Werkstudent bij Analytics & Information management

  • Deloitte Nederland
  • 12 oktober 2016
Deloitte

De eerste stap die je in de the Edge zet als werknemer, de onboarding zoals dat hier wordt genoemd, is vrij overweldigend. Allereerst krijg je het gave gebouw te zien en als je geluk hebt ook nog de 14e verdieping. De eerste dag begint met een introductieprogramma. Hier krijg je een buddy toegewezen. Je buddy werkt er al iets langer, dus voor vragen en uitleg kun je altijd bij hem of haar terecht. Natuurlijk is zo’n eerste dag best spannend. Niet alleen zijn er veel nieuwe gezichten en namen die je krampachtig probeert te onthouden, maar ook probeer je de overvloed aan informatie die je krijgt op te nemen. Hoe gaan ze hier te werk? Wat zijn je taken? 

Dit zie je doordat een werkstudentschap veel meer dan alleen een bijbaan is. Wij als werkstudenten zijn voor veel grote projecten binnen de afdeling de eerstelijns-support. Klanten kunnen ons emailen of bellen voor allerlei vragen, bijvoorbeeld vragen over de interpretatie van dashboards of over hoe zij nieuwe data kunnen aanleveren. Daarnaast kan het zijn dat je met een consultant of manager meegaat naar de klant op locatie. Dit geeft je een goede indruk van het dagelijkse leven van een consultant. Uit ervaring kunnen we zeggen dat de klant het ook leuk vindt om degene waarmee ze vaak mailen of bellen in het echt te zien.

Een erg belangrijk aspect van het werkstudentschap is natuurlijk de ervaring en kennis die je opdoet.

Je ontwikkelt technische vaardigheden, maar ook ‘soft skills’ als persoonlijke, sociale vaardigheden. Daarnaast mag je ook deelnemen aan allerlei professionele trainingen die worden georganiseerd voor de consultants en bestaat er de mogelijkheid om je aan te sluiten bij een van de drie groepen binnen de afdeling: Big Data Management, Data Discovery & Visualisation of Advanced Analytics. Binnen elke groep worden ook allerlei trainingen en opdrachten georganiseerd waardoor je je dus verdiept in een bepaald vakgebied. 

De vriendelijke en open cultuur binnen Deloitte is minstens zo belangrijk als de kennis die je er op doet. Deze maak je daarom ook mee vanaf dag één. Met presentaties, spelletjes en borrels leer je andere starters kennen, van andere werkstudenten tot Directors. Niemand kent iemand en iedereen wil nieuwe vrienden maken. Als werkstudent heb je veel profijt van de platte organisatiestructuur. In de eerste weken bij Analytics & Information Management (AIM) drink je met collega’s op alle niveaus koffie, waardoor het makkelijker is om aan te komen met vragen of verzoeken. 

Naast de mogelijkheid om op uitvoerend vlak binnen de afdeling en Deloitte mee te draaien, krijg je ook de mogelijkheid om alle uitjes en evenementen mee te maken. De meeste activiteiten zijn verdeeld in twee categorieën; Deloitte evenementen en afdeling specifieke evenementen.

Deloitte organiseert evenementen met een specifiek doel, sommige met een focus op een strategische doelstelling en sommige met een focus op Deloitte als team. Er is een haast oneindige lijst van activiteiten die Deloitte organiseert en sponsort waar je aan mee kan doen.

Naast informatieve evenementen zijn er veel leuke activiteiten en uitjes welke ook vaak zelf te organiseren zijn. Zo doet Deloitte sinds een aantal jaar (winnend) mee aan de Race of the Classics, een meerdaagse zeilrace voor Young Professionals. Een andere activiteit, het ‘Consulting in the Snow’ (CitS) ski-uitje, is misschien al genoeg reden op zichzelf om te werken bij Deloitte als werkstudent. 

De uitjes en evenementen binnen de afdeling worden overheerst door twee grote activiteiten die elk jaar plaatsvinden. Allereerst vinden elk najaar de AIM Vakdagen plaats, waar je in een gezellige atmosfeer meer inhoudelijke kennis opdoet met behulp van interessante sprekers en workshops. In eenzelfde format vindt elk voorjaar het AIM uitje plaats, waar twee dagen zijn uitgetrokken om leuke activiteiten te gaan doen met al je collega’s. 

Door deze verschillende aspecten begint het leven als een consultant al voordat je bent afgestudeerd. Je hebt te maken met eigen werkzaamheden, deadlines en de dynamiek tussen verschillende stakeholders. Net als alle andere consultants draag je bij aan het geheel. Je bent een actief lid van het project team, wat ervoor zorgt dat jouw stem telt, ongeacht je positie als werkstudent. Door jouw werkstudentschap bij Deloitte beschik je over relevante werkervaring wat zorgt voor een soepele overgang naar een baan als consultant. 

Verder leer je de verschillende sectoren goed kennen. Door de verscheidenheid aan projecten waar je aan werkt, krijg je van elk van de verschillende sectoren iets mee. Ook geeft het klantcontact je een duidelijker beeld van de bedrijven zelf. Dit geeft je de mogelijkheid om al vroeg te kijken waar je interesses liggen en in welke sectoren je zou willen werken. Dit draagt bij aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Een stage die bij je past, is snel gevonden bij de afdeling Analytics & Information Management (AIM). Doordat je weet bij welke bedrijven en sectoren de managers werken, kan je ze gemakkelijk aanschieten om de mogelijkheden te bespreken. Uiteraard onder het genot van een kop koffie. Gedurende deze stage zal je begeleid worden door een consultant die werkzaam is in hetzelfde vakgebied. Wanneer je tegen het einde van je stage of werkstudentschap aanloopt, kan je doorstromen als consultant bij AIM. Vrijwel alle werkstudenten en stagiaires kiezen ervoor om dit te doen.

In het kort geeft een baan als werkstudent bij Deloitte je waardevolle ervaring in een leuke en gezellige werkomgeving.

Deze blogpost werd geschreven door Vishan Baldew, Sergio Griffin, Robbert van der Have, Thomas Heeneman, Milan Karsten, Vivian Man, Edwin Wanner en Max Wijsman.

Deloitte Nederland

Inspiratie in Kaapstad

  • Indira Draijer
  • 12 oktober 2016
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven