Weet jij wat een accountant doet?

  • Tobias Geelhoed
  • 28 augustus 2012

Weer in dienst bij Deloitte! Weer in dienst? Ja, want vanwege mijn duale HBO-studie Accountancy ben ik de afgelopen vier jaar iedere keer een half jaar in dienst geweest. Iedere werkperiode vond plaats tijdens het ‘busy season’ (de maanden januari tot en met april) en ik dacht dat die omschakeling op den duur zou wennen. Toch blijft het schakelen tussen studeren en werken in mijn beleving lastig. Het kost energie om om te schakelen van student naar full-timer. Maar het is iedere keer ook weer zeer fijn om aan het werk te zijn. Het lastige aan de omschakeling vind ik de switch tussen de onregelmatigheid/vrijheid van het student zijn en de verantwoordelijkheid die vervolgens weer bij het werknemer zijn komt kijken.

Ervaringen delen
In het voorjaar werd er door HR op kantoor Breda een Inhousedag in samenwerking met St. Midas georganiseerd. Sandra van Herpen, onze recruiter, vroeg aan mij of ik tijdens deze dag aanwezig wilde zijn om met de studenten te praten over de omschakeling, het werk en mijn ervaringen. “Uiteraard!” zei ik tegen Sandra want de studenten leren voor accountant, maar uit mijn ervaring weet ik, dat veel studenten vaak geen idee hoe het er op een accountantskantoor aan toe gaat.

Dan is het zover, de voorbereidingen getroffen, de casus voorbereid en doorgenomen en dan komen er 21 studenten een middag op bezoek. Ze wandelen sporadisch binnen en verzamelen in de hal. Hun gezichtsuitdrukkingen zijn licht enthousiast en benieuwd naar wat er komen gaat.

Van start
Ze worden naar een conference room begeleid waar ik met een aantal collega’s op hun wacht. Na en welkomstpraatje krijgen de studenten te horen dat ze in de loop van de middag een casus gaan uitwerken om er zo achter te komen wat een accountant doet tijdens een controle van de jaarrekening. De gekozen onderneming voor de casus is ‘de Efteling’. Aan de studenten wordt in het eerste deel gevraagd om op de stoel van de directie te gaan zitten en om na te denken over risico’s. Het gaat hier voornamelijk om risico’s met betrekking tot onvolledige opbrengstverantwoording. De eerste 10 minuten vinden ze dit wat lastig maar wanneer eenmaal de ideeën geopperd zijn vloeien de risico’s op papier. De studenten begrijpen waar ze mee bezig zijn en hebben hier zichtbaar leut in.

Nu alle risico’s op papier zijn gezet wordt de leerlingen de opdracht gegeven na te denken om maatregelen te bedenken om deze risico’s af te dekken. Hierbij moesten ze bijvoorbeeld denken aan functiescheiding tussen de verschillende afdelingen. Het voorbeeld van een medewerker die zowel de binnengekomen producten registreert als verkoopt, gaf de studenten een beeld en direct verschenen er verscheidene maatregelen.

Enthousiast over beroepsperspectieven
Het leuke was dat de studenten, die eerst opzagen tegen het uitwerken van een casus, de dag als leerzaam hadden ervaren en het merendeel had nu een idee van wat een accountant doet. Een accountant vindt risico’s binnen de bedrijfsvoering, controleert of hier voldoende maatregelen tegen getroffen zijn en tot slot vormt hij hierover een oordeel. Na het uitwerken van de casus was er gelukkig geen enkele student bij die tot de conclusie was gekomen dat accountancy niets voor hem of haar is...

Een zeer geslaagde dag met als resultaat 21 studenten die een stukje zekerder waren over hun opleiding. Volgens een student is het hard werken en soms zijn het lange dagen maar het is een leuk en interessant vak wat het de moeite waard maakt.

 

 

Tobias Geelhoed

Assistent Controller

Tobias is werkzaam op de samenstelafdeling van kantoor Breda. Hij studeerde HBO Accountancy (duaal) en is momenteel nog bezig met de Post-HBO Accountancy opleiding. Tobias werkte drie keer een half jaar bij Deloitte Breda voor zijn duale werkperiodes. Zowel op de controle- als de samenstelafdeling. Tobias omschrijft zich zelf als enthousiast, sociaal, leergierig en collegiaal. Interesses? Vaktechniek, Technologie (voornamelijk computers (software en hardware)), Fiscale zaken, Social Networks / Netwerken, Economische zaken.

Pension Advisory: studeren na je studie

  • Bo Diederen
  • 27 augustus 2012
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven