Werken bij Deloitte: de ervaring van een startende consultant

  • Roel van Tartwijk
  • 24 januari 2014

“Bij Deloitte Consulting, de grootste Consulting-praktijk ter wereld, adviseer je (inter)nationale topbedrijven op het gebied van groei, innovatie, strategie en integratie.”

Zo eindigde de eerste zin van de vacature van Junior Business Process Consultant waar ik op heb gesolliciteerd, en uiteindelijk ook op ben aangenomen. En ik (na een toch goede arbeidsmarktoriëntatie) maar concluderen dat ik na mijn Master Strategy & Innovation geen goed aansluitende startersfunctie zou kunnen vinden. Want tja, bij welk bedrijf krijg je nou als pas afgestudeerde de mogelijkheid om al op strategisch niveau mee te denken over innovatie? Juist, bij Deloitte dus!

Ik werk binnen Deloitte Consulting op de afdeling Oracle Solutions, die actief is op het welbekende snijvlak van business en IT. Mijn eerste acht maanden bij Deloitte heb ik gewerkt op een project bij een groot internationaal ‘trading-’ en zadenverwerkingsbedrijf in de agrisector. Nou is het natuurlijk niet zo dat ik als starter meteen het strategisch projectmanagement op mijn bordje kreeg. Maar binnen het team waarin ik werkte, dat zich richtte op datamanagement en de borging van datakwaliteit, kon ik wel op strategisch niveau meedenken over hoe alle benodigde data in alle aanwezige applicaties beschikbaar gesteld moest worden om een goede werking van alle bedrijfsprocessen te garanderen. Een goed voorbeeld van technische en procesinnovatie dus!

De divisie waarvoor wij werkten bij deze klant, verhandelt allerlei bonen en zaden, en heeft tevens diverse fabrieken waar deze producten tot verschillende oliën of tot bijvoorbeeld biodiesel worden verwerkt. Om zowel alle logistieke als financiële stromen binnen de organisatie goed te laten verlopen, gebruikte men een verscheidenheid aan IT-systemen en –applicaties. Deloitte Consulting werd ingeschakeld om de implementatie en integratie van enkele nieuwe systemen (waaronder, voor de kenners, het Oracle ERP-systeem JD Edwards) met de bestaande systemen in goede banen te leiden, en tevens alle kernprocessen in het bedrijf te analyseren en waar nodig te herontwerpen.

Wat het werk op dit project voor mij zo leuk maakte, was een combinatie van factoren. Ten eerste heb ik door dit project de agrisector leren kennen. Daarnaast heb ik het geluk gehad om op een groot project aan het werk te mogen gaan, waardoor ik met allerlei functionele gebieden in aanraking ben gekomen, van Finance tot Manufacturing en van Trading tot Logistics. Als afgestudeerd bedrijfskundige zag ik zo een heleboel dingen uit mijn studie in de praktijk terugkomen! Ten derde heb ik genoten van de samenwerking met mijn mede-Deloitters. De combinatie van ervaren collega’s die JD Edwards kennen als hun broekzak en een aantal starters met een frisse kijk op zaken, maakt dat er een inspirerende en uitdagende werk- en leeromgeving ontstaat.

Ik ga ervoor om zo snel mogelijk zelf de ervaren consultant met de uitgebreide IT en proceskennis te zijn, en neem alles wat ik tot nu toe geleerd heb mee naar toekomstige projecten, waarin ik hopelijk nog veel (inter)nationale topbedrijven zal adviseren op het gebied van groei, innovatie, strategie en integratie.

Roel van Tartwijk

Business Analyst - Oracle Solutions

Na afronding van een Bachelor Bedrijfskunde, een Master Business Administration – Strategy & Innovation, en een stage bij Philips Consumer Lifestyle, werkt Roel sinds april 2013 voor Deloitte Consulting binnen de Oracle Solutions service line. Hierbij richt hij zich op procesverbetering, met een duidelijke focus op de link tussen de Oracle IT systemen en de bedrijfsprocessen van klanten.

Op de bank zitten is ook werk!

  • Pieter Bot
  • 22 januari 2014
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven