Werken bij Tax & Legal Eindhoven (#5) – Family Business in de praktijk

  • Swen Durlinger
  • 28 november 2016
Swen

Op het moment van schrijven van deze blogpost ben ik werkzaam binnen het regio Business Tax team Zuid. Binnen het regio Business Tax team Zuid verricht ik niet enkel werkzaamheden voor multinationals, maar spelen ook de ‘Family Business’ ondernemingen een grote rol. Binnen Deloitte is besloten meer aandacht te besteden aan Family Business. In lijn met deze ontwikkelingen is Deloitte Nederland een campagne gestart om haar marktpositie binnen de Family Business praktijk te benadrukken en te versterken. Deze campagne wordt gekenmerkt door het belichten van verschillende thema’s, welke binnen de Family Business praktijk een grote rol kunnen spelen.  

Binnen ons Business Tax team regio Zuid zijn wij op geheel eigen wijze van start gegaan met de campagne, door tijdens een bijeenkomst op praktische wijze invulling te geven aan het eerste thema, zijnde bedrijfsopvolging. De aftrap van deze Family Business-bijeenkomst werd verzorgd door het wetenschappelijk bureau (WB) van Deloitte. Door middel van een interactieve sessie hebben onze collega’s van het WB het theoretisch kader omtrent de Bedrijfsopvolgingsfaciliteiten geschetst en hebben we enkele casus behandeld.

Om de vertaalslag naar de praktijk te maken zijn we na de theoretische sessie ‘veldwerk’ gaan verrichten bij een Family Business cliënt van Deloitte. Immers een goed adviseur dient met behulp van opgedane theoretische kennis op een praktische, passende en cliëntgerichte wijze te adviseren. Binnen de Family Business is dit zogenoemde fiscaal maatwerk leveren dan ook buitengewoon belangrijk. Family Business ondernemingen laten zich immers niet alleen kenmerken en leiden door kostenminimalisatie en winstoptimalisatie als drivers, ook samenhorigheid tussen de werknemers en familie spelen een uitermate belangrijke rol bij besluitvorming binnen de onderneming.

Tijdens de Family Business bijeenkomst hebben we een cliënt (CEO van het betreffende bedrijf) uitgenodigd om zijn ervaringen te delen over de overname van het bedrijf van zijn vader. Het delen van deze ervaringen hebben de gedachte achter een fiscaal vraagstuk meer laten spreken. Bepaalde bedrijfstechnische beslissingen kunnen namelijk vanuit fiscaal oogpunt onorthodox lijken, maar binnen het familiebedrijf als uiterst passend worden ervaren.

Ter afsluiting van deze bijeenkomst was er een borrel voor alle werknemers binnen het Family Business team van regio Zuid. Al met al heeft deze bijeenkomst gezorgd voor (nog) méér samenhorigheid binnen het team en is het gat tussen theorie en praktijk ietwat kleiner geworden door de bedrijfsopvolging vanuit verschillende (fiscaaltechnische) invalshoeken te belichten.

Deze maandelijkse blog wordt geschreven door junioren werkzaam bij Deloitte Tax & Legal en geeft een inkijk in de dagelijkse praktijk op kantoor Eindhoven. Klik hier voor de andere blogs.

Swen Durlinger

Analyst Businss Tax

Sinds 2015 ben ik werkzaam als analyst bij Deloitte Nederland. Ik heb fiscaal recht gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg. Tijdens deze studie lag mijn focus voornamelijk op de directe belastingen. Momenteel ben ik werkzaam binnen de afdeling Business Tax, waarbij ik actief ben in zowel de internationale- als Family Business praktijk.

Van werkstudent en scriptiestagiair naar consultant data & reporting advisory

  • Yannick Walet
  • 23 november 2016
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven