‘Wetenschappelijke bevalling’

  • Deloitte Nederland
  • 25 juli 2011
Deloitte

Eindelijk, het zit erop. Na zes jaar intensief promotieonderzoek te hebben gedaan, heb ik op 27 mei jl. mijn doctors-bul in ontvangst mogen nemen. De verdediging was niet makkelijk. Vijf hoogleraren die een of meestal meer vragen verhullen in hun eigen mijmeringen over de btw. Dan ben je toch blij dat de deur achter je open gaat en je daarna de verlossende woorden ‘hora est’ hoort roepen.

Het begon ooit in maart 2005 onder barre winterse omstandigheden in de stationsrestauratie van station Leiden met een ontmoeting met professor Herman van Kesteren, die mijn promotor zou worden. De aanspreekvormen ‘meneer’ en ‘u’ die ik toen nog hanteerde, zouden gauw verdwijnen vanwege het regelmatige contact dat promotor en promovenda nu eenmaal met elkaar hebben. Toen begon het inlezen, waarbij ik toch in relatief korte tijd het onderwerp ‘plaats van de prestatie en afnemer van de prestatie in de btw’ reduceerde tot ‘de woon- en vestigingsplaats in de btw’.

Daarna was het moment daar om te beginnen met schrijven. Maar waar begin je dan? Dat werd uiteindelijk ergens in het midden, waar de wetgeving en rechtspraak moest worden beschreven en besproken. Dat stuk belandde uiteraard uiteindelijk in de prullenbak, maar bracht wel meer duidelijkheid over de te behandelen vraagstukken. Het onderzoek kreeg steeds meer vorm en wat kon ik genieten van het creatieve proces van het schrijven van een proefschrift.

Op een gegeven moment vond ik het wel welletjes en was mijn proefschrift voor mijn gevoel ‘af’. Promotors blijken daar echter in de regel anders over te denken en dus begon het herschrijven en herschrijven en herschrijven totdat mijn promotor de verlossende woorden sprak: het stuk mag naar de promotiecommissie! Inmiddels begon de tijd ook te dringen, omdat het al november was en wij op of rondom 22 januari onze dochter Anna verwachtten. Gelukkig werkte ze mee. Op 6 januari waren de laatste opmerkingen van de promotiecommissie verwerkt en op 9 januari (bijna twee weken te vroeg ) is ze geboren.
Wat was ik blij dat mijn promotor mij in een eerder stadium had overtuigd om niet tijdens het bevallingsverlof maar een paar weken nadat ik weer aan het werk was de verdediging te plannen. Een bevalling gecombineerd met een wetenschappelijke bevalling was, zoals hij het zelf zei in zijn laudatio, echt te zwaar. Dat ik in ruil daarvoor zijn naam in de voornamen van Anna zou moeten verwerken, hebben we voor kennisgeving aangenomen. Anna Herman vonden wij toch minder geschikt.

Deloitte Nederland

Mooie samenwerking tussen TEDxYouth & Deloitte Fast50 Community

  • Peter Engel
  • 22 juli 2011
DOT
x
DOT
Loading
-
...
Send
D.
Naar boven