Werken bij Tax & Legal Eindhoven (#4) – Werkstudent: Van klantmeeting tot rechtbank

  • Allan Claessens
  • 31 oktober 2016
Allan

Tijdens je studie vergaar je de nodige fiscale kennis, maar toch blijf je als student met een belangrijke vraag zitten. Hoe ziet de praktijk eruit? Een logische eerste stap om tijdens je studie kennis te maken met de fiscale praktijk is een werkstudentschap. Wellicht heerst het beeld dat een werkstudent enkel actief is ‘binnen’ kantoor, maar niets is minder waar!

Klantmeeting
Als werkstudent, vers uit de collegebanken, ben je bij Deloitte bezig met veel verschillende werkzaamheden zoals het opstellen van adviezen en bezwaarschriften. Doordat je je bezig houdt met veel verschillende werkzaamheden leer je snel problemen te begrijpen om vervolgens een passende, klantgerichte oplossing te bieden. Maar wat het werken natuurlijk echt leuk maakt, is direct contact met de klanten! Ik zal jullie dan ook meenemen in mijn ervaringen van een recent klantbezoek.

Wanneer ik op maandagochtend het Deloitte kantoor binnen stap, begin ik altijd met een rondje langs mijn collega’s. Hier bespreek je niet alleen het afgelopen weekend, maar ook of je nog voldoende werk hebt liggen. Zo ook vandaag. “Allan heb jij vanmiddag tijd in je agenda om mee te gaan naar een klant?”, was een vraag die deze ochtend aan de orde kwam. Natuurlijk kon ik hier tijd voor maken!

Tijdens de meeting werden enkele zaken besproken, die naderhand verder uitgewerkt moesten worden. Doordat ik zelf bij de meeting aanwezig was, ging de uitwerking hiervan een stuk soepeler dan normaal. Wanneer je enkel de meetingnotes ziet, heb je geen idee hoeveel fiscale kennis de klant heeft of waar hij zijn prioriteiten legt. Daarnaast is het voor een klant, die van origine geen fiscalist is, belangrijk in een advies het gebruik van vakjargon zoveel mogelijk te voorkomen. Ook deze inschatting kan je beter maken als je live bij de meeting aanwezig bent geweest.

Rechtbank
Voor het vak capita selecta Omzetbelasting in Tilburg moet een proefprocedure gevoerd worden. Aangezien belastingzaken niet openbaar zijn, had ik geen idee hoe dit in de praktijk er aan toe gaat. Het toeval wil dat ik kort voorafgaand aan de proefprocedure werd meegevraagd naar een rechtbankzitting van een klant. Hierdoor kreeg ik een unieke indruk van de gang van zaken binnen de rechtbank en deze ervaring kon ik vervolgens goed toepassen bij mijn proefprocedure. Dit is een mooi voorbeeld waarbij de ervaring die je als werkstudent bij Deloitte opdoet bijdraagt aan een succesvolle afronding van je studie.

TAX-juniorenevent
Als werkstudent word je niet alleen meegevraagd naar klantmeetings, maar ook voor sociale activiteiten buiten kantoor. Een mooi voorbeeld hiervan is het Tax-juniorenevent in Eindhoven. Zoals jullie wellicht hebben gelezen in de blog van mijn collega Ruud van Eerd, was het eerste TAX-juniorenevent zeer geslaagd. Inmiddels zit het tweede event er alweer op. Ook dit evenement was zeer geslaagd. Onder het genot van een hapje en een drankje zijn we met een grote groep gaan bowlen. De liefhebbers hebben de avond afgesloten in het centrum van Eindhoven, want Brabantse nachten blijken lang te zijn!

Deze maandelijkse blog wordt geschreven door junioren werkzaam bij Deloitte Tax & Legal en geeft een inkijk in de dagelijkse praktijk op kantoor Eindhoven. Klik hier voor de andere blogs.

Allan Claessens

Werkstudent Indirect Tax

Allan Claessens, 21 jaar, studeert aan de Universiteit van Tilburg - Master Fiscaal Recht. Begonnen bij Deloitte als Ideale Bijbaner en momenteel werkzaam als werkstudent in Eindhoven - Indirect Tax.

Nuon Solar Team wereldkampioen

  • Siebe Roefs
  • 26 oktober 2016
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven