Van bijna 2 eeuwen oud familiebedrijf tot internationaal beursfonds

  • Michel de Leeuw
  • 03 mei 2013

Banken
Onder de rook van Rotterdam loop ik langs de molens welke hier het stadsbeeld bepalen, en waar vroeger het graan voor de jenevers werd gemalen. Ik ben voor Deloitte Restructuring Services (RS) aan het werk bij een klant, waar we een ‘Independent Business Review’ (IBR) uitvoeren. Dit rapport zal aan de basis liggen van de vernieuwde financiering welke de klant dient overeen te komen. Samen met de algemeen directeur en de financieel directeur wordt er gespard over mogelijke ingrepen welke kunnen worden genomen om de operaties winstgevender te maken. Om zo te zorgen dat dit familiebedrijf met een lange historie ook in de 21ste eeuw haar bestaansrecht blijft behouden.

Samen met de directeuren van alle divisies zijn we dit proces begonnen, waarbij zij tot een goed doordacht en wel onderbouwd budget moeten komen, waarover wij als Deloitte RS onze mening zullen geven. Dit is een continu proces waarbij we de lijntjes kort proberen te houden en dagelijks de uitwerking van assumpties bespreken. Als consultant werk ik veel direct samen met de group controller van het bedrijf, om te zorgen dat alle aannames correct verwerkt zijn in het budget en dat we de consequenties hiervan begrijpen op zowel divisie- als groepsniveau. Na het tackelen van interessante vraagstukken, zoals de impact van onveraccijnsde en veraccijnsde voorraad, heb je al binnen enkele dagen een volledig (financieel) beeld van een onderneming, welke zowel op het gebied van productie als groothandel en detailhandel van dranken opereert.

Private equity
Na de presentatie van onze rapportage aan het management en de bank, vlieg ik onmiddellijk in bij mijn volgende klus. De verschillen tussen dit project en het vorige zouden niet meer typerend kunnen zijn voor de grote verscheidenheid aan projecten welke wij bij Deloitte Transaction Services uitvoeren. Van een IBR bij een traditioneel familiebedrijf stap ik nu over op een ‘Acquisition Due Diligence’ (ADD) traject van een jonge en moderne Europees opererende onderneming, voor een Nederlands Private Equity fonds.

Ons team is al enkele dagen bezig om een goede grip te krijgen op de grote hoeveelheid financiële data welke aan ons beschikbaar is gesteld. Met bijna 300 vestigingen over heel Europa kun je je voorstellen dat het inzichtelijk maken en het weergeven van de juiste dwarsdoorsnedes van deze onderneming de nodige uitdagingen met zich meebrengt. Vanuit ieder niveau, vanaf de business analisten tot aan de partner, worden mooie bijdragen gedaan om te zorgen dat onze analyses de meeste significante probleempunten uitlichten, en de ontwikkeling van de belangrijkste drivers van de business goed inzichtelijk maken voor onze klant. Door middel van het veelvuldig afstemmen met onze klant en zijn wensen zorgen we ervoor dat we onze bijdrage aan deze deal weten te maximaliseren.

En terwijl de vorige deal nog niet is beklonken, staat mijn volgende uitdaging alweer voor de deur; ditmaal een groot Nederlands beursgenoteerd bedrijf! Maar voordat we daar daadwerkelijk op bezoek gaan, mogen we een welverdiend weekend inluiden met een uitgebreide VrijMiBo. Op initiatief van Young Deloitte is er een borrelboot gehuurd en krijgen we de kans om onder het genot van een hapje en een drankje mee te doen aan een pubquiz en bij te praten met collega’s. Dit terwijl we mogen genieten van het prachtige uitzicht dat de Amsterdamse grachten te bieden hebben. Ik heb er nu al zin in, ik hoop dat er een vraag over graanjenevers tussen zit! 

Michel de Leeuw

Consultant - Transaction Services

Na mijn studie Financial Management (UvT) ben ik eind 2010 begonnen als business analist bij Deloitte. Momenteel ben ik consultant en heb ik in de afgelopen 2,5 jaar een grote hoeveelheid aan (M&A) projecten mogen doen.

Voorkom jij de volgende cyberaanval?

  • Deloitte Nederland
  • 29 april 2013
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven