Van Deloitte M&A inhousedag tot Business Analyst bij Transaction Services

  • Marijn Compagner
  • 28 januari 2016

Toen ik in het voorjaar van 2015 was teruggekeerd van een avontuur in het buitenland realiseerde ik me dat het hoog tijd was om mij te gaan voorbereiden op de start van mijn carrière. Ik meldde mij aan voor een aantal business courses en inhousedagen en keek uiteraard uit naar die van Deloitte M&A. Het mooie aan deze in-house dag is dat deze relevant is als je interesse hebt in twee afdelingen binnen Deloitte, namelijk Corporate Finance (CF) en Transaction Services (TS). Dit zijn afdelingen die door de buitenwereld vaak over een kam worden geschoren. Echter zijn er wel degelijk grote verschillen tussen deze afdelingen. De inhousedag biedt een goede kans om te zien en te ervaren wat de verschillen zijn.

Voor mij was de keuze tussen CF en TS na ongeveer 2 uur inhousedag definitief gemaakt. De diepgaande bedrijfsanalyses die je doet bij TS - ja, dat was echt iets voor mij. Ik solliciteerde en na een vlotte sollicitatieprocedure wist ik dat ik per 1 september voorzien was van een prachtige baan bij een mooie werkgever in een van de duurzaamste kantoorpanden van de wereld.

De TS manier van denken
Wanneer je bij TS gaat werken dan houd je je in feite bezig met (financial) due diligence ofwel boekenonderzoek. Dit komt neer op het op gedegen wijze kijken naar de boekhouding van bedrijven en de toekomstprojecties van het management, ten einde elementen te identificeren die de waarde van een M&A transactie kunnen beïnvloeden. Voor veel studenten klinkt dit als onbekend terrein omdat er in de meeste finance/accountancy gerelateerde Master opleidingen relatief weinig aandacht aan deze discipline wordt besteed. Gelukkig is dat niet heel erg, een inhousedag (de volgende vindt plaats op 18 februari) biedt de mogelijkheid om de basis van het TS werk te doorgronden en als je hier komt werken krijg je genoeg begeleiding van je collega’s om de TS manier van denken eigen te maken. Bovendien genereer je uiteraard de meeste praktische kennis ‘on the job’.

Afwisselende opdrachten
Het leuke aan de aard van de opdrachten is dat M&A transacties zich in hoog tempo opvolgen. Een project duurt normaal gesproken niet veel langer dan enkele weken. Hierdoor moet er in relatief korte tijd veel werk verzet worden, maar leer je ook snel veel bedrijven en industrieën kennen. Grotere projecten, die vaak voortvloeien uit grotere deals, bestrijken daarentegen over het algemeen een wat langere periode.
Eén van mijn eerste opdrachten was zo’n groot project. In een team waaraan ook collega’s van Deloitte UK meewerkten, werkten we aan een opdracht voor een bedrijf dat een bedrijfsonderdeel wilde verkopen. Vanwege het internationale karakter van het team woonde ik, voordat ik het wist, vergaderingen bij in Engeland en at ik mijn lunch op een van de prachtige pleintjes van het Londense Covent Garden.

Terugkijkende op mijn eerste 5 maanden bij Deloitte Transaction Services kan ik niet anders stellen dan dat ik erg blij ben met mijn keuze om hier mijn carrière te starten. Je leert hier ontzettend veel in korte tijd en elke dag kent weer nieuwe mooie uitdagingen. Bovendien zijn de sfeer en werkomgeving hier in Amsterdam dusdanig dat ik elke dag weer met veel plezier op mijn fiets spring om te gaan werken bij Deloitte.

Marijn Compagner

Business Analyst

Marijn Compagner (24) is sinds september 2015 werkzaam als Business Analyst bij Deloitte FAS Transaction Services. Marijn studeerde Financial Economics aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Eerder liep hij stage bij Commerzbank AG en was hij werkstudent bij Simon Kucher & Partners.

Data-driven corporate venturing advisory

  • Tim de Rooij
  • 22 januari 2016
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven