Vele wegen leiden naar Deloitte

  • Deloitte Nederland
  • 07 maart 2018
Deloitte

De tijd dat alleen bedrijfskundigen en fiscalisten hun weg vonden naar Deloitte is voorbij. Maak kennis met vier Deloitters met een bijzondere (studie)achtergrond.

Onze organisatie beweegt mee met de snel veranderende maatschappij. Dat kun je alleen al terugzien in dat Deloitte niet meer alleen in de traditionele vijvers vist. Steeds meer startende Deloitters zijn bijvoorbeeld afkomstig van technische universiteiten. Maar ook los van de vraag naar starters met een afgeronde technische studie heeft Deloitte een brede blik. Het is al lang niet meer zo dat alle Deloitters Economie, Bedrijfskunde, Rechten of Accountancy hebben gestudeerd.

Vier collega’s met een atypische achtergrond doen in deze portrettenreeks een boekje open. Zij studeerden Antropologie, Onderwijskunde, Hotelschool of Airport Design. Alle vier een hele andere achtergrond en een uniek verhaal.

“Binnen Organization Transformation ben ik als technicus een vreemde eend in de bijt, maar die identiteit is ook mijn kracht."

Ik studeerde Luchtvaartkunde in Madrid en specialiseerde me in luchthaven design. Na mijn afstuderen, startte ik bij een technische consultancy. Maar al snel miste ik iets, namelijk socio-economische context. En wonderwel vond ik de combinatie van technische en sociale aspecten in een studie aan de UT Twente waarin civiele techniek wordt gecombineerd met stakeholder management. Ik promoveerde in 2016 en vond een baan bij Deloitte op de Human Capital afdeling. Heel eerlijk, ik heb me wel even verdwaald gevoeld. Alsof ik in een ander universum was beland. Wat een verschil in cultuur en tempo in vergelijking met de universiteit!

Maar je leert veel en snel. Zo ben ik een stuk meer agile, praktischer en hands-on geworden, al houd ik nog steeds van theorie en ik betrap mezelf er op daar graag over te praten! Gelukkig is daar bij Deloitte de ruimte voor.

En het is super dat ik naast mijn werk nog een passie van me kan uitoefenen bij Deloitte: het maken van illustraties. Het begon met een proposal waar illustraties voor nodig waren en men vond het een ‘unieke toevoeging’. Nu weten collega’s me steeds vaker te vinden en dat vind ik alleen maar leuk!

Mijn keuzes lijken misschien niet voor de hand liggend, maar van alle stadia in mijn reis heb ik iets meegenomen in mijn rugtas. En die ervaringen brengen mij én Deloitte veel voordelen. Al is het maar dat ik de technici van onze klanten bijzonder goed begrijp, ik heb hun schoenen gestaan.”

Gijs Horn, manager Tax & Legal

“Ik wist al vrij snel dat ik niet direct op mijn 20e wilde gaan werken. En lange tijd wist ik geen definitieve keuze te maken over een studierichting. In mijn tijd behield je je studiebeurs, ook als je wat langer de tijd nam. Zo probeerde ik twee jaar de studie Rechten en nam een zijstap naar een Economisch- linguïstische studie. De rode draad in mijn interesses bleek ‘mensen’. Mijn omgeving bleef daarom zeggen dat ik wat met sociale wetenschappen moest doen. Het werd uiteindelijk Culturele Antropologie. Daarmee kon je bijvoorbeeld bedrijfsculturen onderzoeken en dat sprak aan. Na mijn studie zocht ik een gedegen traineeship om uiteindelijk een goeie professional worden. Ik had geen voorkeur voor een specifieke branche, maar wilde wel bij een grote organisatie, zodat ik binnen het bedrijf veel kanten op kon. Deloitte adverteerde op dat moment in de krant met een tweejarig opleidingstraject tot fiscalist. Ik had geen idee wat de functie inhield, maar zeven jaar eerder had ik wel het vak Inleiding Belastingrecht gevolgd en behaald. Mijn sollicitatie was daarom meer op gevoel, dan gebaseerd op ervaring. En ik kreeg de baan. Mijn studieachtergrond helpt mij nu aardig in mijn rol als manager. Vanuit culturele antropologie leer je methodes van onderzoek en participerend observeren. Dit kan ik kwijt binnen het relatiemanagement tussen de verschillende memberfirms. Het helpt bij me het verplaatsen in de ander. Onze Nederlandse en recht-door-zee aanpak werkt niet bij iedere klant of collega.”

Fleurine Mijinke - senior manager Audit

“Een eigen hotel opzetten in het buitenland, dat was mijn initiële doel toen ik de opleiding Hotelschool begon. Hoewel deze opleiding een brede en internationaal georiënteerde management opleiding is, had ik niet verwacht dat ik bij een grote accountants- en adviesorganisatie terecht zou komen. Na de Hotelschool studeerde ik Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit. Tijdens de Erasmus Bedrijvendagen kwam ik in contact met Deloitte. Mijn nicht werkte destijds bij de Audit in Amsterdam en zij maakte mij direct enthousiast. Bij Deloitte heb ik mij steeds meer kunnen focussen op de controle van klanten in de Travel, Hospitality en Leisure branche en controleer ik vooral grote hotelketens. Zo ben ik uiteindelijk toch in de hotelbranche terechtgekomen.

Tijdens mijn sollicitatiegesprek werd wel benoemd dat ik een andere achtergrond had, maar Deloitte wilde toch graag verder praten. ‘We hebben ook klanten binnen de hotelsector’, werd mij verteld. Ik was weliswaar een vreemde eend in de bijt, als enige non-financial op dat moment, maar daar werd heel open op gereageerd. Ik voelde me snel opgenomen in de Deloitte community, een heel informele cultuur met veel jonge mensen; harde werkers en heel sociaal, dat herkende ik van mijn periode op de Hotelschool en dat beviel vanaf het begin erg goed. Ik merk dat mijn achtergrond en branchekennis erg belangrijk is voor de kwaliteit van de jaarrekeningcontroles en als toegevoegde waarde gezien wordt, als gesprekspartner met mijn cliënten en met collega’s. Mijn toekomst? Ik volg het director-traject en werk er hard aan mee dat Deloitte gezien wordt als de ‘undisputed’ leader in de hotelbranche.”

Nancy Hoek - consultant Human Capital

“Na de Academische lerarenopleiding primair onderwijs heb ik de master Onderwijskunde gedaan. Tijdens mijn master werkte ik al een dag in de week als leerkracht en aan het einde van mijn bachelor een aantal weken parttime. Ik ben niet aan die opleiding begonnen met het idee bij Deloitte te willen werken. Eerlijk gezegd wist ik nauwelijks wat consultancy inhield. Maar tijdens mijn master ontdekte ik dat er meer is dan voor de klas staan. Bovendien had ik al jarenlang veel met kinderen gewerkt, zoals het geven van schaatsles en zeilles. Tijdens mijn master liep ik stage bij Joulz, onderdeel van Eneco, en het werken in het bedrijfsleven beviel mij goed. En ‘plat’ geredeneerd is het makkelijker om terug te gaan naar het onderwijs dan vanuit het onderwijs naar het bedrijfsleven.

Ik kwam bij Deloitte door te reageren op een vacature. Ik was in januari afgestudeerd en begon voor de klas bij nieuwkomersonderwijs. In mijn allereerste week solliciteerde ik bij Deloitte en… werd ik aangenomen! Vooral het eerste jaar was erg wennen, een totaal andere wereld. Veel mensen die hoog opgeleid zijn en van mijn eigen leeftijd. Het tempo ligt hoog, maar de werkdruk van leerkrachten is ook groot. Mijn skills heb ik meegenomen. Als je een training geeft aan volwassenen gelden dezelfde basisprincipes, al spreek je ze natuurlijk op een andere manier aan.

Ook bij Deloitte blijft mijn onderwijshart kloppen, ik doe nu een opdracht rond Learning & Change en een opdracht bij een MBO-instelling. Ik leer bij Deloitte dingen voor het leven: stakeholder management, je eigen weg leren gaan, de sfeer onderling met collega’s.”

Deloitte Nederland

Borrel, Bitterballen and meer GEZELLIG!!!

  • Nicholas Johnson
  • 06 maart 2018
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven