerd informatie architect @TUDelft ǀ Enterprise Architecture ǀ Kan moeilijk kiezen, vooral niet tussen Ajax en AZ, maar Barcelona staat op nummer 1 ǀ Heeft een van de weinige rustmomenten tijdens het autorijden ǀ Zoekt graag het randje op van wat toelaatbaar is ǀ Schroomt vooral niet om een weloverwogen mening te uiten ǀ Is zeker niet vies van slechte woordgrappen

‘Proeven aan Deloitte’, de brug van mijn studentenleven naar het begin van mijn carrière

  • Lisa Kroes
  • 17 januari 2012
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven