Vrijwilligerswerk en consultancy, is dat überhaupt mogelijk?

  • Stefan Stroosnijder
  • 14 juli 2014

“He Stefan, hoe gaat het met jou? Heb je nog leuke projecten uitgevoerd de laatste tijd?” Dit zijn typische vragen die je krijgt wanneer je na een drukke periode bij de klant weer eens je gezicht op kantoor laat zien.  Naast het project van de klant vertel ik ook over het vrijwilligerswerk dat ik uitvoer via de Deloitte Fair Chance Foundation (vanaf hier FCF). De reactie die ik daarop krijg is vaak “Wat gaaf, dat wil ik ook!” maar nog geen seconde erna komt er een vraag opborrelen: “Heb je daar eigenlijk wel tijd voor naast je project?” Deze blog wil ik gebruiken om uit te leggen dat het, ondanks het drukke leven van een consultant, echt mogelijk is om vrijwilligerswerk te doen!

Waarom?
Projecten van de FCF richten zich erop om de kansen van kinderen uit achterstandssituaties op de arbeidsmarkt te verbeteren o.a. door middel van kennisoverdracht en coaching. Zelf geloof ik heilig in die doelstelling en alleen daarom al doe ik mee, maar daarnaast zijn er nog meer redenen.

Wanneer je een project begint en je kennismaakt met “jouw” leerlingen is het de vraag hoe je van dat groepje (luidruchtige) scholieren een team kunt vormen. Aha, reden 1: De uitdaging om een team te smeden. Samenwerken met een team scholieren, die je op een hele andere manier moet benaderen dan collega’s en klanten, vraagt wat van je creativiteit en doorzettingsvermogen. Hier hebben we reden 2: Het is leerzaam! Tijdens het project zie je het effect van jouw coaching, vooral op het zelfvertrouwen van een leerling, en dat geeft reden 3: Voldoening. Scholieren zijn niet de makkelijkste doelgroep om mee te werken omdat ze zo energiek zijn. Door die energie te kanaliseren kan ‘jouw’ team iets moois bereiken, met als resultaat (en reden 4) een enthousiaste, energieke Deloitter.


Hoe?
Maar hoe kan ik vrijwilligerswerk doen naast mijn drukke bestaan als consultant? De FCF biedt diverse projecten aan, zowel kortdurend (halve dag) tot langdurend (8 weken met een minimale urenbesteding per week). Ik zal er een aantal aandragen, maar er zijn er vast nog meer mogelijk. Optie 1: Kies voor een kort project, bijvoorbeeld het geven van een sollicitatietraining. Optie 2: Doe samen met een collega mee, zo kan je het werk verdelen. Optie 3 (de open deur): Start een project wanneer je even wat minder druk in de projecten zit. Optie 4: Wees flexibel met je uren en zorg dat je af en toe wat eerder begint met je projectwerk of werk wat langer door om je verwachtingen richting je project maar ook richting het vrijwilligerswerk waar te kunnen maken.

Na het lezen van deze blog hoop ik dat jullie enthousiast zijn geworden en de uitdaging aan gaan om deel te nemen aan een vrijwilligersproject van de Fair Chance Foundation. Stap in en laat je verrassen!

Stefan Stroosnijder

Enterprise Architecture - Consultant

Stefan is sinds 2011 werkzaam als consultant Enterprise Architecture bij Deloitte Consulting. Hij houdt zich bezig met het adviseren van klanten op het gebied van Enterprise Architecture en Business Process Management. Daarnaast is hij regelmatig actief als vrijwilliger voor de diverse projecten die de Deloitte Fair Chance Foundation beschikbaar stelt. Stefan heeft Economie & Informatica gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Business Studies aan de Universiteit van Amsterdam.

Van meewerkstage tot scriptiestage tot medewerker

  • Oltjon Muhametaj
  • 11 juli 2014
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven