Van jongs af aan al architect

  • Erik Hegeman
  • 26 september 2012
Erik
In de jaren ’90 heb ik een groot deel van m’n vrije tijd besteed aan het meest fantastische speelgoed dat er destijds was: Technisch Lego. Met Technisch Lego kun je, de meest uiteenlopende leuke, creatieve bouwsels in elkaar zetten. Deze bouwsels voorzie je vanzelfsprekend van complexe dingen als motortjes, aandrijvingsconstructies en luchtdrukcilinders. Daardoor kun je ermee door je huis racen, rozijnen lanceren of de planten in de tuin omploegen. Onbewust ben je spelenderwijs ook nog eens allerlei (bèta)vaardigheden aan het ontwikkelen, iets waar je je hele leven baat bij hebt. Dus, ouders: voor de volgende verjaardag van je kind weten jullie wat je moet kopen.
 
Helaas komt er echter altijd een punt in je leven waarop de wereld vindt dat je te oud bent voor Lego en je interesses ook verschuiven naar andere aangelegenheden. Het plezier dat je beleeft aan het bedenken, ontwerpen en bouwen van dingen verdwijnt echter niet. Je gaat het alleen op andere manieren uiten.
 
Zo leerde ik in de loop der jaren allerlei ontwerp- en ontwikkeltechnieken. Ik was geïnteresseerd in IT, dus dit begon met programmeren. Later – toen ik student was - kwam daar ook softwareontwerp bij, en nog later ook architectuur van business en IT en de integratie daarvan. Mijn studiekeuze – bedrijfsinformatietechnologie & technische informatica aan de Universiteit Twente – was dan ook voor een groot deel gebaseerd op het plezier dat ik beleefde aan het ‘ontwikkelen van dingen’, het constructief bezig zijn.
 
Wat dat betreft is het vrij voor de hand liggend geweest dat ik uiteindelijk, na mijn afstuderen, bij de service line Enterprise Architecture van Deloitte Consulting ben terechtgekomen. Bij Enterprise Architecture, ‘EA’ voor ingewijden, houden we ons bijvoorbeeld bezig met zaken als de architectuur van IT-systemen en -infrastructuren, bedrijfsprocesmodelering en de ontwikkeling van gegevensbeheermethoden. In de praktijk betekent dit dat we klanten veelal helpen bij complexe vraagstukken over hoe ze hun IT slim kunnen aanpakken. Deze vraagstukken kunnen gaan over het aan laten sluiten van IT op bedrijfsprocessen, de integratie van IT-system na een fusie of overname of het optimaliseren van de manier waarop met bedrijfsgegevens worden opgeslagen en verwerkt.
 
Ik heb het niet onderzocht, maar het zou me niet verbazen als een zeer groot deel van mijn directe collega’s vroeger met technisch lego heeft gespeeld. Want één van de vele leuke kanten van EA is, net als bij lego, dat het je in de gelegenheid stelt om lekker bezig te zijn met het bedenken hoe technische oplossingen eruit moeten zijn en hoe ze gerealiseerd kunnen worden. Architectuur dus. Weliswaar op een volwassen manier en in een serieuzere context, maar dat mag de pret zeker niet drukken.
 
Klinkt herkenbaar en spreekt het jou aan? Misschien is Enterprise Architecture dan wel wat voor jou!
 
Bron afbeelding: www.eurokindershop.nl

 

Erik Hegeman

Senior Consultant Enterprise Architecture

Erik Hegeman (1985) is Senior Consultant Enterprise Architecture bij Deloitte Consulting. Hij studeerde Bedrijfsinformatietechnologie en Technische Informatica aan de Universiteit Twente en is sinds zijn afstuderen in 2011 in dienst bij Deloitte.

Klaar voor de start…

  • Jorien van der Meij
  • 24 september 2012
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven