Waarom Friezen in Rotterdam komen traplopen

  • Eelke-Jan Jongsma
  • 10 oktober 2013

Een droomscenario uit de praktijk: auditteam zet zich na het winnen van een Europese aanbesteding maatschappelijk in bij de nieuwe cliënt. Senior manager audit bij Deloitte Leeuwarden Eelke-Jan Jongsma heeft na het winnen van een Europese aanbesteding voor accountancydiensten met zijn team een sollicitatietraining gegeven op het Eemsdeltacollege. Als klap op de vuurpijl hebben een aantal teamleden zich met andere collega's uit Leeuwarden ingeschreven voor de Maastoren Challenge.

Europese aanbesteding
Hoe we daar terecht zijn gekomen? We hebben vorig jaar een Europese aanbesteding voor de accountancydiensten bij meerdere gemeenten gewonnen. Daarbij was één van de eisen dat we ons ook maatschappelijk zouden inzetten in het werkgebied van deze gemeenten. Daar is gezamenlijk met de auditcommissie het idee uit naar voren gekomen om een sollicitatietraining te geven. Eén van de raadsleden is directeur op deze school en zo werd het contact gelegd.

Andere belevingswereld
De sollicitatietraining verliep erg goed. Per twee Deloitters kregen we een groep van ongeveer 15 leerlingen. Het is erg leuk om eens te praten met een leerling van 16 jaar in plaats van met een directeur of een controller. De belevingswereld is heel anders, dus het vergt wel enig aanpassingsvermogen, maar daar zijn we goed in.

Prachtig
De training geven was erg leuk. Door de rollenspellen was het programma heel interactief. Sommige leerlingen waren erg zenuwachtig. Anderen soms wat onverschillig. Leuke anekdote: één van ons vroeg bij een oefengesprek:

Trainer: ''Wat zijn je sterke punten?''
Leerling: ''Dat ik altijd heel hard werk.''
Trainer: ''Okee, mooi, en wat zijn je ontwikkelpunten?''
Leerling: ''Dat ik soms te hard werk.''

Prachtig toch? Na de les vroegen we de leerlingen wat ze hadden onthouden en hadden geleerd. Daar kwam veel goede respons op. De docenten die er ook bij waren, waren onder de indruk van hun eigen leerlingen.

Voorbereiding
De meeste voorbereidingstijd zat in de afstemming: het leggen van contacten bij de school, het regelen van een datum en de afstemming over het programma. Dat was redelijk intensief. Toen dat eenmaal geregeld was, viel de rest alleszins mee. De tijd die we kwijt waren met de inhoudelijke voorbereiding voor de sollicitatietraining was beperkt. De Deloitte Fair Chance Foundation had eigen werkmateriaal en een opzet voor een sollicitatietraining aangeleverd waar we goed mee uit de voeten konden en wat bij de leerlingen ook goed viel.

Maastoren Challenge
We hoorden van de Maastoren Challenge en wat begon als grap gaan we nu echt doen. We hebben alle collega's uitgenodigd, maar uiteindelijk blijven er vier of vijf diehards over die het echt aandurven. Tot nu toe zijn dit: Alie van Oosten, Anneree Julianus, Paul Erkelens, Samir Nijemcevic en ik. Stuk voor stuk mensen die kunnen traplopen als een baas ;-)
 

    De maastoren in Rotterdam

Een collega heb ik tijdens de training overigens wijsgemaakt dat trappen beklimmen een serieuze volkssport is in vele steden en dat er op internet ook vele trainingsschema's zijn om snel trappen te leren lopen.

We zijn ook al aan het oefenen, alleen tot nu toe vooral mentaal om eerlijk te zijn... Deloitte Leeuwarden heeft een aantal verdiepingen gehuurd in de Achmeatoren. De Achmeatoren is beeldbepalend voor Leeuwarden en is met helder weer bijna vanuit heel Friesland zichtbaar. De Achmeatoren is 114,6 meter hoog en heeft 26 verdiepingen. Geen 44 dus, maar ook een heleboel. Het trappenhuis van de Achmeatoren is prima oefenterrein. Dus van een paar trappen in Rotterdam worden we ook niet bang!

Eelke-Jan Jongsma

Manager Audit

Eelke-Jan | vader van 3! | accountant @ Deloitte | accountancy.startpagina.nl | volleybal | auto's | go for it! |

Van Ideale bijbaner naar Senior Consultant

  • Chantal Epskamp
  • 09 oktober 2013
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven