Verantwoord hacken tijdens HackLab High School

  • Thijs Wollerich
  • 01 oktober 2019
Thijs

Kinderen komen veelvuldig met het gevaar van de online wereld in aanraking en zijn niet altijd in staat om de risico’s ervan in te schatten. Je kunt daarom niet vroeg genoeg beginnen met kinderen de wereld van Cyber, en hierbij horende mogelijkheden en gevaren, te laten ontdekken. Om die reden is HackLab High School via de Deloitte Impact Foundation gestart. Thijs Wollerich is onderdeel van het team en organiseert samen met andere collega’s minimaal vier keer per jaar HackLab High School sessies. Kinderen leren hacken? Dat is juist verantwoord volgens Thijs! Lees hieronder zijn ervaringen met het project.

“Kinderen komen tegenwoordig op jonge leeftijd in aanraking met technologie. Ze weten vaak beter dan de ouders hoe ze moeten omgaan met een computer, telefoon of tablet. Ondanks deze digitale vaardigheden zijn ze vaak niet digitaal weerbaar en kunnen ze de digitale risico’s slecht inschatten.Tijdens onze HackLab sessies bieden wij kinderen een veilige omgeving waar zij voor één dag in de schoenen van een ethisch hacker staan. Hierbij leren ze hoe een hacker denkt en handelt. In elk onderdeel bespreken we dan ook kort hoe ze deze kennis kunnen gebruiken om zelf digitaal weerbaarder te worden.

Er zijn mensen die denken dat hackers kwade bedoelingen hebben, maar dat is niet altijd zo. Daarom laten wij ze ook zien dat niet elke hacker kwaadaardig is en dat de vaardigheden van een hacker ook op een juiste wijze kunnen worden ingezet. We stimuleren de nieuwsgierigheid van de kinderen om zich verder digitaal te ontwikkelen en bespreken hoe ze dit op een veilige en legale manier kunnen doen.

Verantwoord ethisch hacken

Ouders stellen ons vaak de vraag “Is dat wel verantwoord, kinderen leren hacken?” Maar juist omdat de kinderen leren hoe een hacker te werk gaat, weten zij waar ze beter op moeten letten. Dit doen wij door ze opdrachten te geven waardoor ze leren dat hetzelfde hun ook kan overkomen. Zo moeten ze bijvoorbeeld online informatie verzamelen over een persoon. Vervolgens moeten ze een helpdesk bellen om het wachtwoord van die persoon te achterhalen. Je krijgt dan bijvoorbeeld vragen als “Wat is je geboortedatum?”, “ Wat is je postcode?” en als het goed is hebben ze die info online kunnen vinden. Het wachtwoord verkrijgen is dan gemakkelijk en zo kunnen ze het doelwit hacken en rondsnuffelen op zijn netwerk.

Van twijfel naar enthousiasme

Ik zet mij graag in voor dit project, omdat ik enerzijds een maatschappelijke verantwoordelijkheid voel, ook als medewerker van Deloitte zijnde. Anderzijds delen wij onze passie voor Cyber natuurlijk graag met de nieuwe generatie. Het enthousiasme van de kinderen geeft onwijs veel voldoening en je ziet dat ze de nieuwe informatie ontzettend snel opnemen. Deze informatie is voor het evenement met zorg samengesteld. De doelgroep dwingt je om complexe begrippen op een begrijpbare wijze uit te leggen. Iets wat binnen ons vakgebied erg waardevol is, omdat dit voor veel mensen nog steeds een ongrijpbare wereld is.

Een passende quote van Albert Einstein: "If you cannot explain it simply, you don’t understand it well enough."

De kinderen staan voor één dag in de schoenen van een ethisch hacker. Een rol die veel kinderen aanspreekt. De meeste kinderen twijfelen aan het begin van de dag echter vaak nog aan hun eigen kunnen. Dit komt door het beeld dat ze van een hacker hebben. Een hacker moet volgens hun iemand zijn die veel kennis heeft van computers en dat hebben zij lang niet allemaal. Op het moment dat ze de eerste uitdagingen met succes hebben volbracht zie je het vertrouwen groeien en worden sommigen zelfs competitief. Een echte hacker hoeft namelijk zeker niet alles te weten van computers, maar zoekt op een creatieve manier naar een oplossing voor het probleem waar men tegen aanloopt.

Deloitte Impact Foundation

Via de Deloitte Impact Foundation kunnen alle medewerkers van Deloitte bijdragen aan een maatschappelijk verantwoord project. Je mag 1% van je werktijd hieraan besteden. Het belang van Impact Foundation projecten wordt door de gehele organisatie erkent. In ons team ben je daarnaast zelf verantwoordelijk voor je planning. Het is dus een kwestie van het zorgvuldig beheren van tijd en verwachtingen om tot een goed werkende combinatie te komen. Kinderen van collega’s doen veelvuldig mee aan de HackLab en ook onze klanten vinden het een leuk initiatief. Iedereen is echter vrij om deel te nemen aan de hacklabs.

Het Cyber team van Deloitte

Een hacker gaat op een creatieve manier om met problemen die hij tegenkomt en daarom is ons team zo divers, zowel qua expertise als achtergrond en soft skills. De meesten komen in dit team terecht vanwege hun enthousiasme voor Cyber Security. Je staat er niet alleen voor in ons team, er zijn altijd mensen van wie je kunt leren en collega’s die voor je klaarstaan. Ook de sfeer is super informeel, we lopen niet strak in pak bij Deloitte en ook ons gedrag is niet altijd even zakelijk. Dat houdt de sfeer goed en divers!”

Wil je meer te weten komen over hoe Cyber Security ons leven verandert? Luister dan het eerste seizoen van Cases: de nieuwe podcastserie van Deloitte en Dag en Nacht media. Elke aflevering staat een concreet voorbeeld centraal, een waargebeurde cyber case.

Thijs Wollerich

Senior Consultant Risk Advisory

Zes vragen aan Inge Philips over Cyber Security

  • Deloitte Nederland
  • 30 september 2019
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven