Walter maakt impact op arme Afrikaanse boeren met kennis van internationale transacties

  • Walter Govers
  • 27 maart 2020
Walter

Walter Govers begon als werkstudent bij Deloitte en is nu consultant Transfer Pricing. Via een project voor de Deloitte Impact Foundation hielp hij mee om impact te maken in Afrika en Azië.

‘Ik studeerde fiscale economie in Tilburg en werk nu tweeënhalf jaar bij Deloitte. Na het volgen van het TOP-programma binnen Tax en Legal, waarbij je rouleert binnen verschillende afdelingen, werk ik nu als consultant in het Transfer Pricing team. Tijdens mijn studie was ik als werkstudent al actief bij Deloitte. Dankzij studeren en werken tegelijk kon ik praktijkervaring opdoen en Deloitte leren kennen. Het beviel mij zo goed dat ik ben gebleven.

Transfer Pricing houdt zich bezig met grensoverschrijdende transacties tussen gelieerde entiteiten binnen een groep. Deze transacties dienen onder zakelijke voorwaarde plaats te vinden, alsof de entiteiten als onafhankelijke derden met elkaar handelen. Dat levert interessante projecten op omdat de transacties direct impact hebben op de belastinginkomsten van verschillende landen. Je schakelt met de desbetreffende belastingdiensten en andere Deloitte kantoren in het buitenland en je werkt met internationale regelgeving. Dat maakt het dynamisch. Je denkt echt met de klant mee hoe je dat zo efficiënt mogelijk kunt inrichten.

Naast mijn dagelijks werk heb ik mij samen met twee collega’s via de Deloitte Impact Foundation ingezet voor de One Acre Stichting. Dat is een Nederlandse Stichting, onderdeel van het overkoepelende One Acre Fund, dat opereert in Afrika en Azië. Kleine boeren, die over ‘one acre’ of een klein veldje beschikken, worden geholpen met kunstmest en zaden en met training. De boeren zijn zo arm dat ze dit niet zelf kunnen betalen, One Acre verstrekt ze een kleine lening. Zo kunnen zij een betere oogst genereren. Hierdoor neemt hun inkomen fors toe en vinden ze een weg uit de armoede om hun gezin of dorpsgemeenschap te onderhouden. Inmiddels worden al meer dan een miljoen boeren geholpen door de Stichting.

Het project via de Deloitte Impact Foundation had te maken met wat ik eerder bij Deloitte deed. Ik kon snel een deskundige collega raadplegen, dan merk je dat zo’n netwerk erg handig is.

Via een collega, wiens schoonvader in het bestuur van de Stichting in Nederland zit, bereikte ons de vraag of wij konden bekijken of hier transfer pricing issues speelden en of de Stichting mogelijk een risico loopt dat donoren vaak direct hun donatie aan de Stichting in Afrika overmaken. Ik heb dat opgepakt en al snel kregen we een ‘go’ van de Deloitte Impact Foundation, die hiervoor uren beschikbaar stelde. We hadden calls met een contactpersoon van de Stichting in Afrika, verantwoordelijk voor compliance werk in de landen waar de Stichting actief is, en met verantwoordelijke personen in de US en in Nederland. Als eerste hebben we beoordeeld of de Stichting in Nederland vrijgesteld is van vennootschapsbelasting om mogelijke transfer pricing issues uit te kunnen sluiten en daarnaast over een ANBI-status beschikt. Dat bleek het geval, wat hen de zekerheid gaf dat dit in Nederland allemaal goed is geregeld en mogelijke transfer pricing issues mitigeert. Zo konden we alle vragen die de Stichting had positief beantwoorden.

Het werk was prima te combineren met onze reguliere werkzaamheden. Ik was positief verrast hoe gemakkelijk de Impact Foundation uren beschikbaar stelde, die je echt kunt inzetten en ook kunt communiceren naar de klant. Omdat het project deels te maken had met wat ik eerder bij Deloitte deed, kon ik er ook een deskundige collega bij betrekken waarmee ik eerder samenwerkte. Dan merk je dat zo’n netwerk erg handig is en dat het belangrijk is dat je snel de juiste mensen kunt vinden binnen Deloitte. We hadden ook nog enkele vragen m.b.t. de boekingen van de donaties die meer te maken hadden met Audit dan met Tax, waarvoor we schakelden met iemand van de Audit praktijk. Dit konden we direct terugkoppelen naar de Stichting.

Het was erg leuk om zo’n project te runnen. Normaal gesproken werk je mee aan grote projecten waar vooral de verantwoordelijke partner schakelt met de klant en waar je zelf meer ondersteunend bezig bent. We hebben veel geleerd over hoe zo’n Stichting werkt en over de impact die zij in al die landen maken, vaak op basis van vrijwilligerswerk. De energie waarmee zij zich inzetten werkt aanstekelijk, het was een zeer positieve ervaring voor ons allemaal. Ik vind het heel goed dat Deloitte dit stimuleert en ook echt mogelijk maakt, zodat je ‘impact that matters’ ook op deze manier kunt invullen.'

Walter Govers

Consultant Transfer Pricing

Momenteel ben ik 2,5 jaar werkzaam bij Deloitte waarvan 14 maanden binnen het Transfer Pricing team in Rotterdam. Als onderdeel van het TOP-programma binnen Tax&Legal ben ik werkzaam geweest op de Business Tax en Tax Management Consulting afdeling. Naast werken bij Deloitte ben ik in mijn vrijetijd graag aan het sporten (hardlopen, bootcamp, fietsen en skiën) en kan ik erg genieten van heerlijk eten/drinken met vrienden en familie.

Een strategisch werkveld kiezen na je studie dankzij een traineeship

  • Volkert Mencke
  • 19 maart 2020
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven