Wat hebben vrouwelijke leiders gemeen met Kwezels, Heksen & Griekse godinnen?

  • Suzanne van Triest
  • 31 januari 2013

Op het eerste gezicht lijkt dit misschien een wat opmerkelijke vraag. Echter komt deze vraag niet zomaar uit de lucht vallen... Door mijn interesse in onderwerpen zoals (vrouwelijk) leiderschap en mythologie en mijn werk als (onder andere) community manager van het Executive Ladies programma kom ik deze combinatie vaker tegen.

Op verschillende plekken in de literatuur, mythische verhalen, psychoanalyse en filosofie komen we archetypische beelden van vrouwen tegen. Een voorbeeld hiervan is het werk van de Franse cultuurfilosoof Guy Bechtel: “De vier vrouwen van God”. Hierin beschrijft hij hoe de kerk door de eeuwen heen vrouwelijke stereotypen heeft ontwikkeld: de Maagd, de Hoer, de Kwezel en de Heks. Bechtel laat het onderdrukkende effect van deze clichébeelden zien. Toch bieden ze volgens Ellen Söentken, auteur van de bestseller ‘De zeven ondeugden van vrouwelijke managers’, ook mogelijkheden. Zij geeft in haar boek aan dat er een brug te slaan is tussen de zeven Ondeugden en deze typen vrouwen. Volgens haar vertegenwoordigen deze oertypen herkenbare rollen die je als vrouw kan spelen in het bedrijfsleven en moeten alle vrouwen ongeacht hun achtergrond iets herkennen in het gedrag van deze typen.

Wanneer we kijken naar de verhalen over goden en godinnen van de Olympus dan zien we dat ook zij uiterst menselijke eigenschappen hadden: hun gedrag, uiterlijk, emotionele reacties en mythen bevatten patronen die overeenkomen met menselijke gedragingen en houdingen. Jean Shinoda Bolen heeft in haar boek: “Godinnen in elke vrouw” de godinnen verdeeld in 3 categorieën:

  • De maagdelijke godinnen: Artemis (jacht & maan), Athena (wijsheid & handwerk), Hestia (haardvuur)
  • De kwetsbare godinnen: Hera (huwelijk), Demeter (landbouw), Persephone (dodenrijk)
  • De alchemistische godin: Aphrodite (liefde en schoonheid)

Volgens Bolen moeten vrouwen om, onder andere zinvol te kunnen werken en creatief te zijn godinnen uit al deze categorieën in hun leven tot uiting laten komen.

Dit zijn zomaar twee voorbeelden van indelingen. Maar wat kunnen we nu precies hiermee in relatie tot vrouwelijk leiderschap? En waarom worden deze indelingen eigenlijk gemaakt? Moeten we onszelf wel in een hokje stoppen om succesvol te kunnen zijn?

Vrijdag 1 februari organiseert Deloitte het negende crossfunctionele ‘Women As One Breakfast Get Together’. Tijdens dit ontbijt zal Ellen Söentken een masterclass geven over het door haar ontwikkelde managementmodel. Ik hoop tijdens deze ochtend meer inzicht te krijgen in bovenstaande vragen en zal deze na de masterclass ook zeker met jullie delen. Echter ben ik nu al benieuwd hoe jullie tegen dit al veel besproken onderwerp aankijken. En of iemand al een antwoord heeft op de vraag: ‘Wat hebben vrouwelijke leiders gemeen met Kwezels, Heksen en Griekse Godinnen? 

Suzanne van Triest

Community Manager

Community Management, Social media, Content marketing, Bloggen, Technologie, Innovatie, Ladies Executive Community. Werkenbijdeloitte.nl & Deloitte.nl

De meest sexy baan van de 21ste eeuw

  • Deloitte Nederland
  • 25 januari 2013
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven