Wat doet een Senior Assistent in de Audit praktijk?

  • Sacha Yang
  • 23 mei 2013

Anderhalf jaar geleden heb ik de keuze gemaakt om mijn studie, HBO-accountancy, in een duale variant te vervolgen. Na twee leuke sollicitatiegesprekken ben ik in september 2011 in dienst getreden bij Deloitte. Momenteel vervul ik de functie als senior-assistent binnen de audit praktijk in Den Haag, op de afdeling Mid-Market. Dit zijn voornamelijk mkb-ondernemingen in de profitsector.

Voor mijn werkzaamheden reis ik veel af naar cliënten in heel Nederland. Het klantcontact is hierbij erg leuk, want je komt namelijk met veel verschillende mensen in contact. De ene controller houdt namelijk niet van een ‘stijve accountant’ en de andere controller prefereert juist een formele houding van de accountant. Tijdens de interim controles in de maanden september tot en met december worden voornamelijk de interne beheersingsmaatregelen getest. Dit houdt in dat er vooraf interviews worden gehouden met diverse functionarissen voor de verschillende bedrijfsprocessen, bijvoorbeeld het inkoopproces, verkoopproces en magazijnproces. Na het houden van de interviews worden de procesbeschrijvingen gemaakt en aan de hand van de interviews en de beschrijvingen worden de interne beheersingsmaatregelen getest. Vaak zijn deze beschrijvingen al beschikbaar van voorgaand jaar. Één van de taken in mijn functie is het nagaan bij de functionaris of deze beschrijvingen nog kloppen en deze te updaten indien de processen gewijzigd zijn. Na het updaten van de beschrijvingen test ik de opzet en bestaan van de controles, en eventueel de werking van die controles. De werking wordt namelijk door middel van een rotatieplan getest.

Tijdens de eindejaarscontrole van januari tot en met mei worden de diverse jaarrekeningposten gecontroleerd op juistheid en volledigheid. Ik verricht mijn werkzaamheden aan de hand van het werkprogramma. Voor elke post is namelijk een werkprogramma ingevuld in de planningsfase. In het werkprogramma worden de risico’s benoemd en de werkzaamheden die moeten worden verricht. Bij de te verrichten werkzaamheden kan gedacht worden aan cijferbeoordelingen en detailcontroles. Voor de detailcontroles wordt vaak een steekproef genomen. De selecties uit die steekproef controleren wij in het detail. Na het veldwerk maak of controleer ik op kantoor de jaarrekening en bereid ik de aanbiedingsbrief en de controleverklaring voor. Op dat moment zijn mijn werkzaamheden klaar om gereviewd te worden.

Sacha Yang

Senior Assistant – Audit Regio

Ik ben Sacha Yang, geboren in Dordrecht. Ik volg mijn opleiding accountancy op de Haagse Hogeschool. Momenteel zit ik in mijn derde jaar en ik hoop volgend jaar af te studeren. Voordat ik aan de opleiding accountancy ben begonnen heb ik 2 andere opleidingen gedaan. Ik ben erachter gekomen dat accountancy echt iets is wat ik leuk vind!

Een dag Business Tax in Den Haag

  • Tim Hijdra
  • 22 mei 2013
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven