Van Business Course tot TOPper

  • Kevin van Lierop
  • 03 juni 2014

Mijn vader en ik hadden net een ijskoude Efes besteld toen ik een sms ontving van een studievriend. We waren op vakantie in Istanbul en hij berichtte me dat we beiden ons laatste tentamen binnengekopt hadden. Bij velen zullen de rillingen over de rug lopen als ze denken aan het vak ‘Belastingheffing Ondernemingen B’ aan de Universiteit van Tilburg. Het enige wat nu nog resteerde was mijn scriptie. Maargoed, first things first; eerst tijd voor vakantie.

Na een fantastische zomer begon het weer slechter te worden en werd het tijd om de focus opnieuw richting het afstuderen te verleggen. Ik begon me te realiseren dat mijn afstuderen wel erg dichtbij kwam, en dat daarna het werkende leven zou gaan beginnen. Al met al zal de gemiddelde student minimaal 5 jaar in de schoolbanken zitten om de benodigde kennis tot zich te nemen, maar om werkervaring op te doen zul je zelf in actie moeten komen. Het werd dus tijd om aan loopbaanoriëntatie te gaan doen. Ik begon mezelf vragen te stellen: Welk deel van het belastingrecht vind je leuk? In welke stad of welk land wil je werken? Spreekt een groot kantoor aan of liever een kleiner? Welke vakgebieden worden het sowieso niet?  

Ik heb tijdens mijn studie altijd bijzondere interesse voor de omzetbelasting gehad. Het volgen van het Accent Indirecte belastingen was dan ook een logische stap. Toch bleef ook de Successiewet trekken, en Internationaal belastingrecht vond ik toch eigenlijk ook wel heel interessant. Ik kwam tot de conclusie dat ik nog niet kon kiezen. Er waren teveel aantrekkelijke opties. Toeval of niet, op dat moment kreeg ik een mailtje van de studievereniging ‘de Smeetskring’. Al gedurende mijn gehele studietijd was ik lid, maar mijn bijdrage was beperkt gebleven tot het ophalen van de gratis wetten- of verdragenbundel. Ik las de mailtjes van de vereniging altijd vluchtig en ging weer over tot de orde van de dag. Maar dit mailtje kwam als geroepen. Het was de uitnodiging voor de Tax Business Course van Deloitte. Naar Hong Kong welteverstaan! Twaalf studenten gingen de kans krijgen om zichzelf daar te presenteren aan Deloitte. Los van de locatie sprak het feit dat we gingen werken voor een ‘echte klant’ me erg aan. Hierin was de Business Course van Deloitte duidelijk onderscheidend. Meestal wordt bij dit soort evenementen immers aan een fictieve casus gewerkt.

Na een strenge selectieprocedure met onder andere een online assessment, een persoonlijk gesprek en een aantal groepsopdrachten zat ik een paar dagen later in spanning op het verlossende telefoontje te wachten. Wachten duurt altijd lang, maar aan het einde van de dag kwam dan toch de gewenste uitslag. Ik mocht samen met elf andere studenten mee naar Hong Kong! Het werd een onvergetelijke ervaring. Hong Kong is prachtig. Het was een mix van cultuur snuiven, hard werken en nog harder feesten. Eén ding hebben we in ieder geval niet gedaan: slapen. De laatste avond zijn we vanwege de vermoeidheid een beetje op tijd naar bed gegaan. Om 5.30u welteverstaan. Ik kan het iedereen aanbevelen. Deze business course staat alweer op de planning in november dus bij deze mijn advies: inschrijven!

Na afloop van dit prachtige tripje kreeg ik bericht dat ik per half februari voor een periode van drie maanden kon beginnen als werkstudent. Het kiezen van een afdeling en een plek vond ik lastig. Ik wilde me immers graag breed oriënteren. Uiteindelijk heb ik voor de afdeling ‘Indirect Tax’ in Amsterdam gekozen. Vanaf toen is het snel gegaan. De mensen op de afdeling zijn enthousiast en helpen je waar en wanneer ze kunnen. Iedereen werkt hard, maar er is volop ruimte voor ontspanning. Zo vond ik mezelf korte tijd later terug op een piste in Val Thorens met 30 mensen die ik een maand geleden nog nooit gezien had. De après-ski tenten, discotheken en restaurants in Val Thorens weten in ieder geval dat we geweest zijn!

Na twee maanden hard werken kwam het bericht dat ik een contract aangeboden zou krijgen. De komende twee jaar zal ik deel uitmaken van het TOP-programma, het programma voor startende fiscalisten binnen Deloitte. Het programma is ideaal voor starters zoals ik. Jonge fiscalisten die nog zoekende zijn en zich graag binnen Tax wat breder willen oriënteren zitten wat dat betreft bij Deloitte op hun plek. In het rouleersysteem komen de verschillende fiscale afdelingen die bij jou passen aan bod. Dit zal je enorm helpen als je later moet gaan kiezen op welke afdeling je werkzaam wilt blijven. De talent coaches bij Deloitte denken mee om voor iedere TOPper een passend programma samen te stellen, zodat je programma aansluit bij zowel je eigen wensen en behoeften als wel die van Deloitte. Van het netwerk dat je in die twee jaar opbouwt, zul je de rest van je fiscale carrière plezier hebben.

Het zonnetje schijnt inmiddels weer. De zomer begint weer. Al met al is het afgelopen jaar voorbij gevlogen. Ik ben blij met de kans die ik van Deloitte gekregen heb. Deze plek in het TOP-programma is me op het lijf geschreven. Van Business Course naar TOPper. Het kan hard gaan.

 

Kevin van Lierop

Analyst - Indirect Tax

Mijn naam is Kevin van Lierop, 25 jaar oud. Ik heb zowel Fiscale Economie als Fiscaal Recht gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg. Na mijn deelname aan de Business Course van Deloitte ben ik via een werkstudentschap in het TOP-programma ingestroomd. Ik ben begonnen op de afdeling ‘Indirect Tax’ in Amsterdam.

Deloitte Ladies & Golf

  • Deloitte Nederland
  • 20 mei 2014
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven