Van werkstudent en scriptiestagiair naar consultant data & reporting advisory

  • Yannick Walet
  • 23 november 2016
Yannick

Wil jij net zoals ik complexe internationale klanten adviseren op het gebied van financiële verslaggeving? Dit kan als Financial Reporting Advisory Consultant bij het Data & Reporting Advisory (DRA) team binnen Deloitte Risk Advisory. Tijdens mijn Master of Science in Accounting & Control aan de Vrije Universiteit in Amsterdam heb ik verschillende vakken gevolgd die uitstekend van pas komen tijdens mijn werkzaamheden. Dit zijn bijvoorbeeld de vakken over externe verslaggeving (waarin zowel Dutch GAAP als IFRS worden behandeld) en ondernemingsrecht. De kernvakken uit mijn opleiding Accounting & Control kan ik meteen inhoudelijk toepassen in mijn eerste baan.

Hoe ben ik bij dit team terecht gekomen?

Halverwege mijn master was het tijd om mijn scriptie te schrijven en ik wilde dit graag combineren met het opdoen van werkervaring bij een groot accountants- en advieskantoor. Deloitte was een logische keuze voor mij omdat ik tijdens recruitmentevenementen een positief beeld van de cultuur had gekregen. Zodoende werd ik in eerste instantie werkstudent én scriptie-stagiair op de Auditafdeling van Deloitte Amsterdam. Hier kwam ik erachter dat financiële verslaggeving en klanten adviseren mij het meeste aansprak van alle facetten van het brede vakgebied audit & accounting. Advisering biedt voor mij veel inhoudelijkheid voor mijn persoonlijke ontwikkeling en toegevoegde waarde voor onze klanten. Ik besloot dat ik mij daarom specifiek in financiële verslaggeving wilde verdiepen en het Financial Reporting Advisory team binnen DRA sloot perfect aan bij deze ambitie. Dit team focust zich namelijk expliciet op het adviseren van klanten over complexe accountingvraagstukken! De overstap was een feit en zo ben ik geleidelijk van werkstudent naar consultant gegroeid en maak ik nu volwaardig deel uit van het team. Financial Reporting Advisory maakt samen met twee andere teams; Regulatory Reporting Advisory en Data Management Advisory, deel uit van het DRA team binnen Deloitte Risk Advisory.

DRA streeft er naar om dé toonaangevende data en reporting advisory specialist te zijn van de grote financiële en niet-financiële bedrijven aan de top van het Nederlandse bedrijfsleven. Als team bieden wij onze klanten slimme, data-gedreven oplossingen voor financial en regulatory reporting. Binnen dit streven helpt Financial Reporting Advisory haar klanten met specialistische kennis over het interpreteren en toepassen van huidige en toekomstige verslaggevingsregels (voornamelijk IFRS, Dutch GAAP en US GAAP). De adviesopdrachten variëren van een volledige conversie naar een ander accountingregime tot een gedetailleerde implementatie van de nieuwe leasing accountingstandaard IFRS 16 en revenue accountingstandaard IFRS 15. Ook geven wij advies over het ontwerpen, opzetten en testen van het verslaggevingsproces.

Mijn eerste project als Financial Reporting Advisory Consultant is meteen een pareltje. Samen met drie collega’s begeleid ik een grote speler in de Nederlandse entertainmentindustrie tijdens een conversie van Dutch GAAP naar IFRS. Eerst help ik mee het huidige verslaggevingsproces te analyseren, door middel van het voeren van interviews met diverse functionarissen in de financiële functie van het bedrijf en het onderzoeken van de meest recente jaarrekening en achterliggende administratie. Vervolgens brengen mijn collega’s en ik in kaart welke verschillen bestaan tussen de twee verslaggevingsstelsels, van de te hanteren waarderingsmethodes tot de presentatie- en toelichtingsvereisten. Dit is mijn favoriete onderdeel van het project, omdat ik hier de tijdens mijn studie vergaarde kennis echt kan toepassen op een ‘real life case’. Daarna wordt de impact op onder andere het eigen vermogen en het resultaat van de onderneming in kwestie uitgewerkt. Dit doen wij nadat alle veranderingen, inclusief theoretische achtergrond, zijn gedocumenteerd en correctieboekingen zijn voorgesteld. Gedurende dit proces wordt nauw overlegd met de klant, omdat er vaak keuzes gemaakt kunnen worden (binnen de grenzen gesteld door wet- en regelgeving uiteraard) die ervoor zorgen dat de financiële verslaggeving informatiever wordt voor de gebruiker. Al met al een ontzettend leerzame opdracht voor mij omdat bijna alle IFRS-standaarden voorbij komen!

Tegenwoordig houdt het leren niet op als je fulltime gaat werken. Naast ‘learning-on-the-job’ door middel van coaching door meer ervaren teamleden, kunnen Deloitte Risk Advisory professionals zowel interne cursussen en trainingen volgen, als ook externe opleidingen. Zo faciliteert Deloitte mijn deelname aan de registercontrollersopleiding (Executive Master in Finance and Control) door mij op vrijdagen colleges bij te laten wonen. Het volgen van deze opleiding naast mijn werk brengt mij dichter bij het behalen van mijn doel; het worden van een allround financieel expert.

Werken bij Deloitte Risk Advisory kan ook jou dit soort mogelijkheden bieden!

Het mooie van werken bij Deloitte Risk Advisory is dat we snel groeien. Hierdoor zijn we altijd op zoek naar nieuwe collega’s die op zoek zijn naar een inhoudelijk uitdagende werkomgeving op het gebied van DRA of Financial Reporting Advisory in het bijzonder. Dit maakt het mogelijk om zowel startende als ervaren professionals met verschillende achtergronden aan te nemen. Aarzel daarom niet om contact op te nemen met mij of een van mijn collega’s als mijn verhaal je aanspreekt of je meer informatie wilt.

Yannick Walet

Consultant Data & Reporting Advisory

Yannick werkt sinds vorig jaar bij Deloitte en is onderdeel van het Data & Reporting Advisory (DRA( service line binnen Deloitte Risk Advisory. Yannick is afgestudeerd als MSc Accounting & Control aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en volgt hier momenteel de Executive Master Finance & Control (Registercontrollersopleiding).

Mijn eerste project: ERP implementatie in een universitair medisch ziekenhuis

  • Nikki Sewuster
  • 23 november 2016
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven