Van Hong Kong tot Maasgebouw, de Tax Business Course

  • Whitney van Steekelenburg
  • 12 maart 2015

‘Schrijf je nou maar in, je krijgt er geen spijt van’, dat waren de woorden die ik te horen kreeg toen ik aangaf dat ik aan het twijfelen was om me in te schrijven voor de Deloitte Tax Business Course naar Hong Kong. Spijt, dat heb ik niet gekregen. Integendeel zelfs…

Na al het getwijfel heb ik me toch ingeschreven voor de Deloitte Tax Business Course. Waarom twijfelen zou je zeggen? Zelf heb ik geen directe fiscale achtergrond. Na mijn afgeronde HBO-studie had ik besloten om de bachelor Bedrijfskunde te volgen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Toen recent de masterkeuze kwam was de IT-richting eenvoudig gekozen, omdat die tak altijd al mijn interesse wekte vanwege de groeiende invloed van IT binnen het huidige economische- maar ook sociale landschap.

Tot, toch wel enigszins, mijn eigen verbazing werd ik geselecteerd voor de volgende selectieronde. Zou ik als vrouwelijke IT’er dan toch iets aan de tax wereld bij kunnen dragen? Na deze ronde was het eerst zaak om verscheidene IQ- en EQ testen te doorstaan. Na deze met goed resultaat doorlopen te hebben was het de dag van het beslissende gesprek. Ik zat beneden in het Maasgebouw te wachten. De andere geselecteerden, allemaal fiscalisten met wetboeken onder hun armen, kwamen erbij zitten en het ging al snel over de studie. Na mijn korte uitleg, het IT’er tussen de fiscalisten verhaal, vroeg iemand wat ik eigenlijk kwam doen omdat het een tax business course was. Tja, dan komt de twijfel toch wel weer even bovendrijven. Toch stapte ik met gezonde spanning even later het kantoor binnen waar een recruiter en iemand ‘uit het veld’ al op mij aan het wachten waren. Na een informeel en goed gesprek was het eigenlijk al voorbij voordat ik het wist. De volgende dag kreeg ik het verlossende telefoontje, ik was geselecteerd voor de business course! Hong Kong here I come!

Voordat ik samen met nog 14 andere studenten af zou reizen naar Hong Kong hadden we nog drie sessies in Nederland om de case voor te bereiden. Het was zeker geen schoolreisje maar real business, en er hing voor Deloitte zelf ook nog heel wat van af. Tijd dus om de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan! Op D-day hadden we ’s ochtends al vroeg een meeting in het Sheraton op Schiphol, zodat we nog een dag volop aan de case konden werken. Aan het eind van de middag was het toch echt tijd om de case achter ons te laten en in te checken. Deloitte vindt persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk, dus de vrije tijd op het vliegveld werd omgezet in een opdracht om jezelf en de anderen beter te leren kennen

Eenmaal aangekomen in Hong Kong was er volop tijd voor wat sightseeing en activiteiten om elkaar beter te leren kennen. Zo ook om, volgens goed Aziatisch gebruik, foto’s te maken aan het overvloed aan skyscrapers en ‘The Peak’. De daaropvolgende twee dagen was het vooral het Deloitte kantoor dat we van Hong Kong zagen. Maar dat werd in de avonden meer dan goed gemaakt; etentjes en leuke activiteiten in de stad om Hong Kong verder te verkennen. Dan lieten we de case voor wat het was en genoten we met z’n allen van alles wat Hong Kong te bieden heeft. Op dag drie hadden we wat vrije tijd en hebben we allemaal even de tijd genomen om van de stad te genieten. ‘s Avonds nog de laatste puntjes op de i zetten om de volgende dag een fantastische presentatie af te leveren. Die avond waren ook de individuele reflectie-gesprekken, die ik zelf als erg waardevol heb ervaren. Deloitte kijkt niet alleen naar het werk en de resultaten, maar ook naar jou als persoon. De laatste dag hadden we uiteindelijk een fantastische presentatie afgeleverd wat die avond natuurlijk ook erg goed gevierd werd; met champagne op een rooftopbar, uitkijkend over Hong Kong om dat feestje vervolgens nog ergens anders in de stad voort te zetten. Al met al was het een onvergetelijke ervaring, waarin ik veel geleerd, gelachen en beleefd heb en tevens een kijkje heb mogen nemen in de praktijk.

De business course heeft mij veel dingen gebracht; ik ben niet alleen tot nieuwe inzichten gekomen over IT en tax, en de combinatie hiertussen. Ook heb ik op het moment van schrijven uitzicht op een andere skyline. Naar aanleiding van de business course heb ik namelijk een werkstudentschap bij Tax Management Consulting gekregen bij Deloitte Rotterdam! Op deze afdeling krijg ik echt door dat IT de toekomst is; voor tax maar ook voor andere sectoren die allemaal geraakt worden door nieuw technologieën en daarop moet worden ingespeeld! Ook de tax wereld wordt geraakt door de technologische veranderingen en ik vind het een uitdaging om daar deel van uit te maken! Dus onthoud, de sky is the limit en op maar weinig plekken in de wereld kom je daar zo dichtbij als in Hong Kong, namelijk 484 meter. Het was een fantastische ervaring!

 

Whitney van Steekelenburg

Werkstudent

Mijn naam is Whitney van Steekelenburg, 23 jaar oud en student aan de Erasmus Universiteit. Na mijn bachelor Bedrijfskunde heb ik besloten de stap naar een iets technischere Master te maken. Ik heb tijdens de Tax business course mogen ervaren wat voor toegevoegde waarde IT kan hebben in de tax wereld. N.a.v. de business course heb ik een werkstudentschap bij de afdeling Tax Management Consulting aangeboden gekregen waar ik in de praktijk kan zien wat er binnen de tax omgeving gedaan wordt met betrekking tot IT.

Een vliegende start in de snelkookpan van Restructuring Services

  • Jeroen Beemster
  • 09 maart 2015
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven