Verdwalen door tussen de zoektermen door te lezen

  • Ronald van Etten
  • 21 februari 2012

Er wordt er meer en meer tijd gespendeerd aan zoeken. Of het nu een speld in een hooiberg of je heil elders zoeken is, er is een steeds groter verlangen om te vinden. Gelukkig is er een aantal jaren geleden een machtsstrijd tussen zoekmachines uitgebarsten, waar we nu de vruchten van kunnen plukken in de vorm van Google. Voor niet-digitale situaties is er helaas geen CTRL-F functie waarmee we ‘even snel’ wat kunnen ‘googelen’.

Als voorbeeld zijn er sinds jaar-en-dag plattegronden zichtbaar bij het inrijden van dorpen, welke prima dienst doen als een soort vast stratenboek. Uiteraard geldt dit alleen voor dorpen en steden waar al eens eerder een bezoek aan gebracht is. Uitgesloten zijn steden die nog nooit een bestemming zijn geweest en waar ‘even snel’ wat gedaan dient te worden. Ook hier is de oplossing digitaal door de verschillende kaarten applicaties op mobieltjes en navigatiesystemen. Hierbij is uiteraard de tweede optie de meest optimale oplossing. Immers, bij aanspraak van iemand met een platte pet kan het nog weleens een uitdaging zijn om overtuigend over te komen met de verklaring dat je de weg niet kon vinden en helemaal niet aan het bellen was.

Eigenlijk kunnen we deze analogie doortrekken in de richting van het starten van een carrière (de term ‘baan zoeken’ is net als een 40-urige werkweek uiteraard totaal niet meer van deze tijd). Hierbij is het van belang dat de best passende door-de-weekse bezigheid gevonden wordt. In dit geval bestaan er wel zoekmachines (zowel digitaal als in de vorm van recruitmentbureaus), die ondersteuning bieden bij het identificeren van de best passende mogelijkheid. Een uitdaging hierbij is echter dat er vooral vanuit een aanbod perspectief gezocht wordt, waar het wellicht beter is om te kijken vanuit de vraag kant: ‘Wat wil ik precies’.

Nadat uiteindelijk de eerste carrière stap gemaakt is, komt er natuurlijk een golf van ervaringen langs, waarbij sommige ‘business meetings’ (zeg maar gerust: social events) tot mooie verhalen leiden. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen gaan skiën met 200+ collega’s, een of meerdere bergtoppen bereiken of gewoon simpelweg een balletje kunnen gaan slaan. Deze activiteiten maken een carrière een gezellig geheel waarbinnen nog maar één element ontbreekt: de natuurlijke navigatie.

Tijdens de jaarlijkse consulting wintersport heeft deze navigatie het immers eenmalig af laten weten door een gebrek aan herkenningspunten en een verkeerd genomen afslag. Uiteraard op een donkere mistige piste (kennen jullie Murphy al?). Na een hopeloze zoektocht om het dal proberen te bereiken kwam de zoekmachine (… okay, de bezemwagen die de piste aan het einde van de dag schoonveegt) te hulp met het bindende advies een taxi te bellen vanuit een hotel. Ondanks de sneeuwvrije toegangsweg naar het hotel duurde het toch dik 3 uur voordat de apres-ski vreugde gevonden werd. Als er iemand dan ook een manier gevonden heeft om de oplossing ‘niet met mist in het donker een skipiste op gaan’ om te zetten in iets met meer waarde, dan graag even mailen zodat er nooit meer hulp nodig is om van de piste af te komen! Mocht je vragen hebben over werken bij Deloitte, dan kan je mij natuurlijk ook mailen.
 

 

Ronald van Etten

Consultant

Afgestudeerd informatie architect @TUDelft ǀ Enterprise Architecture ǀ Kan moeilijk kiezen, vooral niet tussen Ajax en AZ, maar Barcelona staat op nummer 1 ǀ Heeft een van de weinige rustmomenten tijdens het autorijden ǀ Zoekt graag het randje op van wat toelaatbaar is ǀ Schroomt vooral niet om een weloverwogen mening te uiten ǀ Is zeker niet vies van slechte woordgrappen

Sporten verruimt de geest, toch?!

  • Deloitte Nederland
  • 17 februari 2012
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven