Vroeg of laat worden we allemaal gehackt!

  • Tessa 't Hart
  • 27 maart 2013

Het is tegen het einde van de dag, de skybox van de Maastoren stroomt langzaam vol met young professionals. Via Young Deloitte hebben zij zich opgegeven voor de Young Deloitte Collegetour en vandaag is college twee gepland. Bij de collegetour verzorgt een vooraanstaande Deloitter een college. Vandaag is dat Dick Berlijn. Hij geeft vandaag een interessant college over cybercrime, getiteld ‘Cyber Security: Hoe verder?’. Het college wordt afgesloten met een demonstratie door het Deloitte-team ‘Hack.ERS’ dat twee keer op rij goud heeft gewonnen tijdens de CyberLympics. We kunnen van start!

Wat voorafging
‘Wat zou het gaaf zijn om kennis van onze Deloitte-experts te kunnen delen met Young Deloitters’, was mijn opmerking tijdens een van onze vergaderingen van het Young Deloitte bestuur. Er is zoveel kennis binnen Deloitte en er zijn zoveel aansprekende namen. Rolmodellen voor startende professionals. We bedachten de formule voor de colleges van de collegetour, met vooral veel interactie tussen de spreker en de zaal. Het eerste college werd gepland. Peter Kavelaars, directeur Wetenschappelijk Bureau bij Deloitte Belastingadviseurs en hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam verzorgde het eerste college over de miljoenennota. Hot item afgelopen september in de media, naar aanleiding van Prinsjesdag. En we mogen zeker zeggen dat dit een succesvolle start van de Young Deloitte Collegetour was. Dat smaakte naar meer en na een evaluatie gingen we brainstormen voor college twee. Onze wens voor het tweede college was snel uitgesproken: Dick Berlijn en cybercrime! Dick Berlijn is regelmatig in de media te zien en na zijn optreden bij ‘Eva Jinek op zondag’ wist ik het zeker: een college met Dick moest het worden.

Dick Berlijn
Dick Berlijn is oud-commandant der Strijdkrachten en werkt momenteel als Senior Board Advisor bij Deloitte. Hij zet zich in op het gebied van veiligheidsvraagstukken, strategie en internationale samenwerking. Cyber security is zijn expertise. Een druk bezet man dus. Maar dit is het leuke van Deloitters, ze staan open voor nieuwe ervaringen en uitdagingen. Dick zei dan ook direct “ja” op de vraag of hij een college voor de Young Deloitte Collegetour wilde verzorgen. Dick is ervan overtuigd dat niet alleen wij van hem kunnen leren, maar hij ook veel van onze wereld leert begrijpen.


“Jullie generatie staat zo dicht op de laatste ontwikkelingen. Jonge mensen worden gevormd door de kennis die ze opdoen en staan open voor andere denkpatronen dan de geijkte. Het is dan ook zeer belangrijk om niet alleen een goede opleiding te hebben en gemotiveerd te zijn maar ook te beschikken over de juiste informatie op het juiste moment.”

Aldus Dick. Een mooi uitgangspunt dus voor een college!

Het college
Dick Berlijn start het college met enkele voorbeelden. Het wordt iedereen al snel duidelijk dat cybercrime verdergaat dan wij denken. Het is overal en raakt alles in onze maatschappij. Het gaat over nationale veiligheid en economische veiligheid. Dick Berlijn stelt ons gerust, we kunnen gewoon rustig slapen die nacht, maar het is wel belangrijk dat we ons bewust zijn van de gevaren op ‘cybergebied’. De verantwoordelijkheden in onze maatschappij liggen op verschillende niveaus. Niet alleen de overheid of het bedrijfsleven, de EU, de G-20 of de VN moeten verantwoordelijkheid nemen, maar ook wij, als individu. We kunnen het ons niet meer permitteren pas te reageren als het incident is gebeurd. Proactiviteit dus! Dick Berlijn behandelt met ons een aantal vragen, die wij als Deloitters kunnen stellen aan het management van een bedrijf. Neemt de cliënt de juiste maatregelen om problemen te voorkomen? Zoals een regelmatige penetration test. Hebben ze aandacht voor software patching of cyber threat intelligence system & awareness programma’s? Het hacking team sloot het college af met een demonstratie, en toonde aan welke gevaren je dagelijks loopt. Al met al een leerzaam college en voldoende ‘food for thought’ voor de young professionals. Niet alleen kreeg ik goede reacties van de deelnemers, ook Dick Berlijn was na afloop van het college erg enthousiast:


“Ik vind het belangrijk om jonge mensen bewust te maken van de gevaren van cybercrime. In deze tijd is het cruciaal te beschikken over de juiste informatie om incidenten te voorkomen. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen hier bewust van te zijn!”


Young Deloitte
Het Young Deloitte-bestuur is er voor de young professionals binnen Deloitte. Iedereen onder het niveau van manager en tot 35 jaar is automatisch ‘lid’. Per Function is er een Young Deloitte sub-bestuur. Gezamenlijk zorgt het landelijk bestuur onder andere voor een jaarlijks netwerkevenement, zoals het iEvent in november 2012 op kantoor Utrecht. Inmiddels ben ik twee jaar bestuurslid en vind ik het erg motiverend dat Deloitte als werkgever het vertrouwen geeft aan jonge mensen binnen de organisatie. In mijn rol als bestuurslid spar ik regelmatig met verschillende partners en andere ‘leiders’ binnen Deloitte, om onze activiteiten verdieping en meerwaarde te geven. Wij zijn de ‘leiders van de toekomst’ en krijgen alle gelegenheid dit te ontwikkelen. Mijn visie hoe wij dit als community kunnen bewerkstelligen kan ik kwijt in mijn bestuursrol. Mijn netwerk wordt dagelijks verbreed en ik ontvang regelmatig leuke reacties op initiatieven. 

Tessa 't Hart

Senior Consultant - Audit

Tessa werkt sinds 2010 bij Deloitte als senior communicatieadviseur voor het Accounting & Auditing center. Ze adviseert op zowel strategisch als operationeel niveau over de wijze waarop vaktechnische boodschappen kunnen worden gecommuniceerd. Daarnaast zit Tessa in het landelijk bestuur van Young Deloitte Nederland.

Singularity Nederland Event op 2 april aanstaande

  • Deloitte Innovation
  • 26 maart 2013
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven