Wat maakt werken bij Deloitte Legal interessant? 7 vragen aan Martine van Oijen

  • Martine van Oijen
  • 23 juli 2018
Martine

1. Wat is je functie binnen Deloitte Legal?

Ik ben Senior Legal Consultant in het team Corporate law. Deze functie houdt –kort gezegd- in dat ik ondernemingen op alle facetten van het ondernemingsrecht adviseer. In de praktijk ben ik vooral betrokken bij grote internationale herstructureringen- en compliance projecten, wat naast het juridische vooral ook veel project management behelst. 

2. Wat maakt het werken binnen Deloitte Legal (juridisch) interessant?

Deze vraag haakt meteen mooi in op bovenstaande vraag, want ik vind het vooral super interessant om verantwoordelijk te zijn voor grote internationale projecten. Zo ben ik op dit moment bijvoorbeeld een herstructurering aan het implementeren voor een gr oot, beursgenoteerd bedrijf. In het kader daarvan vinden in diverse landen fusies en aandelenverkopen plaats. Deloitte Legal Nederland moet ervoor zorgen dat alles goed en op tijd gebeurt. Dat betekent dat je samenwerkt met collega’s van Deloitte Legal die over de hele wereld verspreid zitten  en ervoor zorgt dat alle lokale deadlines gehaald worden en overal ter wereld de juiste juridische stappen op het juiste moment worden gezet. Ik ben daarbij als het ware de “linking pin” tussen de diverse buitenlandse Deloitte kantoren en de klant. Daarnaast vonden in dit project veel juridische fusies plaats, wat het inhoudelijk interessant maakt.

Dergelijke herstructureringen zijn bijna altijd fiscaal ingegeven, dus ik werk ook zeer nauw samen met Deloitte Tax. Enerzijds is het juridisch inhoudelijk leuk werk, anderzijds ben je veel in contact met Deloitte Tax, het buitenland en doe je dus veel projectmanagement.  
Mede gezien het feit dat ik naast mijn master Nederlands recht een tweede master heb gevolgd aan de University of Southampton, was op deze manier internationaal werken ook altijd mijn wens, dus ik zit hier bij Deloitte Legal perfect op mijn plek!

3. Deloitte Legal geeft aan dat ze multidisciplinair en cross-border werken met gebruik van technologie. Hoe uit zich dat binnen jouw vakgebied?

Op dit moment zit ik in het team dat de wereldwijde juridische compliance voor een beursgenoteerd bedrijf verzorgt. Deloitte Legal Nederland moet er voor zorgen dat dit bedrijf in meer dan 40 jurisdicties compliant is. Daarbij maken we gebruik van onze digitale solution “Element”; een systeem dat ook toegankelijk is voor de klant en waarin heel overzichtelijk alle deadlines per land worden weergegeven door middel van een “stoplichten systeem”. Als er bijvoorbeeld een deadline overschreden is, zie je dat direct op de homepagina, omdat er dan een “rood stoplichtje” staat met de desbetreffende overschreven deadline in de desbetreffende jurisdictie. 

Tax en accounting gebruiken dit systeem eveneens, ook hun deadlines staan hierin. In dit systeem worden ook alle documenten centraal opgeslagen; zowel voor tax, legal als accounting. Dit is bij uitstek een voorbeeld van multidisciplinair, cross-border werk waarin we optimaal gebruik maken van technologie. 

4. Zijn er nog andere ontwikkelingen op technologisch gebied binnen Deloitte Legal?

We hebben inmiddels meerdere solutions ontwikkeld, zoals bijv. de ‘dismissal calculator’; een tool die berekent hoeveel een (collectief) ontslag in meer dan 15 landen gaat kosten. Daarnaast hebben we DD-tooling en helpen we klanten met contract automation solutions. Ook ben ik nauw betrokken bij de ontwikkeling en verdere wereldwijde uitrol van onze compliance tooling. Ik vind het superleuk om hierover mee te denken; ik ben ervan overtuigd dat deze manier van werken de toekomst is en juridische dienstverleners niet meer weg kunnen komen met het traditionele “uurtje factuurtje”. Ik denk dan ook graag mee aan vernieuwende manieren van dienstverlening waarbij gebruik wordt gemaakt van moderne technologieën.

5. Zijn er innovaties binnen Deloitte die onderscheidend zijn ten opzichte van andere juridische dienstverleners?

Absoluut, volgens mij zijn wij de enige die een wereldwijd geïmplementeerde legal compliance solution kunnen aanbieden. Door de grootte van Deloitte en de kennis die wij zelf in huis hebben, kunnen (en moeten!) wij onderscheidend en innovatief blijven.  

6. Kun je andere zaken noemen die specifiek zijn voor het werken bij Deloitte?

Wat ik heel specifiek vind aan het werken bij Deloitte, is dat ik vind dat men zeer naar de persoon kijkt en waar je sterke kanten liggen. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om niet enkel juridisch inhoudelijk werk te doen, maar ook commercieel en beleidsmatig bezig te zijn. Zo ben ik op commercieel gebied betrokken bij vele initiatieven om nieuwe klanten te werven en Deloitte Legal verder uit te breiden. Daarnaast ben ik naast mijn reguliere werk ook member van het core team van Deloitte Women’s Network (DWN). DWN strijdt ervoor om van Deloitte een diverse werkplek te maken, door middel van het aantrekken van vrouwelijk talent én het behouden van dit talent. 

Daarnaast zit ik ook nog in de Onderdeelcommissie (OC) Tax & Legal van de Ondernemingsraad van Deloitte. Ik denk mee over alles wat relevant is voor Legal  en dit overlegt de OC direct met het bestuur. De betrokkenheid bij het beleid van Deloitte maakt mijn werk superleuk en ik voel me daarin ook serieus genomen. 

Wat ik daarbij superfijn vind en typerend voor Deloitte, is dat mijn leidinggevende mij volledig support met mijn werk voor zowel DWN als de OR, juist omdat hij ook weet hoe hij zijn teamleden het beste kan inzetten om zo uit een ieder het beste te halen. Ik heb in dit kader regelmatig coaching sessies, waarin echt wordt gekeken naar mijn persoon, wat bij mij past en hoe ik me het beste kan ontwikkelen.

7. Wat is je grootste uitdaging op juridisch of persoonlijk gebied?

Mijn persoonlijke uitdaging is soms dat ik té veel leuk vind en té enthousiast ben en op te veel dingen “ja” zeg. Ik doe én veel klant werk én veel werk naast mijn reguliere werk, zoals mijn werk voor DWN en de OC. Ik moet af en toe afgeremd worden en dit doet mijn leidinggevende dan ook indien nodig. Ook zet hij me dan weer met beide benen op de grond en brengt hij weer de juiste focus voor mijn persoonlijke groei aan. Ook weer typisch aan Deloitte: deze persoonlijke benadering en dat vooral wordt gekeken naar wat goed voor jou is. Ik ben ervan overtuigd dat dit de beste werkomgeving creëert; in elk geval voel ik me hierin als een vis in het water!  
 

Martine van Oijen

Senior Legal Consultant Corporate Law bij Deloitte Legal

Na een paar jaar werkzaam geweest te zijn als advocaat, werk ik sinds september 2016 bij Deloitte Legal. Ik ben gespecialiseerd in ondernemingsrecht en adviseer grote internationale bedrijven op alle gebieden van het ondernemingsrecht. Ik houd me daarbij vooral bezig met internationale herstructureringen en Global Legal Compliance vraagstukken, waarbij wij gebruik maken van de digitale tools van Deloitte Legal. Ik heb een master Privaatrecht aan de Universiteit van Utrecht behaald en een master Corporate & Commercial Law aan de University of Southampton.

Van inhousedag tot R(x) programma

  • Michael van Osta
  • 03 juli 2018
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven