Van afstudeerstagiair tot consultant

  • Berend Ritzema
  • 07 maart 2016

Tijdens mijn studie Econometrie in Groningen en Rotterdam ben ik op verschillende carrière-evenementen in aanraking gekomen met de afdeling Financial Risk Management (FRM) van Deloitte. Na een aantal leuke gesprekken met werknemers van Deloitte besloot ik begin 2015 te solliciteren voor een afstudeerstage. In dit blog vertel ik hoe mijn stageperiode is verlopen en hoe dit er toe heeft geleid dat ik daarna ben gestart als Consultant Financial Risk Management.

Scriptie dicht bij de business over een relevant en actueel onderwerp
Ik heb mijn scriptie geschreven over de risicofactoren en waardering van Contingent Convertible (CoCo) obligaties. Deze obligaties converteren naar eigen vermogen wanneer de uitgevende organisatie in de problemen komt. Dit is een erg actueel onderwerp: er is veel aandacht voor in de media en de grote Nederlandse banken (onze klanten) zijn intensief bezig met onderzoek naar en uitgiftes van CoCo’s. Dit maakt het onderwerp erg dynamisch en interessant.

Het grote voordeel van het schrijven van mijn scriptie bij Deloitte was de vrijheid die ik kreeg om het onderwerp naar eigen inzicht in te vullen. Daarnaast is het leuk en stimulerend om tijdens het schrijven omringd te zijn door mensen die geïnteresseerd zijn in waar je mee bezig bent en verstand van zaken hebben. Zo heb ik meerdere keren mijn voortgang gepresenteerd aan collega’s, wat me nuttige feedback opleverde. Ook heb ik een aantal keer de kans gehad om met één van onze klanten over mijn onderwerp te spreken, wat er voor heeft gezorgd dat ik de meest actuele industriekennis in mijn scriptie heb kunnen verwerken. Dit zal je bij het schrijven van een scriptie op de universiteit niet snel meemaken.

Mooie combinatie van diepgang en klantcontact
Naast het schrijven van mijn scriptie wilde ik ook graag het ‘echte werk’ van een FRM-consultant ervaren. Daarom heb ik halverwege mijn stageperiode aangegeven dat ik graag aan een klantopdracht wilde meewerken. Zo gezegd, zo gedaan, en voor ik het wist werkte ik tweeëneenhalve maand intensief mee aan een groot project bij een Nederlandse bank. In een team met collega’s en werknemers van de bank hebben we specifieke derivatenportefeuilles doorgelicht en geanalyseerd. Dit beviel me erg goed. Ik kreeg al snel veel verantwoordelijkheid en had dagelijks klantcontact. Zo was ik verantwoordelijk voor het maken van een analysemodel en was ik regelmatig betrokken bij de besluitvorming rondom de voortgang van het project. Ik heb veel geleerd over derivaten, efficiënte samenwerking en de gevolgen van het toegenomen toezicht op de financiële sector. Al met al een project met een mooie combinatie van analytische diepgang en klantcontact.

Uitgebreid aanbod aan overige activiteiten
Wat me verder is opgevallen zijn de vele trainingen die er in de avonduren speciaal voor de afdeling worden aangeboden. Zo heb ik deelgenomen aan Excel, MatLab en PowerPoint trainingen, en cursussen over het waarderen van financiële producten en het modelleren van kredietrisico. Op deze avonden gaan we vaak eerst samen eten, om vervolgens de onderwerpen te behandelen in interactieve sessies. Een mooie toevoeging op de normale werkzaamheden.

Buiten al deze serieuze zaken om heb ik mijn collega’s tijdens de vele informele activiteiten ook op een andere manier leren kennen. Zo hebben we naast de wekelijkse borrels een Sinterklaas pubquiz gehad. Verder zijn we met de afdeling weekenden weg geweest naar Maastricht en Leuven. Ook spelen we met het afdelingsvoetbalteam in de bedrijvencompetitie en ga ik regelmatig fitnessen met collega’s in de sportschool in ons kantoor The Edge.

De combinatie van het uitdagende werk, waarin diepgang en klantcontact samengaan, en het leuke team, hebben mij doen besluiten te solliciteren bij Deloitte Financial Risk Management. Het schrijven van een scriptie en een meewerkstage zorgde ervoor dat Deloitte een goed beeld van mij kreeg en ik van Deloitte. Van beide kanten was deze periode erg goed bevallen, dus waren we het snel eens over de startdatum als Consultant. Ik ben ervan overtuigd dat Deloitte mij nog veel meer moois te bieden heeft!

Berend Ritzema

Consultant Financial Risk Management

Mijn naam is Berend Ritzema en werk als consultant Financial Risk Management bij Deloitte. Ik heb econometrie gestudeerd in Groningen en Rotterdam, met als master specialisatie Quantitative Finance. In mijn vrije tijd ga ik graag voetballen, fitnessen en gitaarspelen. Daarnaast ben ik altijd in voor een goede serie.

Deloitte: de droom voor zeven Indiase studenten

  • Jacco Euser
  • 04 maart 2016
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven