Van collegebank tot eerste maand bij Deloitte

  • Robbin-Jan Haar
  • 19 oktober 2016
Robbin-Jan

Zelf geloof ik niet in de oerknal, maar een groter contrast tussen absolute stilte en oorverdovende herrie kan ik even niet verzinnen: een telefoon die eindelijk over gaat waar je al een paar dagen op wacht. Op dat moment gaat er van alles door je heen: in een flits spelen de sollicitatiegesprekken zich weer af in je hoofd, de slimme dingen die je hebt gezegd, de (iets) minder slimme dingen, de feedback die je hebt gekregen en zelfs de treinreis herinner je je nog. Nadat dit zich allemaal in je hoofd heeft afgespeeld alsof je naar een film zit te kijken, neem je onzeker maar vastberaden de telefoon op en zegt de recruiter lachend: “ik heb nog nooit iemand gebeld die zó snel op heeft genomen”. Wat zenuwen toch met je kunnen doen…

“Dynamisch” dekt nog niet half de lading van mijn afgelopen jaar. In september 2015 ben ik begonnen in Groningen aan mijn master Supply Chain Management, zonder die beslissing eigenlijk heel bedachtzaam te hebben genomen. Het leek me “wel leuk”, maar vooral een gedegen basis voor eigenlijk alles wat er maar op kon volgen. Dat was genoeg om me een paar maanden eerder in te schrijven, en daar heb ik geen moment spijt van gehad. Daar, aan de Rijksuniversiteit Groningen, heb ik de weken voorbij zien vliegen alsof het minuten waren en voordat ik het wist, was ik al aan het afstuderen. Op dat moment begon de carrière ook te roepen voor mij en mijn medestudenten, en ben je elkaars sollicitatiebrieven aan het lezen en hele koffiepauzes aan het wijden aan elkaars sollicitatieplannen. Uiteindelijk, slechts twee dagen na mijn afstudeerborrel, kreeg ik dan dat verlossende telefoontje: ik was aangenomen!

Hoe werkt een bedrijf nou echt?

Ondertussen ben ik al een maand werkzaam als consultant binnen Risk Advisory, en dan specifiek binnen het team Internal Control Advisory. Deze afdeling houdt zich onder andere bezig met het beoordelen van de interne beheersing van bedrijfsprocessen, en in brede zin; het inzichtelijk maken van de risico’s in bedrijfsprocessen. Ik ben nog maar een maand onderweg, maar ik ben al aan mijn derde opdracht begonnen. Voor nu omvatten mijn opdrachten vooral het controleren van IT processen en de risico’s die zich daarbinnen afspelen, en dat blijkt een hele goede leerschool. Want hoe werkt een bedrijf nou écht? Waar je in de collegebanken vooral bezig bent met bedrijfsprocessen in strategische zin, zie je hier hoe die strategie zich concreet vertaalt naar operationele processen. Je ziet hier hoe verschillende bedrijven op een andere manier bezig zijn met de inrichting van hun processen en de beheersing daarvan. Dat leer je niet op de universiteit, maar volgens al mijn collega’s is dat juist wél wat je nodig hebt om erna veel beter advies uit te kunnen brengen en het geheel beter te overzien. Dat schept verwachtingen.

Hoe werkt Deloitte nou echt?

In die ene maand heb ik veel geleerd over andere bedrijven, maar natuurlijk ook over Deloitte zelf. Van het opstellen van je persoonlijke doelen en het schrijven van je uren, tot de beste lunchplekken en hoe mooi de borrels kunnen zijn. Aan alles merk je dat Deloitte een hele open en jonge cultuur kent. Tussen je mede-consultants en de senior managers zit in de omgang eigenlijk geen verschil, en dat merk je niet alleen tijdens werktijd, maar ook daarbuiten. Verder is het me opgevallen dat Deloitte initiatief en ideeën aanmoedigt: als je iets wil gaan doen of een goed idee hebt, is er geen enkele drempel om dat idee naar voren te dragen en het vervolgens ook op te pakken.

In slechts een jaar tijd is er voor mij heel veel veranderd. Doordeweeks uitslapen zit er niet meer in, gapend in collegebanken zitten is er niet meer bij, en ook kan ik mezelf nooit meer in een ongestreken hemd vertonen. Maar gelukkig zijn er ook dingen niet veranderd: ik ben nog steeds omgeven door enthousiaste, jonge, en ronduit geweldige mensen. En ik heb zo het gevoel dat dát bij Deloitte nooit zal veranderen… gelukkig!

  • Starten
  • Initiatief
  • Studentenleven
  • Risk Advisory
Delen

Robbin-Jan Haar

Business Analyst Supply Chain Strategy

Robbin-Jan Haar started in September 2016 at Deloitte and is currently working as a business analyst within the Supply Chain Strategy team. Robbin-Jan enjoys having inspiring and meaningful conversations with people, and often cannot resist the urge to write down his thoughts.

His blog ‘whatever impact means’ is inspired by a sermon by Giovanni Veldhuis held in June 2017.

Werkstudent bij Analytics & Information management

  • Deloitte Nederland
  • 12 oktober 2016
Naar boven