Voetballen op de Zuidas

  • Thomas Aler
  • 18 juli 2013

Deloitte Financial Advisory Services (FAS) deed mee aan de 5e editie van het Straatvoetbaltoernooi van Stichting Zingeving Zuidas. De Fair Chance Foundation sponsorde de inschrijving voor dit toernooi. Ieder jaar organiseert Zingeving Zuidas dit toernooi, waarbij jonge professionals van kantoren van de Zuidas (Deloitte nam een voorschot op de verhuizing naar de Zuidas) samen met jongeren van het Calvijn Met Juniorcollege in Nieuw-West en het Bindelmeercollege uit de Bijlmer een team vormen.

Twee werelden komen samen
Doel van deze middag is om een ontmoeting te faciliteren tussen twee heel verschillende werelden: die van professionals in glazen torens en die van jongeren die - mogelijk door onmacht - achterop zijn geraakt. Behalve het verruimen van denkbeelden leidt dit tot structureel contact, bijvoorbeeld in de vorm van een buddyproject, leerlingen die een stage krijgen aangeboden op de postkamer van een grote bank, leerlingen die naar een fabriek gaan van een groot concern, een sollicitatietraining of een oefenrechtbank. De professionals op de Zuidas kunnen hun rol in de samenleving anders gaan duiden naar aanleiding van een echte ontmoeting op een ogenschijnlijk simpel toernooitje.

Tot slot is dit een goed event voor de aansluiting van het bedrijfsleven met de maatschappij, alsook voor de integratie in de stad Amsterdam zelf. Het ene jaar speelt men “uit” op het Calvijn Met Juniorcollege, en nu speelden we “thuis” op het Zuidplein, dat ligt tussen het hoofdkantoor van ABN AMRO en dat van Houthoff Buruma en Accenture.

Mehmed en Yousra
Bij de loting, professioneel uitgevoerd door Jack van Gelder, werden 3 Deloitte FASsers ingedeeld bij Mehmed (18, laatste jaar VMBO en in de selectierace voor een MBO-sportopleiding) en Yousra (13, 2e klas VMBO). Niemand minder dan Aron Winter - die zich met zijn initiatief www.deaanvoerders.nl inzet om agressie en geweld op het voetbalveld te voorkomen en op een respectvollere manier met elkaar te sporten – richtte een aantal motiverende woorden tot de teams. Het spektakel barstte daarna los in een heerlijk zonnetje, opgeluisterd met veel hiphop- en housemuziek. Tussen de wedstrijden door leerden we Mehmed en Yousra beter kennen. We spraken over hun achtergrond, ambities en struikelblokken en vertelden over de keuzes die wij gemaakt hadden en de hobbels die we hebben moeten nemen, en natuurlijk over het werk dat Deloitte doet. Daarbij merkten we hoe bevoorrecht wij zijn dat we de kansen hebben gekregen die maken dat we van ‘’deze kant’’ met het toernooi mee kunnen doen en hoe belangrijk het is om contact te hebben met jongeren die deze kansen minder vaak krijgen, of niet weten hoe ze deze moeten aangrijpen.

Tips
We hebben Mehmed daarom tips gegeven om de aanmeldingsprocedure voor zijn vervolgopleiding mogelijk succesvoller te laten verlopen. Ook drongen wij erop aan dat hij daarnaast van zijn (tevreden) stagebegeleider bij Kruidvat een getuigschrift zou vragen. Yousra was al ontzettend gemotiveerd en wil na het VMBO, ook eindexamen HAVO doen. Binnenkort komen zij op kantoor langs en kijken we met hen hoe wij het contact van afgelopen vrijdag op een gestructureerde manier kunnen voortzetten, zodat ook zij later wellicht in een faciliterende rol aan een dergelijk toernooi kunnen deelnemen.

Thomas Aler

Consultant Human Capital

Thomas Aler (Amsterdam, 1982) (Ondernemingsrecht, Utrecht, 2007) is in september 2011 als consultant Organisation & Change binnen de service line Human Capital begonnen. Daarvoor werkte Thomas als advocaat Insolventierecht en Corporate Litigation bij DLA Piper.

7 redenen waarom Deloitte Consulting de place-to-work is

  • Diederik Rothengatter
  • 17 juli 2013
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven