Van ZZP-bestaan naar vaste baan

  • Thijs van Os
  • 06 november 2018

Het pad van een millennial

Om te beginnen zal ik mezelf voorstellen: Thijs van Os is mijn naam en ik ben onlangs 24 jaar geworden. Dit maakt mij een ‘millennial’. Dit is een term voor een generatie geboren tussen 1980 en 2000 die over-ambitieus is en tevens hoogst individualistisch opgevoed. ‘Wij’ millennials voelen ons verantwoordelijk voor het succes in ons leven, maar voelen tegelijkertijd de druk van degenen om ons heen. Millennials leggen de lat hoog door zich met perfecte social media-uitingen van hun leeftijdsgenoten te vergelijken. Er worden hoge verwachtingen gecreëerd en iedereen streeft naar onafhankelijkheid, wil alle mogelijke doelen (huis, vaste baan, kinderen) voor hun 30ste behalen en tegelijk wordt er veel nagedacht over de vraag: ‘wie ben ik nu eigenlijk?’.

Na mijn studie Bedrijfseconomie kwam dan ook de vraag: wat nu? Nou, van het leven genieten, alleen maar dingen doen die ik leuk vind – en verder zien we het wel. Ik schreef mijzelf in bij de Kamer van Koophandel en begon mijn carrière als freelance boekhouder, skileraar, zeilinstructeur, PR’er, personal assistant en privéchauffeur. Later werd de functie van project-manager nog aan dit lijstje toegevoegd. In feite was dit een voortzetting van de bijbanen die ik als student altijd al had.

Na 1,5 jaar een breed scala van opdrachten te hebben gepasseerd, waarin ik veel tijd kwijt was aan het continu herinneren van klanten aan achterstallige betalingen en het onderhouden van mijn eigen administratieve rompslomp, was ik er klaar mee. In feite was ik een young professional met een te laag uurtarief die iedereen liet zien hoe goed zaken en plezier te combineren zijn. Voor de klant waren er eigenlijk geen nadelen, voor mezelf des te meer. Projectmatig werken is mijn ding, maar na een tijd was ik toch op zoek naar meer zekerheid.

Zekerheid én afwisseling

Afgelopen september ben ik gestart bij Deloitte Business Process Solutions (BPS) binnen de Project in Control propositie, een team dat klanten ondersteunt bij het implementatie en de uitvoering van projecten. Een jonge en dynamische omgeving waar mijn ‘spin in het web’-vaardigheden goed van pas komen. BPS is onderdeel van een groot internationaal netwerk, en pas sinds juni 2015 gevestigd in Nederland. De sollicitatiegesprekken voor mijn functie schetsten al meteen een duidelijk beeld over mijn eerste project. Voordat ik de introductiedagen had gehad, wist ik al wat me te wachten stond. Wat had ik dat gevoel van zekerheid gemist...

Mijn eerste maand binnen dit team heeft extern plaatsgevonden. Werk je dan ook op externe locatie? Nee joh! Starters werken relatief meer voor externe partijen, maar het werk zelf wordt voornamelijk uitgevoerd binnen de Deloitte kantoren. Mijn project is over twee Deloitte kantoren in Den Haag en Utrecht verdeeld en met mijn functie werk ik, dag om dag, op beide kantoren. Zo nu en dan werk ik op kantoor Amsterdam, mijn standplaats. Het team dat op deze opdracht zit, houdt zich bezig met ad-hoc verzoeken voor het maken van analyses, het verwerken van alle e-mails, het monitoren van de hoeveelheid werk en dit werk waar nodig naar collega’s doorzetten.

Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling

Naast het inhoudelijke werk krijg je ook ondersteuning van een coach. Hij of zij zorgt ervoor dat je over de toekomst blijft nadenken: Waar wil je heen? Welke studie of certificaten heb je daarvoor nodig? Welke eigenschappen wil je ontwikkelen? Deloitte heeft veel aandacht voor je ontwikkeling en biedt daarbij veel opleidingsmogelijkheden aan. Naast het faciliteren van de trainingen en het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling, wordt binnen BPS ook aandacht aan gezelligheid en teambuilding besteed. Wij hebben een feestcommissie die voor het team borrels, uitjes (bijvoorbeeld naar de Efteling) en interactieve trainingen (buiten het kantoor) organiseert.

Om mijn werk kort samen te vatten, omschrijf ik de Project in Control propositie binnen BPS als een gestructureerde afdeling waarbij iedere dag toch anders is. De ene dag staat het oplossen van issues centraal, waar de volgende dag de focus op het efficiënter maken van processen wordt gelegd. Daarnaast werk ik vanuit drie kantoren waardoor netwerken ook echt net werken kan zijn. Het sociale en de verschillende omgevingen stimuleren mij altijd weer in mijn werkzaamheden. Zo ben ik tussentijds in de koffiecorner, maar ook bij de pingpongtafel of bij het tafelvoetballen te vinden.

Nieuwsgierig geworden naar werken voor Business Process Solutions? Bekijk onze openstaande vacatures

Thijs van Os

Business Analyst bij BPS Project in Control

Tijdens mijn opleiding Bedrijfseconomie aan de Hogeschool van Amsterdam heb ik altijd vele verschillende nevenactiviteiten ondernomen. Hierdoor kon ik na mijn studie een breed scala aan freelance-projecten aanbieden. In september 2018 heb ik de overstap naar Deloitte BPS Project in Control gemaakt. Hier zal ik met dezelfde kritische aanpak op verschillende projecten blijven werken. In dit dynamische team kan ik proactief te werk gaan en kan ik een divers pakket van werkzaamheden oppakken. Naast de dagelijkse werkzaamheden ga ik binnenkort starten met het behalen van project management certificaten en ga ik deelnemen aan het Project Management-opleidingsprogramma van Deloitte.

“If not you, who? If not now, when?”

  • Jawad Ben Mimoun
  • 31 oktober 2018
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven