Wij zijn ertoe uitgenodigd (of veroordeeld) om een leven lang aan gedragsverandering te werken

  • Tine Schuhmacher
  • 25 januari 2012

Ruim twee jaar geleden volgde ik een workshop bij Rens van Loon over zijn leiderschapsmodel. De deelnemers werden gevraagd om als huiswerk eens een eenvoudige, kleine verandering in hun vaste patronen uit te proberen. Na diep nadenken besloot ik, dat het voor mij wellicht wel verstandig was om dat ook te gaan doen. Ik heb in mijn leven al behoorlijk wat veranderingen meegemaakt, maar als coach en adviseur over coaching leek het mij wel nuttig om het toch ook weer eens zelf te ondergaan. Na wat wikken en wegen besloot ik om mij voortaan aan de maximaal toegestane snelheid op de weg te houden. Tja….ik dacht natuurlijk alleen aan de 120 km wegen en dat leek mij niet zo’n grote verandering, waar kun je tenslotte tegenwoordig nog wel eens harder rijden? Ach ja, in de Flevopolder waar ik woon ’s avonds nog wel eens (en gelukkig mag je daar tegenwoordig 130km tussen 19.00 en 06.00 uur). Maar, in mijn omgeving zijn ook best wel wat wegen waar je maar 80 of erger nog 60 mag rijden. En wat te denken van die stukken snelweg waar je maar 80 of 100 mag, terwijl de verkeerssituatie daar eigenlijk niet om vraagt.

Enfin, de eerste maand ging het nog best prima, want het begon wel als uitdaging. Ik als coach moest dat toch zeker kunnen. Het was wat rekening houden met mijn agenda, soms ietsje ruimer reistijd nemen, maar alles met elkaar was dat ook wel heerlijk ontspannen en rustig. Na een maand of twee begon het allemaal wat weg te zakken en moest ik mezelf met regelmaat tot de orde roepen en even op de rem trappen om af te zakken. Maar uiteindelijk hield ik het toch vol en begon het langzamerhand een vaster patroon te worden. Ik hoefde niet echt meer op de kilometerteller te kijken zonder dat ik weet dat ik te hard rijd. En de behoefte om dat te doen is er ook niet echt meer. Tenzij….ja, de druk erop staat. Toch te laat vertrokken of gewoon een pesthumeur ofzo. Dan moet ik me nog steeds, zelfs na 2,5 jaar, vermannen om niet in die valkuil te trappen. Het is ontzettend gemakkelijk om toch weer harder te gaan rijden, ook al omdat ik het zo lekker vind om even het gaspedaal in te trappen. Mooi gevoel, toch?

In mijn werk begeleid ik met regelmaat teams om aan verandering in hun gedrag te werken. Zichzelf wat beter leren kennen en dan vooral in relatie tot anderen, waardoor de effectiviteit van het samenwerken wordt verbeterd. Dat doen we dan vaak in een paar sessies verspreid over enkele maanden en vaak heeft het echt wel effect. Alleen zie ik om mij heen ook zo vaak de teams daarna weer wat wegzakken. Soms omdat er andere teamleden bij zijn gekomen die de sessies niet hebben meegemaakt, maar meestal toch omdat men weer in oud vertrouwd gedrag terugvalt. We zijn gewend aan onszelf en het is veel ingewikkelder om rekening te houden met mensen die niet op ons lijken, die anders zijn, moeilijk dus (vooral voor onszelf).

Daarom roep ik bij dezen iedereen die in teams werkt op om toch vooral tijd in te ruimen om weer even met het ‘samenwerken’ bezig te zijn. Dat geldt voor ons bestuur, voor de MTs van de functions, voor industrieteams, maar ook de teams van het GSC, de cliëntenteams enz. Blijf bezig met het onderwerp. Ga weer eens ‘iets met elkaar’ doen. Haal die teamanalyses die je een tijdje terug hebt gedaan weer eens boven tafel. En uiteraard mag je ook altijd om advies vragen aan je learning collega’s en aan ondergetekende als het om P/D teams gaat. We hebben veel leuke korte workshopachtige dingen om bezig te blijven. Het gaat niet om dure, ingewikkelde dingen. Het gaat om de aandacht ervoor, niet meer en niet minder. Sta er altijd bij stil dat je er blijvend aan moet werken, net als iedere andere vorm van relaties.

Tine Schuhmacher

Adviseur/coach bij Partner Director Relations

Sinds 1 januari 2011 werkzaam als Adviseur/coach bij Partner Director Relations. Daarvoor ruim 25 jaar in Learning & Development in allerlei functies. O.a. ontwikkelen van learning curriculae en specifieke learning programma’s, zelf faciliteren van classroom training. Ruim 5 jaar internationaal. De laatste 3 jaar focus op specifiek individuele ontwikkeling en het laatste jaar gericht op onze Partner en Director groep.

Tussen de wachtwoorden door het bos niet meer zien

  • Ronald van Etten
  • 23 januari 2012
DOT
Chat
DOT
Send
1
2
3
4
5

 

...
D.
D.
D.
Loading
Naar boven