Typisch een Deloitter!

  • Ronald van Etten
  • 10 juni 2013

Hokjes-denken, iedereen doet er (on)bewust aan mee. Vooroordelen zijn aan de orde van de dag en meningen zijn zeer snel gevormd. Sommige karakteristieken kloppen gewoon, anderen zijn natuurlijk je reinste onzin, maar kom daar maar weer eens van af! Sinds een aantal maanden heeft een nieuw motto de boventoon gekregen, voor velen zullen de elementen daarin als verrassing komen, maar voor anderen zal het een feest der herkenning zijn. Sinds jaar en dag is het spreekwoordelijke ‘gewoon’ al gek genoeg, maar in de afgelopen maanden is er, als Deloitter, een positieve verandering te herkennen. Het nieuwe streven is dan ook: ‘Doorgaan, Winnen, Overal bij zijn & Altijd ja zeggen’.

Doorgaan
Het eerste kenmerk is doorgaan, dit heeft eigenlijk nooit echt een rol gespeeld, maar nu heeft het gevoel dan eindelijk een naam gekregen. Zolang de wind de goede kant op blijft waaien is er immers niets aan de hand. Het moment dat er echter iets mis dreigt te gaan wordt de motivatie om door te zetten vaak zienderogen minder. Door een gemotiveerd team is er zelfs bij deze moeilijke situaties, door de onderlinge drijfkracht, niet zo veel aan de hand. Als iets gemakkelijk zou zijn is het, aan de andere kant, totaal niet leuk en vooral niet uitdagend, maar vaak ook onnodig om er aandacht aan te besteden. Het is dan ook onzinnig om bij de pakken neer te gaan zitten, beter is om vooral door te pakken; opgeven is immers (bijna) nooit een optie.

Winnen
Een tweede onderscheidende kenmerk is de motivatie om te winnen. Niets is leuker dan iets als eerste, als beste of als snelste te kunnen. Fanatiek zijn is dan ook een nauwelijks verstopte eigenschap. Dit geldt echter wel tot op zeker hoogte, er zal nooit (echt NOOIT!) iets gewonnen worden ten koste van collega’s. De doelstelling is om elkaar beter te maken, voor ellebogenwerk is geen ruimte. Op sportief gebied wordt er wél redelijk enthousiast aan verschillende maatstaven van succes gewerkt. Wie heeft de hoogste snelheid behaald met skiën? Wie rent de Damloop in de snelste tijd? Maar toch zeker ook wie het beste ‘elastiek’ voor het team is, wie brengt collega’s het beste samen?

Overal bij zijn
Er kan niet gewonnen worden als er niet meegedaan wordt, vandaar ook het enthousiasme om (te proberen) overal bij te zijn. Hierbij overheerst de positieve gedachte, wat vooral wil zeggen dat er afgevraagd wordt ‘waarom niet?’ in plaats van ‘waarom wel?’. Naast die beweegreden is de doelstelling om nieuwe dingen te leren en mee te maken, daarom wordt ‘dat kan ik niet’ redelijk omgevormd naar ‘dat kan ik nog niet´.

Altijd ja zeggen
Hoewel het totaal niet de bedoeling is, wordt ‘ja’ iets vaker gebruikt dan ‘nee’. Let wel dat hier geen verwarring mag bestaan over het verschil tussen ja moeten zeggen en ja willen zeggen. Er wordt veel aandacht besteed aan nee zeggen, dat moet ook vooral gedaan worden. Vuistregel hierin is dat zolang iets positieve energie oplevert en nog binnen de gestelde termijn uitgevoerd kan worden een ‘ja’ als antwoord zal volgen. Als een verzoek geen energie of nieuwe ervaring oplevert komt er een keiharde NEE naar voren.

En jij dan?
Bovenstaande is een erg eenzijdige blik van één specifieke Deloitter en hoeft natuurlijk niets over anderen te zeggen. Gelijkgezinden trekken echter wel vaak samen op. Dit kan er wellicht voor zorgen dat er een soort overlap bestaat tussen de motto’s van de verschillende collega’s. Hoe zou jij het vinden om uit te vinden wat de overlap met jouw motto is, en vooral wat jij kunt toevoegen?!

Ronald van Etten

Consultant

Afgestudeerd informatie architect @TUDelft ǀ Enterprise Architecture ǀ Kan moeilijk kiezen, vooral niet tussen Ajax en AZ, maar Barcelona staat op nummer 1 ǀ Heeft een van de weinige rustmomenten tijdens het autorijden ǀ Zoekt graag het randje op van wat toelaatbaar is ǀ Schroomt vooral niet om een weloverwogen mening te uiten ǀ Is zeker niet vies van slechte woordgrappen

Klaar voor de volgende start?

  • Milou Wesdijk
  • 07 juni 2013
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven